5 oktober

Nu närmar sig inlämning för #3 Perspektiv på samhällsentreprenörskap. Hör gärna av dig om du har någon fråga om uppgiften!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tema: Social innovation & samhällsentreprenörskap

”Social innovation” är ett begrepp som ofta används i samma andetag som samhällsentreprenörskap. En vanlig bred beskrivning är att det handlar om innovativa idéer och metoder för hur vi kan möta samhällsutmaningar på nya sätt – initiativ som prövas och skapar värden. Till skillnad från ”samhällsentreprenörskap” är fokuset inte så mycket på vem eller vilka som ligger bakom ett initiativ, utan fokus ligger mer renodlat på vad som görs och hur det skapar värde.

På en politisk nivå används också ”social innovation” mer och mer som ett koncept när strategier för att hantera utmaningar i samhället diskuteras och politik utformas, ett exempel är den innovationsstrategi som den tidigare regeringen presenterade.

Många tittar också på designprocesser som en inspiration och utgångspunkt för hur vi kan arbeta med utveckling och samhällsutmaningar:

Att läsa: ABC i Design och Social Innovation

MSI_ABC-218x308Hur kan metoder från designutveckling användas? I en liten skrift som presenterades förra året görs kopplingarna mellan design och utmaningar i samhället. Exempel hämtas från Sverige men också från bland annat Frankrike och Storbritannien.
Ladda ner – pdf
→ Läs inledningen, sida 6-13 ”Hur kan design användas för social innovation? Design prövar sig fram, tillsammans med användarna”.
→ Välj en eller flera ytterligare texter att läsa i skriften.

Hur ser du på begreppet social innovation utifrån den här skriften? Är det användbart som begrepp, och borde vi intressera oss mer för designmetoder? Kommentera gärna i kursforumet!

MSI_ABC_A6_PDF_s11

från sida 11, ABC i Design och Social Innvation

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration / fördjupning

Social Innovation Toolkit

innovation_toolkit_screen

→ Gräv djupare i tankesätt och metoder: En utgångspunkt är webbsidan Social Innovation Toolkit!

Video: Sändning från seminarium om social innovation och design

”Hur kan användardrivna, kreativa designmetoder hjälpa till att möta samhällets utmaningar?” 25 mars 2014 hölls ett seminarium där bland andra Åsa Minoz och Louisa Johansson-Szucs från Mötesplats Social Innovation medverkade. Läs mer om seminariet här.

Seminariet spelades in, tips är att se från 4:00 minuter in till 37:00 min då Åsa Minoz och Louisa Johansson-Szucs presenterar:


Rapport: ”Design för social innovation: ett nytt designforskningsområde”

(Anders Emilson, 2010)

Klicka för att ladda ner – pdf
I inledningen (sida 7-11) presenteras några olika sätt att se på och beskriva social innovation.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.