12 oktober

booksIdag 12 oktober är det tid för inlämning av uppgift 3 – Perspektiv på samhällsentreprenörskap. Forum för uppgiften →

En indelning i grupper för kommentarer till varandra presenteras tisdag 13 oktober. Respons till varandra ingår som en del i uppgiften.

::::::::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration: Samhällets ansvar?

I och med det ökade antalet flyktingar som kommer till Sverige har även det praktiska solidaritetsarbetet och engagemanget ökat stort i Sverige i form av volontärsarbete och insamlade kläder, mat och pengar. Det sociala centret och kulturhuset Kontrapunkt i Malmö har vanligtvis verksamhet med konserter, stödfester, folkkök och föreningsaktiviteter men har den senaste månaden satt sin verksamhet på paus för att helt och hållet ge plats åt människor på flykt som behöver tak över huvudet. Varje natt kan de ta emot 250 flyktingar, de ordnar transporter till och från centralstationen och migrationsverket, erbjuder mat, juridisk rådgivning och en välbehövlig paus i flykten.
Läs en artikel om kontrapunkt arbete.

På sin hemsida skriver Kontrapunkt om ansvar:
”Många pratar idag om att “samhället” måste ta sitt ansvar, att vi medborgare inte ska behöva göra det. Men det finns ett fel i den ekvationen – det är inte myndigheter, byråkrati och institutioner som är samhället – det är FOLKET som är samhället. Alla som lever här, som bor här, som uppehåller oss här.

Våra institutioner är inte samhället. De har bara skyldigheten att göra det vi säger åt dem att göra. När de inte klarar det – då har vi all rätt i världen att själva agera och skapa lösningar som fungerar. Vi bygger samhället tillsammans, med vår gemensamma styrka.

Kontrapunkt är en plats för engagemang och kollektiva lösningar. Tillsammans bygger vi alternativ som fungerar och fyller de funktioner vi behöver i samhället. Funktioner som möter människors ovillkorade behov. Alla som vill är välkomna att delta i det gemensamma projekt det är att VARA samhället och att ta ansvar för samhället!”

Hur ser du på ansvar i samhället? Vilket ansvar har du som samhällsmedborgare och medmänniska? Vad/vilka är egentligen ’samhället’? Och vilken roll har en samhällsentreprenör i samhället tycker du? Länk till kursforumet ->

För dig som är extra nyfiken på Kontrapunkt och vill veta lite om hur de organiserar sig – här finns en intervju med en av de aktiva i Kontrapunkt som berättar om sociokrati – en självorganiseringsmodell som de arbetar utifrån, men även om engagemang och samhällsansvar. Autofokuset löper amok men ljudet är ok. 🙂

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tips – evenemang i veckan

Malmö: Kollektor – en insamling av idéer, entusiasm och vänliga alternativ 

2 -18 oktober, tors – sön, Södra förstadsgatan 21, Malmö
Under tre veckor, tors-sön (v. 40-42) omvandlas den gamla butikslokalen på Södra Förstadsgatan 21 till kollektor – en
insamling av idéer, entusiasm och vänliga alternativ. Initiativ och praktiker som rör skollektorig i konsumtionens kryphål kommer att lyftas in, undersöks och presenteras. Lokala aktörer, personer och nätverk som på olika sätt använder stadens befintliga resurser och fysiska strukturer för att skapa nya förbättrade, användbara och ofta ätbara former och funktioner. Under perioden kommer alltifrån workshops, kläd- och växtbytardagar, skördeturer, föreläsningar, samtal och filmvisningar att äga rum. I Kollektor får du tillsammans med lokala aktörer experimentera med olika material, praktiker och platser. I den temporära biografen kommer utforskande filmer som på olika sätt förhåller sig till frågor om delande, stadsodlande och vår relation till biet att visas.

Välkommen att byta, dela, låna & skapa!
https://www.facebook.com/events/509988742501357/

Det är projektet Mellanrum som skapar Kollektor i samarbete med miljöförvaltningens kampanjveckor ”GO! Malmö green options”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.