Inspiration: Social Mobilisering

Hur mobiliserar man människor och engagemang för att skapa positiv samhällsförändring? Finns det en viss metod, eller är det kring vissa frågor? Veckans inspiration handlar om Social Mobilisering. 

Social Mobilisering handlar just om konsten att formera människor för att skapa förändring – och kan vara både revolutionär och stillsam till sin natur. Ibland mobiliserar sig personer spontant, ofta i akuta situationer eller i en frustration men i många fall kan man faktiskt också designa en mobiliseringsprocess.

I ett landsbygdsprojekt i nordvästra Skåne för några år sedan, så försökte man kolla på några lyckade (och misslyckade!) initiativ utifrån just det lokala mobiliseringsperspektivet och identifierade sex viktiga ingredienser som kan vara bra att ta hänsyn till om man skall få många med sig. Dessa sammanfattades i en ramsa som är lätt att komma ihåg: En krok, Ett Lok, En Tok, En Klok, En Bok…och en Korv!

  • En Krok – vad engagerar folk? Här är det viktigt att ämnet är något som berör många och att det finns en tillit till att det är ett ärligt engagemang bakom mobiliseringen.samarbete
  • Ett Lok – det krävs någon som tar ansvar för att driva frågan vidare och hålla processen igång.
  • En Tok – någon som tänker utanför boxen, hittar kreativa eller fiffiga lösningar på problemet.
  • En Klok – kunskap och kompetens kring frågan, så att det finns förtroende för processen.
  • En Bok – någon med kompetens kring ekonomi och organisering, även här för att skapa förtroende för mobiliseringen.
  • En Korv – glöm inte bort det kravlösa sociala! Det ska helst också vara kul, med sociala aktiviteter, t ex just korvgrillning.

Dessa faktorer kan se olika ut beroende på utmaning och sammanhang. Ibland är det individer, ibland organisationer som ska vara ett Lok t ex. Ibland kan en individ vara flera funktioner. Men om man identifierar dessa och designar processen utifrån dessa så är förutsättningarna lättare för att lyckas med den förändring man satt sig för.

Social mobilisering - handbok

 

Mer material: Sveriges Stadsmissioner gav inom projektet Lokal Social Mobilisering – ett mänskligare samhälle ut enmetodskrift i Social Mobilisering, med en steg för steg-handbok och några praktiska workshop-övningar, som är lätta att ta till sig! 

Den finns som PDF här: http://www.sverigesstadsmissioner.se/files/7314/4912/9541/FOLDER_STADSM_WEBB_OK.pdf

 

 

En bra (och rolig) TED-talk om hur och vad man skall tänka på när man skapar en rörelse är Derek Sivers ”How to start a movement”? Kolla in den här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.