Kursens avslutande vecka – inspiration & utvärdering

Hej! Vi närmar oss kursens slut 26 maj, men det finns möjlighet att boka in tid för att bolla utvecklingen i idéer/initiativ även fram till början av juni. Det finns också tid för att komplettera eventuella uppgifter som är kvar från året (vi mailar påminnelse om det är aktuellt).

Utvärdering
Som återblick för dig och värdefull information för oss ber vi er att fylla i en utvärdering av kursåret.
Svara här online →
Svara senast fredag 2 juni!

Studieintyg
Efter kursslut sammanställer vi ett intyg som kommer per post, maila din aktuella adress om du har flyttat under året.

Inspiration: CITY TOOLBOX

Inspiration för att skapa möten och interaktioner! Från olika håll i Europa.

Tips för sommaren:

Hoppas vi ses framöver i spännande sammanhang, här är några tips ur evenemangskalendern!

HÅLL! SUSTAINABILITY BY DESIGN. 1-7 juni i Malmö.

MADE IN SPACE. 15-17 juni i Köpenhamn.

EUROPEAN SUMMER UNIVERSITY FOR SOCIAL MOVEMENTS. 23-27 augusti, Toulouse.

Bilder från året!

Inspiration

Nu befinner vi oss i slutet av kursen.

Ni jobbar vidare med era projekt, kanske jobbar ni med att komma ikapp med uppgifter som ex: uppgift framtid men även andra under kursen. Så vi vill bara skicka med en inspiration under denna sista tid!

Vi hade en normkritiska temadag på Glokala folkhögskolan i slutet av mars, som organiserades av mig (Fatuma) och min kollega Paula.

Den föreläsning som ni ska få ta del av handlar om: Kampen om den muslimska kvinnans kropp – en historia om kolonial politik. Samtalet hålls av Maimuna Abdullahi, hon är socionom från Göteborg och författare till rapporten “The forgotten women”.

Hoppas denna föreläsning ger er nya perspektiv! Och Lycka till med era i arbeten!

 

2 x Inspiration

Tid den här veckan för arbete med uppgift: Framtiden.

Inspiration:

Samtal om social innovation – Stockholm 23 mars

Hur ska förutsättningarna för social innovation och samhällsentreprenörer utvecklas? I ett samtal i mars medverkade bland annat näringsminister Mikael Damberg:
”– Men om vi ska nå skala så kan satsningar på det här området inte bara vara små projekt. Därför kommer vi titta mer framöver på hur socialt entreprenörskap och social innovation kan verka på systemnivå, berättade Mikael Damberg.”

Artikel om samtalet – länk. Hela samtalet kan ses i efterhand:

URBI – socialt företag som utvecklas i Malmö

”Tankarna på ett företag med inriktning på urban biodling har funnits i minst sju år, då föreningen Hidde Iyo Dhaqan startade med bi- och insektsodling genom Barn i stan på Seved. Vi såg en möjlighet att göra gott för den biologiska bi- och insektsmångfalden och samtidigt engagera barn i frågor kring hållbar utveckling och konkret miljöarbete.”

Artikel på socialinnovationskane.se →

Inspiration: Framtidsspaning – Drömmen om utopin

”Människor har alltid haft idéer om hur framtiden ska se ut. Men nu tycks vi ha extra svårt att se alternativ till vårt sätt att organisera samhället. Roland Paulsen spanar mot morgondagen.”

Roland Paulsen i en längre artikel i DN, april 2017

Uppgift: Framtiden

FRAMTIDEN

Vi närmar oss nu slutet av kursåret och framför oss ligger framtiden. Vad vill du ta med dig från det gångna året in iSkärmavbild 2016-04-14 kl. 14.03.25 framtiden? Hur vill du att framtiden ska se ut för dig och ditt projekt, din verksamhet? Vad händer om du ser på ditt projekt i ett längre perspektiv?

I denna uppgift får du chansen att på olika sätt blicka framåt och anta ett långsiktigt perspektiv. Vi har samlat ihop några olika metoder som syftar till att blicka framåt. Välj den som du tycker passar dig och du blir nyfiken på, kombinera eller hitta på ett eget sätt.

Hur: Välj ett av alternativen nedan eller gör en egen version och gör sen ett inlägg i kursforumet – skriv, rita, spela in ljud eller video.

Inlämning: 15 maj i kursforumet →

Respons till varandra
Ta del av vars och ens inlämning i kursforumet och ge sen en kort kommentar under respektive inlägg.

Vilka tankar och reflektioner väcks hos dig som du vill dela med dig av? Har du några tips och råd att ge med tanke på framtiden för initiativen?

Lämna din respons senast den 26 maj.

Alternativ 1) REFLEKTERA & SIKTA MOT MÅL

Att sätta upp tydliga mål som vi gör konkreta ger oss större möjlighet att veta vartåt vi är på väg. Sedan kan målen förstås förändras på vägen, men om vi inte har tagit ut någon konkret riktning i början så är det lätt att förvirra sig i alla möjligheter och hinder som är omöjliga att inte stöta på under resans gång. För att orka vandra hela vägen när det ibland blåser motvind så är det viktigt att klargöra varför vi vill detta, vad det är som motiverar oss och var vi kan finna stöd. Sätt dig i lugn och ro med papper och penna för att svara på frågorna nedan.

Framåtblick
1. Vilka tre saker skulle jag vilja lova mig själv att göra inom ett år?
2. Vilka tre egenskaper vill jag jobba med att utveckla inom ett år?
3. Under vilka omständigheter skulle jag vilja arbeta?
4. Vad är det som tar för mycket av min tid idag som jag vill ändra på?
5. Vad vill jag ägna mer tid åt?
6. Vad vill jag lära mig mer om?
7. Vilka ”måsten” vill jag sluta med?

Målbild
1. Vilka mål vill jag sätta upp för mig själv de kommande åren?
2. Varför vill jag nå detta mål? Vad ger det mig? Vad ger det andra?
3. Vilka delmål krävs det att jag tar för att nå dit?
4. Vad är det minsta och första steg jag kan tänka mig att ta idag/ imorgon/denna vecka för att närma mig det målet?
5. Hur ska jag finna motivation att jobba mot mitt mål ifall jag tappar motivationen?
6. Var kan jag finna stöd i min process?

Alternativ 2) FANTISERA & RITA

Vad händer när vi använder vår fantasi som verktyg för att föreställa oss framtiden? Och hur kan vi ta hjälp av det visuella för att drömma och planera? Här får du inspiration till hur du kan rita din framtid och dina steg på vägen dit:

Alternativ 3) SKISSA UPP DINA MÅLSÄTTNINGAR OCH VÄGEN DIT

processplan Här hittar du en handskissad modell för att identifiera målsättningar, och rita upp hur processen dit kan se ut. Om du vill kan du kika på ett filmklipp där August i en del av videon muntligt förklarar hur den handskrivna modellen kan användas: https://vimeo.com/49668383

Tema: Att leda andra – dina erfarenheter?

I det här temat är vi nyfikna på de erfarenheter som finns bland oss i gruppen! Vi tar diskussionen i forumet, i den här tråden →

I förra veckans tema lyftes perspektiv på ledarskap och organisering, och vi har tidigare tittat på The Human Element som ett verktyg för att utforska hur vi själva fungerar i samarbeten.

Vilka är dina bästa tips för att få andra att känna sig motiverade och involverade? Har du erfarenheter av rollen som coach? Eller positiva erfarenheter från att skapa sammanhållning i grupper/teams? Vi är nyfikna! Dela dina tips eller funderingar i forumet – direktlänk till tråd →

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

De senaste dagarna har för min egen del präglats av reaktionerna på attacken i Stockholm. Det är säkert många av er som också har följt rapporteringen och pratat med nära & kära. Ett tips på läsning är Johannes Anyurus text som publicerades idag i DN: ”Jag hoppas att Stockholm förblir en stad som drömmer.”

http://www.dn.se/kultur-noje/johannes-anyuru-jag-har-funnit-hopp-i-hur-europa-hittills-har-hanterat-terrorn-med-mansklighet-trots-allt/

Ledarskap med en annan grund

Hur kan vi tänka och prata om ledarskap och organisering på ett sätt som passar de värderingar vi har – som verkligen bidrar till att förändra världen i den riktningen vi vill se? Vad behöver vi för kunskap, verktyg och erfarenheter då?

Det växer fram ett brett fält av ledarskapsteorier och processmetoder, speciellt inom ”businessvärlden”. Som samhällsförändrare eller aktivist, med visionen om en kvalitativt förändrad samhällsordning, kan det kanske kännas motigt att ta till sig ledarskapsteorier som en inte känner sig trygg med vilken värdegrund och vision de vilar på. Frågan är hur kan vi ändå låta oss inspireras av och plocka russinen ur de erfarenheter som görs även inom områden vi kanske inte känner oss helt hemma i? Och hur kan vi kombinera det med erfarenheter och praktik från andra ”världar”?
I detta tema har vi försöka samla inspirerande exempel på organisering och ledarskap med grogrund utanför den klassiska ”businessvärlden”: text och video från gräsrotsaktivism i USA via Chris Crass och Catalyst Project, det nederländska vårdföretaget Buurtzorg, inspirations intervju med James Boldwin och Malmöbaserade processledarkollektivet Watch it! Under denna rubrik finns helt klart mycket mer att samla – teorier att inspireras av, metoder som arbetats fram och andras erfarenheter och lärdomar. Här nedan är några av alla möjliga pusselbitar att inspireras av. Vad vill du själv tipsa om till denna palett?

Att bygga en rörelse för alla

chris crassHur kan vi organisera oss kring viktiga frågor på ett sätt som samtidigt bidrar till den förändring vi vill se i samhället? Vilka strukturer av förtryck behöver vi bli medvetna om och synliggöra för att verklig förändring ska kunna ske? Chris Crass – en amerikansk aktivist som kallar sig själv författare, utbildare och ”rörelsebyggare” (movement builder) – har många års erfarenhet av aktivism och metoder för gräsrotsorganisering. Han håller föreläsningar, workshops, skriver och jobbar med aktivistgrupper för att på olika sätt stödja gräsrotsorganisering och aktiviteter. Han fokuserar bland annat på hur män kan bidra till feminism och hur vita kan bidra i antirasistisk kamp. I många av sina texter lyfter han fram erfarna aktivistgrupper och organisatörer för att sprida inspirerande exempel, kunskap och metoder. Bland annat i hans senaste bok: Towards Collective Liberation – anit-rasist organizing, feminist praxis and movement building strategy.
Här hittar du en av texterna i boken: But We Don’t Have Leaders: Leadership development and Anti-Authoritarian Organizing
Här kan du se en föreläsning med Chris Crass på temat Liberation leadership for anit-racist and feminist social justice. Du kan börja se från 6:50 min in i videon då Chris börjar tala.

We are the 99 % – toolkit

Skärmavbild 2016-03-14 kl. 12.32.17Tillsammans med Catalyst Project har Chris Crass satt ihop handboken We are the 99 % – Catalyzin Liberation Toolkit – anti racist organizing to build the 99 % movement. Ladda ner och inspireras av handboken med intervjuer, övningar och reflektioner: http://collectiveliberation.org/wp-content/uploads/2012/06/catalyzing%20liberation%20toolkit.pdfposter We are the 99 %

Video: Buurtzorg – ett ovanligt företag

Här följer lite inspiration från hemtjänst-vårdföretaget Buurtzorg i Nederländerna som ser annorlunda ut än de flesta andra (vård)företag. När de startade 2007 hade de ett team på 4 sjuksköterskor som satte patientens behov i centrum och organiserade sig självständigt utifrån sin kompetens och sina nätverk för att lösa patientens vårdbehov på bästa sätt. Det blev ett lyckat koncept med nöjda patienter och stolt och frisk personal. Idag har de 9700 anställda som är organiserade i 850 självständiga team och tar hand om 70 000 patienter. De anställda är sjuksköterskor och vårdare; endast 45 i personalen jobbar administrativt och det finns 15 coacher som teamen kan ta hjälp av när de behöver. Det vill säga fokus ligger på hantverket, vården och relationen med patienten och mindre energi behöver läggas på ”onödig” administration, kontroll och management. Företaget är icke vinstdrivande och det är, enligt grundaren Jos de Bloc, en viktig princip för att stödja företagets värdegrund. I videoföreläsningen från dec 2015 kan du höra initiativtagaren Jos de Bloc berätta om principerna för företagets organisation och hur de utvecklats över tid.

Sen några år tillbaka finns Buurtzorg även i Sverige – Grannvård – i Enköping och Håbo kommun. Här kan du läsa enintervju med initiativtagaren till den svenska uppstarten – sjuksköterskan Mona Lindström som tog med sig erfarenheten från jobbet inom Buurtzorg i Nederländerna hem till Sverige.

Par Kenneth Clark intervjuar James Baldwin, 1963

James Baldwin, var och är en av de skarpaste intellektuell i vår tid. Han har skrivit många böcker som rör rasism och sexualitet, han var en ledare bland ledare under en tid och en plats som krävde vissa ställningstaganden och frågor. Vi befinner oss den gemensamma historien med Baldwin som är idag och kan den här intervjun hjälpa oss att förstå ledarskapets komplexiteter; svårigheter och även möjligheter att synligöra de som osynliggörs att riskera för att lyckas. Våga kolla in i sig själv. Våga se andras tillgångar, se människan som vi. Vad är ett lyckat ledarskap i vår samtid? Vilka risker vågar vi ta och för vilka och till vilket pris?

Watch it! – metoder för delaktighet

Watch it! är ett kollektiv av pedagoger och aktivister som utforskar metoder och processer för att göra förändring och demokrati. Under ca 5 års tid har de utforskat metoder för demokrati tillsammans med unga, delat med sig av metoderna till andra som jobbar med unga och dessutom lagt mycket energi på att utveckla det interna arbetet i kärngruppen bestående av anställda och ideellt aktiva. Här nedan hittar du två av Watch it!s metoder.

I starten av varje kortare workshop eller längre samarbete med en grupp grundar Watch it! det fortsatta mötet med teori och samtal om trygghet, tillit och lärande >Tryggare rum< följt av en runda och gemensam bild av vad individerna och gruppen behöver för att kunna delta >Behovsrunda<.

I Watch it!’s interna arbete växte metoden >Huvudansvar & pepp< fram som ett sätt att synliggöra arbetsuppgifter, fördela arbetet och inte minst som ett sätt för att utgå ifrån lust och nyfikenhet. Vill vi göra det här? Måste vi göra det här? Hur vill vi isåfall göra det? Om vi inte kan ta bort en tråkig syssla – kan vi rotera den, eller hitta ett sätt att få den roligare?

Watch it! har flera metoder och erfarenhet av hur en kan strukturera jobbet för att öka demokrati och nyfikenhet internt i en arbetsgrupp. Hör dig för med tex Fatuma eller August om du är nyfiken på att höra mer om den erfarenheten.
Har du inspirerande tips på hur arbetsplatser, nätverk, grupper jobbat med organisering och ledarskap på ett annorlunda och maktutjämnande sätt? Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan! 

 

Inspiration från Veronica

Denna vecka var det min tur att försöka inspirera. Därför skulle vilja berätta om en upplevelse jag hade nyligen. 

Förra månaden klev jag ombord på ett tåg tillsammans med en grupp eklektiska individer alla från Östafrika. Jag fick möjligheten att vara del av ett unikt projekt vilket strävar efter att uppmuntra artister att utforska identitet, tid och rum genom deras konst och samarbeten emellan varandra.

The East African Soul Train (E.A.S.T) är ett mobilt projekt som för samman artister och passagerare på en resa fylld av ny självkännedom och kreativ utveckling medan vi reser på de historiska järnvägarna från Nairobi till Mombasa (Kenya).

I årets version fann vi en grupp bestående av 40 kreatörer – sångare, dansare, målare, musikproducenter, författare, visual artists och designers. Alla speciellt utvalda att ta del av den 5 dagar långa resan. Utöver dessa fylldes tåget även utav sk. ”artivators” vars uppgift va att handleda de olika artistgrupperna i deras process att skapa tillsammans. Samt. passagerare som helt enkelt följde med för upplevelsen i sig.

Jag följde med till en början med uppgiften att göra en film som sedan skulle gå till British Council (projektets främsta sponsor) med syfte att rapportera vilken utveckling och påverkan de artister inblandade kände under och efter projektets gång. Detta tog för mig inte så mycket tid, vilket gav mig mycket tid att involveras i de olika kreativa processer som pågick dygnets alla timmar och även en alldeles utmärkt möjlighet att nätverka inom precis den grupp människor jag aspirerar att samarbeta med i mitt arbete.

Det var för mig helt fantastiskt att så nära inpå se hur starka vi blir när vi skapar tillsammans. När en skapar tillsammans utan strävan efter perfektion, istället skapa som grupp, i solidaritet och förståelse för allas unika process. Denna styrka, förståelse och självkännedom som där uppstår är påtaglig och går att applicera på all typ av kollektivt skapande.

Förutom att det hela resulterade i att jag i nästa års edition kommer vara en del av produktionsteamet resulterade även denna upplevelse i många insikter, stor inspiration, motivation och styrka att fortsätta med mitt arbete på bästa sätt. En av de insikter som påverkat mig mest och som jag därmed vill dela med mig utav till er är följande;

Det är alltid ett ovärderligt bidrag att ange dina motiv. Speciellt när du har en dröm du vill skapa tillsammans med en grupp. Tala dina drömmar, tala dina mål. Desto mer profetia – desto mer leder du vägen till verklighet, skapar förståelse och desto mer bidrar du till dess framgång.Nedan finner ni en kort kortfilm som min kära vän och kollega Nikissi satte ihop i som en tolkning av hennes upplevelser under resans gång.

Avslutningsvis skulle jag vilja dela med mig av ett mer personligt tips. Ett album av Lauryn Hill som jag lyssnar igenom minst en gång i veckan. Den påminner mig återkommande om att tänka utanför lådan, ifrågasätta mig själv och min omgivning och ger styrka och motivation. Ni finner hela skivan här:

Allt gott!

Hälsningar från Zanzibar,

Veronica