6/3: Tid för uppgift 9 + inspiration

Tid för arbete med uppgift 9

Den här veckan finns det tid för att fördjupa sig i #9 – Strategier för finansiering och hållbar ekonomi →
Inlämning 13 mars.

::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration

Krönika – absurt entreprenörskap:

Shora Esmailian kommenterar vårens ankomst och norsk-amerikanske affärsmannen Jamal Qureshis buteljerade vatten från Svalbard: Mörkare tider (Sydsvenskan 3 mars 2017)

”/…/ I år har våren kommit 26 dagar för tidigt på Grönland och 22 dagar i Washington DC, rapporterar The Guardian. 2016 var, som bekant, det varmaste året någonsin och Arktis – där delar av Sverige faktiskt ingår – var denna vinter 20 grader varmare än normalt. I början av januari var det lika varmt i Åre som på Söderåsen.

I detta läge finns det de som sörjer, de som får livet grusade och de som kämpar. Och så finns det de som vältrar sig i dekadens på väg mot undergången. Som den norsk-amerikanske affärsmannen Jamal Qureshi som samlar in vatten från smältande isberg på Svalbard och säljer det för dryga 800 kronor per flaska på lyxvaruhuset Harrods i London. Arktis försvinner – köp resterna på lyxflaska och pissa ut dem sedan! Det säger något om den psykologi som är förhärskande när uppvärmningen accelererar.”

Lyssna: Vad föreslår egentligen utredningen om vinster i välfärden?

Tidigare i kursen har vi diskuterat välfärdens framtid och vilken roll samhällsentreprenörskap kan spela. En viktig förutsättning är de spelregler politiken sätter upp. Nyligen har det varit en hel del debatt om Välfärdsutredningens delbetänkande ”Ordning och reda i välfärden”. Bland annat föreslås en vinstbegränsning för privata välfärdsaktörer.
Ett tips för att förstå mer om vad utredningen föreslår är ett samtal i podden Pengar & politik, med gäst Elin Sundberg som är jurist och jobbar med utredningen (podden ges ut av Arena Idé, en del av arbetarrörelsen):

”Är välfärdsutredningens förslag om begränsning av vinstuttag i välfärdsföretagen ett slag mot hela marknadsekonomin, eller är det inte ens särskilt radikalt?
Avsnitt 52 av Pengar & Politik, reder ut vad som står i välfärdsutredningen och den politiskt stora frågan om vinster i välfärden. Vi har med Elin Sundberg, jurist och utredningssekreterare för välfärdsutredningen, som berättar om vad som faktiskt föreslås. Och som vanligt Sandro Scocco och Jenny Lindahl.”

2 thoughts on “6/3: Tid för uppgift 9 + inspiration

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.