1 februari

Välkommen in i modul 3!

>> Länk till planering/översikt →
>> Länk till studiematerial för modulens teman →

I den här delen av kursen kommer vi framförallt jobba kring två teman:

— Perspektiv på resurser, finansiering och ekonomi
— Kommunicera för att fånga intresset

Video med introduktion till modulen och veckans material:

:::::::::::::::::::::::::::

Tider för projektfeedback / samtal

Vill du få feedback på det projekt/initiativ du utvecklar? Det finns nu möjlighet att boka in en tid för samtal med Emma. Samtalet kan ske på plats i Malmö eller via Skype/telefon.

Boka in en tid genom att maila till Emma eller svara på en >> forumtråd som finns med tiderna här →

Naturligtvis går det också bra att hitta en annan tid än de annonserade, maila isåfall så hittar vi en dag/tid som passar.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration:

Video: Kan vi göra det själva? – om ekonomisk demokrati

Hur kommer det sig att de demokratiska ideal som är grunden för det moderna samhället lyser med sin frånvaro i den ekonomiska sfären – en sfär som har stor inverkan på hur vår vardag ser ut? Vilka är förutsättningarna för en mer demokratisk ekonomi? Behövs chefen eller kan vi göra det själva? Är kooperativ ett svar på hur delat ägande och demokratisk styrning kan se ut, eller är de tungrodda med bristande flexibilitet?

Kan vi göra det själva? Är en tankeväckande dokumentär om kapitalismens grepp om den moderna demokratin. Filmen innehåller intervjuer med forskare och samhällsdebattörer som Kajsa Ekis Ekman, Roland Paulsen och Noam Chomsky, samt fallstudier av företag som överlever som ekonomisk-demokratiska experimentverkstäder inom ramen för det rådande systemet.

En film av Patrik Witkowsky, Jesper Lundgren, André Nyström och Nils Säfström som distribueras gratis i samarbete med Mediekooperativet Fria Tidningar.

Artikel: Greece’s solidarity movement: ‘it’s a whole new model – and it’s working’

Det har skrivits mycket om den politiska utvecklingen i Grekland i samband med den ekonomiska krisen. I den här artikeln som publicerades i The Guardian precis innan valet för ett år sedan (23 januari 2015) beskriver Jon Henley den mängd av solidaritetsprojekt som har startats i landet. Kopplingen till det politiska program som partiet Syriza har utvecklat tydliggörs också, och det breddar diskussionen om grunden för deras stora framgång i valet. “We’ve gained so much from people’s innovation,” säger bland annat Syriza-aktiva Theano Fotiou i artikeln.

greece_guardian23jan2015

Här synliggörs en närhet mellan involvering i partipolitik och gräsrotsinitiativ/samhällsentreprenörskap – är det något vi skulle behöva mer av även i Sverige? Är det ett svar på brist på förtroende för partipolitiken? Eller är det för långsökt att jämföra med situationen i Grekland, där stora delar av den generella välfärden har nedmonterats? Kommentera gärna nedan! –> 

Video: Yanis Varoufakis: Capitalism will eat democracy — unless we speak up

Yanis Varoufakis är ekonomiprofessorn (Atens universitet) som efter Grekiska parlamentsvalet i januari 2015 blev finansminister i Greklands regering januari-juli 2015. En mycket uppmärksammad roll i och med den ekonomiska krisen och partiet Syrias omtalade framgångar i Grekland. Ett år efter det tillträdet på ministerposten ger Yanis Varoufakis sin bild av varför vi behöver ett radikalt nytt sätt att se på ekonomi och kapitalism.
direktlänk: https://www.ted.com/talks/yanis_varoufakis_capitalism_will_eat_democracy_unless_we_speak_up

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.