26 dec: Juluppehåll – tack för den här terminen!

julbordEtt stort tack för den här terminen. Det är jättefint att få utforska samhällsentreprenörskap tillsammans med er! I väntan på att vi ses på riktigt i januari, har vi bokat plats för oss alla på årets godaste julbord på nätet.

Julen kan vara innebära gemenskap och glädje, men också stress, ohållbar konsumtion, ensamhet och utsatthet. Här fem julklappstips att kanske skriva upp på önskelistan, eller fixa som present till någon annan.

Hälsningar Malin, Fredrik och August

Inspiration: Fem julklappstips till Samhällsentreprenören

1. Fira fler högtider med Mångkulturella almanackan

almanackaMångkulturellt centrum har sedan början av 90-talet gett ut en mångkulturell almanacka.
– Almanackan är en jättebra inspirationskälla och ger kunskap kring olika teman och helger på ett sätt som är lätt att ta till sig, säger Nikki Larsson som arbetar på ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar.
Där har Nikki tillsammans med ungdomarna arbetat med ett glasskåp som skyltas för olika högtider.
Läs mer här.

juligemenskap2. Engagera dig som volontär

Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra. Denna tid på året får de ofta frågor om hur man kan engagera sig frivilligt över jul. Bland de uppdrag som lagts ut inför julhelgen söks till exempel personer som vill baka julaftonsfika, ljudtekniker som kan se till att det blir fin musik vid gemensamma firanden och första-hjälpen-volontärer.
Läs mer här.

3. Ta ställning för en vit jul

vitjulKampanjen Vit jul tar vid när samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan. Nykterhetsrörelsens fyra organisationer gör julen till barnens. Vill du vara med? Du kan göra två enkla saker, och en utmanande:
– Ta ställning för en Vit jul.
– Ge en gåva till kampanjen.
– Ordna en egen jullovsaktivitet.
Läs mer här.

la%cc%8an4. Investera i en samhällsentreprenör

Det finns många samhällsentreprenörer som planerar inför
ett spännande 2017. För att göra verklighet av sina projekt behöver de ofta ekonomisk stöd. Varför inte köpa en annorlunda julklapp till någon, till exempel en andel i en bikupa i Sverige eller ett lån till ett socialt företag som redesignar glas i Guatemala.
Läs mer:
Adopt a bee – get honey for free.
Gronn’s story – kiva.org.

5. Ge bort ett tack

tackklappenÖnska god jul med en tackklapp till någon som gör miljösmarta val varje dag. En julklapp och ett tack till den som åker tåg oftare än flyg, återvinner sina glasflaskor eller väljer eko i butiken. Alla små beslut är faktiskt en del av något större – nämligen kampen för vår natur och miljö. Tackklappen är en gåva till Naturskyddsföreningens arbete för en hållbar framtid. När du beställer tackklappen får du ett fint gåvokort.
Läs mer här.