5 dec: Organisering

Vilka olika organisationsformer kan man välja på?

I Ashokas metodguide ”Det har aldrig varit lättare att förändra världen”, s. 84-87, hittar du en sammanfattning av olika organisationsformer.

Vill du lära dig mer om ASF – Arbetsintegrerande sociala företag? Coompanion har gjort en presentation av begreppet.

Kooperativet Bönorna i handen driver sitt café som arbetsintegrerat socialt företag. Deltagarna i kooperativet har erfarenhet av att vara lågtidssjukskrivna och lärde känna varandra under en kurs. Två år senare har de sin egen rörelse.

”You don’t have to have everything worked out”, säger Jason Robert, grundare av projektet Team Better Block. ”First and foremost: Show up! The thing is – nobody shows up, you learn that really fast. It’s just the same people. So if you keep showing up, your idea is probaly going to work!”

Jason började göra projekt på egen hand och tillsammans med vänner, med kort startsträcka, och har fått se flera stora idéer ta form. Kanske är det ibland enklast att helt enkelt bara börja göra?

The Good Tribe: ”Ha inte för bråttom med att välja juridisk form!”

”Min filosofi är att vi ska vänta med att bestämma vilken juridisk form vi ska ha så länge det bara går. För det är så oerhört lätt att starta upp föreningar eller andra typer av organisationer och sen så har man er form och så vet man inte riktigt vad man ska göra med den. Det har jag erfarenhet av sedan tidigare. Så vår approach nu var att tänka – faktiskt i flera år – vad vi vill vara för någonting.”

/Evelina Lundqvist, The Good Tribe

Sändningen startar vid 13:00 (innan dess är det tomt). Förslag att se videon 13:00 – 1:01:30. Därefter fortsätter Evelina med att berätta om sin mastersuppsats kring relationer mellan affärsänglar och samhällsentreprenörer. Om du har problem att se videon i fönstret här på sidan kan du använda denna länk istället: http://bambuser.com/v/3406103

Uppgift #7: Exempel på organisering

Undersök ett projekt eller en verksamhet som du finner intressant. Hur har man organiserat sig och varför? Att intervjua en eller flera personer från det projekt/verksamhet som du väljer att titta på är ett bra sätt att få underlag.
Läs hela beskrivningen för uppgiften.
Inlämning senast: 23 januari. Inlämningsforum ->

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration

Om du vill ha mer inspiration kan du kika på dessa tre exempel: det kooperativa arkitektkontoret Combine, Kulturhuset Kontrapunkt och Transition Town-rörelsen. ->