Samhällsentreprenör – fördjupning 2016/2017

Kursbeskrivning

Samhällsentreprenör fördjupning – distans
Utmana din idé i teori och praktik

Skiljer sig samhällsentreprenörskap från annat samhällsengagemang? Vilka värderingar finns i begreppet och hur hänger de ihop med utvecklingen i samhället? Var befinner jag mig i mitt projekt och hur kan det relateras till andra verksamheter?

Distanskursen Samhällsentreprenör – fördjupning vänder sig till dig som har läst kursen Samhällsentreprenör eller har tidigare erfarenheter och kunskap inom fältet. Du vill fortsätta att fördjupa dig i frågor som rör samhällsentreprenörskap och utvecklas med dina idéer eller initiativ.

Visionen och syftet med kursen
Kursen ska fungera som en plattform för utveckling av idéer och initiativ, där du med fördel har ett eget projekt, en idé eller ett initiativ som du vill arbeta mer fokuserat med. Under distanskursen Samhällsentreprenör (första året) utforskas begrepp, perspektiv, praktiska kompetenser och olika lokala och internationella exempel på samhällsentreprenörskap. I fördjupningskursen är tanken att kunna utforska frågor som är obesvarade, och att gräva djupare inom olika områden och kompetenser som är aktuella och angelägna för dig.

Samhällsentreprenörskap är ett ämne som diskuteras livligt på många håll och ur flera olika aspekter. I kursen följer vi den aktuella debatten och relaterar den till våra egna erfarenheter.

Fördjupningskursen bygger på ett aktivt deltagande i planeringen av innehåll och form, för att anpassas efter dina och gruppens behov.

Mer info i följande kursbeskrivning – pdf →

Andreas träffar norrmän

Jag var i Bergen i helgen och träffade glada norrbaggar med rosiga kinder, lusekoftor dragna över huvudet och munnarna fulla av hurtiga lefser.

Peter Meldahl är en del av spelutvecklarstudion Rain och jobbar på ett ganska intressant sätt där de lyckades få in ny arbetskraft i företaget utan att från början kunna erbjuda dem lön. Jag bifogar en länk som han har skrivit som på ett bra sätt förklarar hur de gick till väga. Även diskussiontråden nedan är väldigt intressant läsning.

http://www.gamasutra.com/blogs/PeterWingaardMeldahl/20140522/218309/When_the_employees_own_the_company_The_soul_of_Rain.php

//Andreas

Sök medel för att jobba med de globala hållbarhetsmålen!

Hållbarhetsmålen

”Agendan innehåller 17 Globala mål för hållbar utveckling och handlar bland annat om att vi till år 2030 ska utrota fattigdomen, få fredliga samhällen, bekämpa klimatförändringarna, uppnå jämställdhet och ge alla tillgång till god utbildning.”

”‘Leave no one behind’, som Ban Ki-moon uttryckte det, är ett ledord i Agenda 2030 och visar att alla är inkluderade. Alla ska med.” ”Har ni smarta, roliga, oväntade eller helt traditionella idéer på kommunikationsaktiviteter om Agenda 2030 och de Globala målen kan ni söka medel för det. Ni kan söka medel på mellan 50 000-300 000 kronor.”

Läs mer på SIDA’s websida.

Kursens avslutande vecka – och utvärdering

shot_1461495765717

Hej! Vi närmar oss kursens slut 13 maj, men det finns möjlighet att boka in tid för att bolla utvecklingen i idéer/initiativ även fram till början av juni. Det finns också tid för att komplettera eventuella uppgifter som är kvar från året (vi mailar påminnelse om det är aktuellt).

Utvärdering
Som återblick för dig och värdefull information för oss ber vi er att fylla i en utvärdering av kursåret. Vi har mailat länken till formuläret för utvärderingen.

Efter kursslut sammanställer vi ett intyg som kommer per post, maila gärna din aktuella adress om du har flyttat under året.
Respons till Framtidsuppgiften kommer även från mig (August) och Emma under veckan!

Hoppas vi ses i något av de spännande arrangemang som hålls närmaste tiden i Malmö (t ex Social innovation day) eller i andra sammanhang. I slutet av maj kommer även en utredning om social innovation och socialt företagande att presenteras till regeringen, kanske kan det i förlängningen påverka förutsättningarna för att driva initiativ?

Inspiration – en aktuell artikel med perspektiv på idéerna kring basinkomst:
What Would Happen If We Just Gave People Money? (Andrew Flowers, 25 april 2016, FiveThirtyEight)

Tips i Malmö: Social Innovation Day 2016

Social innovation day 2016

3 juni kl 9.00 – 16.30 i Malmö

Året som har gått har bjudit på omvälvande händelser med stora flyktingströmmar och påfrestningar för samhällsystemen. Men det har också visat kraft och styrka från idéburna organisationer och enskilda samhällsentreprenörer som genom stort engagemang och innovationskraft har visat på nya sätt att öppna, välkomna och inkludera.

Nu återupprepar vi förra årets succé och ägnar en dag enbart åt att lyfta fram nya sätt att driva samhällsutveckling – i år kommer vi fokusera särskilt på verksamheter som gör social innovation kopplat till flyktingmottagande och inkludering/integration.

Kom och fira alla grymma initiativ med oss!

Programmet är fortfarande under utveckling, men ni kommer att få träffa bland andra:
Ensamkommandes Förbund – http://ensamkommandesforbund.se/
Gatukraft Lindängen –http://xprs.imcreator.com/free/gatukraft/gatukraft-lindangen
Stiftelsen Ester – http://www.stiftelsenester.se/
Kompis Sverige http://kompissverige.se/
Rådrum http://radrumskane.se/ och många fler.

Vi avslutar dagen med After work, bubbel och Science Slam!

Gratis inträde, men begränsat antal platser. Anmälan på http://simplesignup.se/event/77037
Facebookevent: https://www.facebook.com/events/1736336186589096/
Se uppdaterat program inom kort på http://socialinnovationskane.se/

Inspiration: ”Idéburen marknadsekonomi”?

Tankesmedjan Global Utmaning presenterade förra veckan rapporten ”En hållbar ägararkitektur för Sverige” som kan vara intressant att titta närmre på. Bland annat diskuteras förutsättningarna för hur personalkooperativ kan växa och utvecklas som form, och hur personal kan göras till delägare.

Snabbintro i en debattartikel i Dagens industri:

di_debatt_160420

Videosändning från 21 april där rapporten presenteras och diskuteras:
Spola fram till 22:00 – där börjar sändningen med en introduktion. Själva presentationen av rapporten från rapportförfattaren Sophie Nachemson-Ekwall startar vid 32:00, pågår till 1:12:00, sedan fortsätter det med frågor och panelsamtal.

::::::::::::::

+ Några bilder från träffen 23-24 april finns här!

Uppgift: Framtiden

FRAMTIDEN

Vi närmar oss nu slutet av kursåret och framför oss ligger framtiden. Vad vill du ta med dig från det gångna året in iSkärmavbild 2016-04-14 kl. 14.03.25 framtiden? Hur vill du att framtiden ska se ut för dig och ditt projekt, din verksamhet? Vad händer om du ser på ditt projekt i ett längre perspektiv?

I denna sista uppgift i kursen får du chansen att på olika sätt blicka framåt och anta ett långsiktigt perspektiv. Vi har samlat ihop några olika metoder som syftar till att blicka framåt. Välj den som du tycker passar dig och du blir nyfiken på, kombinera eller hitta på ett eget sätt.

Hur: Välj ett av alternativen nedan eller gör en egen version och gör sen ett inlägg i kursforumet – skriv, rita, spela in ljud eller video.

Inlämning: 2 maj i tråden för inlämning –> http://samhallsentreprenor.glokala.net/she2/groups/kursforum-2015-2016/forum/topic/uppgift-framtid/

Respons till varandra
Ta del av vars och ens inlämning i kursforumet och ge sen en kort kommentar under respektive inlägg.

Vilka tankar och reflektioner väcks hos dig som du vill dela med dig av? Har du några tips och råd att ge med tanke på framtiden för projektidéerna?  

Lämna din respons senast den 13 maj.

Alternativ 1) REFLEKTERA & SIKTA MOT MÅL

Att sätta upp tydliga mål som vi gör konkreta ger oss större möjlighet att veta vartåt vi är på väg. Sedan kan målen förstås förändras på vägen, men om vi inte har tagit ut någon konkret riktning i början så är det lätt att förvirra sig i alla möjligheter och hinder som är omöjliga att inte stöta på under resans gång. För att orka vandra hela vägen när det ibland blåser motvind så är det viktigt att klargöra varför vi vill detta, vad det är som motiverar oss och var vi kan finna stöd. Sätt dig i lugn och ro med papper och penna för att svara på frågorna nedan.

Framåtblick
1. Vilka tre saker skulle jag vilja lova mig själv att göra inom ett år?
2. Vilka tre egenskaper vill jag jobba med att utveckla inom ett år?
3. Under vilka omständigheter skulle jag vilja arbeta?
4. Vad är det som tar för mycket av min tid idag som jag vill ändra på?
5. Vad vill jag ägna mer tid åt?
6. Vad vill jag lära mig mer om?
7. Vilka ”måsten” vill jag sluta med?

Målbild
1. Vilka mål vill jag sätta upp för mig själv de kommande åren?
2. Varför vill jag nå detta mål? Vad ger det mig? Vad ger det andra?
3. Vilka delmål krävs det att jag tar för att nå dit?
4. Vad är det minsta och första steg jag kan tänka mig att ta idag/ imorgon/denna vecka för att närma mig det målet?
5. Hur ska jag finna motivation att jobba mot mitt mål ifall jag tappar motivationen?
6. Var kan jag finna stöd i min process?

Alternativ 2) FANTISERA & RITA

Vad händer när vi använder vår fantasi som verktyg för att föreställa oss framtiden? Och hur kan vi ta hjälp av det visuella för att drömma och planera? Här får du inspiration till hur du kan rita din framtid och dina steg på vägen dit:

Alternativ 3) SKISSA UPP DINA MÅLSÄTTNINGAR OCH VÄGEN DIT

processplan Här hittar du en handskissad modell för att identifiera målsättningar, och rita upp hur processen dit kan se ut. Om du vill kan du kika på ett filmklipp där August i en del av videon muntligt förklarar hur den handskrivna modellen kan användas: https://vimeo.com/49668383

Hoffice – kollegor och arbetsplats till arbetsplatslösa

Igår hade vi en inspirerande entreprenörslunch på Glokala Folkhögskolan med Christofer Gradin Franzén från Hoffice.nu. Han har startat ett globalt nätverk och en metod kring hur arbetsplatslösa kan arbeta hemma hos varandra och skapa produktiva och lustfyllda arbetsdagar. Tidigt i hoffice historia deltog en inspirerad journalist på ett hoffice-event, en artikel skrevs, den översattes på engelska och vips så spreds hoffice. Nu finns över 100 Hofficegrupper över hela världen. Här hittar du en lista med en mängd artiklar som skrivits om Hoffice.

Se en kort intervju med Christofer.

Christofer Gradin FranzenUnder entreprenörslunchen berättade Christofer om sina drivkrafter bakom att skapa Hoffice (ihop med andra).

Experimentellt förhållningssätt. Frustrationen kring att sitta själv och jobba ledde till att han och en kompis började experimentera kring olika sätt att jobba och ta pauser tillsammans. De märkte att de fick mycket jobb gjort samtidigt som de efter en jobbdag även hade fått andra behov tillgodosedda – de hade jonglerat, flamsat, nätverkat, mediterat och promenerat. När fler anslöt fortsatte de ett experimentellt förhållningssätt för att hitta till former som passade alla.

Gåvoekonomi. Många hem står tomma dagtid och är en outnyttjad resurs som Hoffice tar vara på. En värd för ett hoffice-event bjuder in folk (gratis naturligtvis) till sitt hem och erbjuder arbetsplatser att sitta vid och en struktur att följa för arbetspass och inspirerande pauser och luncher. Ofta pratar deltagarna ihop sig för att tillsammans ordna mat och fika till pauserna. Känslan hos hofficedeltagare är ofta att de fått en gåva och därmed är det många som ”vill ge tillbaka”. Det skapar en generös atmosfär där många vill hjälpa varandra med diverse problem. Christofer berättar att han blivit kontaktad av riskkapitalister som föreslår att skapa nåt liknande Airbnb av Hoffice men det är inget Christofer nappar på. Principerna bakom gåvoekonomi är en stark och energigivande drivkraft för honom.

Kollektiv intelligens. Tillsammans är vi klokare och kan lösa komplexa problem bättre än vad vi kan som enskilda människor. För att en grupp ska fungera och kunna ta tillvara på individernas kompetens och styrkor krävs såklart att samarbetet fungerar och individerna känner sig sedda och betydelsefulla i gruppen. Christofer är psykolog i grunden och intresserar sig för sätt att få grupper att samarbeta och lösa komplexa problem tillsammans. Innan ett arbetspass håller värden i rundor där var och en berättar vad de planerar att arbeta med och efteråt kollar gruppen av med varandra igen och firar och hurrar det som uppnåtts. Christofer beskriver en skön känsla av stöd att få säga högt vad en ska fokusera på och att sen bli firad för de steg som tas.

2016-04-11 17.47.48 HDR

Cohero – spel om kollektiv intelligens och samarbete i grupp

Christofer har även skapat ett spel om kollektiv intelligens med syftet att utveckla samarbeten i grupper – Cohero. Han är psykolog i grunden och tar i spelet avstamp i olika psykologiska modeller. Om olikheter i en grupp tas tillvara kan den lösa mer komplexa problem än enskilda individer. I spelet gäller det att hitta till samarbete för att ha möjlighet att överleva i spelets värld. Igår kväll guidade Christofer Watch it! genom flera timmars roliga utmaningar i Cohero.