7 mars

Tid för arbete med uppgift 8

Den här veckan finns det tid för att fördjupa sig i #8 – Strategier för finansiering och hållbar ekonomi →
Inlämning 14 mars.

::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration

Finansiering för lokal utveckling – Mikrofonden

Artikel: Skåne har fått en mikrofond

”– Det finns behov av engagerat, finansiellt kapital och då rör det sig ofta om mindre summor som ingen bank är intresserad av att låna ut. Men när vi går in som delfinansiärer kan vi få igenom en helhetsfinansiering med andra finansiärer, säger Anna Haraldson Jensen till nyhetstjänsten Nytt från Öresund.

Fonden kommer att starta med cirka 300 000 kronor i utlåningskapital.

– Viktigare än storleken på fonden är att få kapitalet i omlopp med mikrolån på 10 000-50 000 kronor och ett regionalt fokus där vi verkar nära målgruppen. Målet är att växla upp fondens kapital gentemot andra aktörer och på så vis få pengarna att ”jobba”, säger Anna Haraldson Jensen.”

Video: Seminarium ”Finansiering för lokal utveckling”

I december 2015 hölls seminariet ”Finansiering för lokal utveckling” i Malmö och vi livesände det med enklare utrustning. En infrastruktur med ”mikrofonder” etableras regionalt, där tanken är att mindre verksamheter kan söka stöd när t ex garantier behövs för att kunna ta banklån eller hyra en lokal, eller när investeringar behövs. Läs mer om upplägget på mikrofonden.se →

Seminariet inleddes med presentationer om Flyinge Utveckling, utvecklingsarbetet i Röstånga och om de lokala sparbankernas roll. Efter en paus berättar Ulla Herlitz om Mikrofonden nationellt, och Anna Haraldson Jensen berättar mot slutet om Mikrofonden Skåne som är i uppstart.
Se gärna den senare delen från 1:29:00 där Ulla Herlitzs presentation startar. Tidskoder finns under videon. Här finns också pdf med slides från eftermiddagen →

Tider i videosändningen (som skedde live):
00:30 Sändningen startar
01:00-20:40 Om Flyinge Utveckling
21:50-42:00 Om Röstånga Tillsammans och Röstånga Utvecklings AB (svb)
43:00-1:18:40 Banken som lokal utvecklingsaktör, Christina Hartzell, vd Sparbanken Boken + frågor och svar
1:19:00-1:28:50 Paus
1:29:00-2:03:40 10 regionala mikrofonder, en nationell struktur, Ulla Herlitz vd Mikrofonen Sverige
2:04:00-2:23:30 Mikrofonden Skåne, Anna Haraldson Jensen, verksamhetsledare Mikrofonden Skåne

::::::::::::::::::::::::

Video: Ethical banks from an international perspective

fair-finance-guide-logoAlternativ inom banksektorn? I januari förra året lanserades Fair Finance Guide i Sverige, där sju av de största bankerna granskas när det gäller hållbarhetsarbete. Tydligt är att de stora aktörerna har lång väg kvar när det gäller ett ta helhetsansvar för sina investeringar, sett till bland annat miljö och mänskliga rättigheter.
Utvecklingen går samtidigt framåt för banker som är mer småskaliga och inriktade på hållbarhet/etik. De två banker som profiler sig i Sverige är JAK-banken och Ekobanken, men även internationellt växer ”social banking”.

Miguel Ganzo på JAK Medlemsbank berättade under ett seminarium 2013 om den internationella utvecklingen:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.