16 november

Uppgift 6: Exempel på organisering. Inlämning: 25 januari 2016.
Undersök ett projekt eller en verksamhet som du finner intressant. Hur har man organiserat sig och varför? Att intervjua en eller flera personer från det projekt/verksamhet som du väljer att titta på är ett bra sätt att få underlag.
→ Hela beskrivningen för uppgiften

Kommentarer till #5 Erfarenhet av gruppdynamik.
Sista dag för kommentarer: 30 november.
Gruppindelning presenteras 17 november i forumet för uppgiften.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Organisering – exempel inom samhällsentreprenörskap

Ljudintro:

Video: Evelina Lundqvist, The Good Tribe

Visionen om ett förändringsmaskineri och den rosa elefanten. Evelina Lundqvist berättar om bakgrunden till The Good Tribe och hur de har utvecklats över flera år, nu med verksamhet i Sverige och Österrike.

Sändningen startar vid 13:00 (innan dess är det tomt). Förslag att se videon 13:00 – 1:01:30. Därefter fortsätter Evelina med att berätta om sin mastersuppsats kring relationer mellan affärsänglar och samhällsentreprenörer. Om du har problem att se videon i fönstret här på sidan kan du använda denna länk istället: http://bambuser.com/v/3406103
Mer info om föreläsningen.

Att läsa: Enkel yta – komplext innehåll

Kapitlet om kooperativet Combine, sida 157 – 170 i antologin: Fördomar, form och framtid – reflektioner om kooperation från unga politiker och kooperatörer (pdf)
”C-O-M-B-I-N-E är ett kreativt och kooperativt arkitektkontor i Stockholm. Elin Olsson var med och ombildade företaget från aktiebolag till kooperativ. Tillsammans med organisationspsykologen Anders Risling beskriver hon varför kooperativa värderingar passar särskilt bra för kreativa företag i en allt mer komplex värld.”

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration

Video: Sociokrati, engagemang och organisering på Kontrapunkt

Intervju med Sofie Malm, aktiv i det sociala centret och kulturhuset Kontrapunkt i Malmö. Kontrapunkt har utforskat en form för oganisering som heter Sociokrati. I intervjun pratar Sofie om sociokrati, engagemang och organisering i relation till den verksamhet som kontrapunkt driver just nu – att ge tak över huvudet och stöd åt flyktingar. Den 12 okt kunde du läsa lite mer om Kontrapunkt. Här hittar du den första delen av 13 korta videos som utgör en introduktion till sociokrati – presenterade av James Priest. Övriga 12 videoklipp kan du klicka dig vidare till på youtube.com.

Video: Transition Towns – en rörelse med lokala initiativ

Video med Naresh Giangrande – Transition Totnes.
Naresh Giangrande berättar om perspektiv och exempel från Transition Town-rörelsen under ett besök i Malmö. (Tyvärr med ljudstörningar i början av videon.) Han var med och startade initiativet i Totnes, England. Bland annat berättar han om exempel på deras projekt lokalt:
– TRESOC – Totnes Renewable Energy Society Ltd (Gemensamt ägt energibolag) http://www.tresoc.co.uk/
– The Transition Initiatives Daily (Twitter-genererat nyhetsflöde) http://paper.li/transitiontowns/initiatives
– Totnes Pound (lokal valuta) http://www.transitiontowntotnes.org/groups/reconomybusinessnetwork/totnes-pound/

Den svenska delen, Omställning Sverige, med grupper på många platser lokalt kan du läsa mer om på http://omställning.net/ och de har tidigare tagit fram ett material med en hel del generella tips kring organisering, boken ”Ställ om Sverige” som finns att ladda ner. Uppföljaren ”Sverige ställer om” kan du läsa mer om här.

Artikel: Brian Goodwin: ”Resilience – The bottom-up participatory process that is the Transition Movement.”
Länk – klicka här!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.