7 december

Påminnelse – på G i kursen

Utvärdering – vi närmar oss halvtid i kursåret, och vill gärna få input på hur du upplever att läsa kursen. Samtidigt är den här korta utvärderingen en möjlighet att reflektera över ditt eget lärande.
Länk till utvärderingen: http://goo.gl/forms/NWsaI6urK1
Svara senast: 16 december.

Uppgift # 6 Exempel på organisering
Vi passar även på att påminna om att den pågående uppgiften # 6 Exempel på organisering som löper över jul och har inlämning 26 januari.
Beskrivning av uppgiften
Forumet för inlämning

Passa på att kontakta oss innan juluppehållet om du har frågor om uppgifter eller vill bolla innehåll!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration från USA

The Better Block skapar kvarteret de vill ha

recept boulbana The better blockDen 24-25 nov genomfördes Social Innovation Summit i Malmö. Två dagar fullproppade med intressanta föreläsningar och workshop på temat social innovation. En av föreläsarna var Jason Roberts från Dallas, USA – grundaren av projektet Team Better Block. Team better block har genomfört en mängd inspirerande projekt och arbetsmetoder där medborgarinvolvering, samarbete och kreativitet i det offentliga rummet är i centrum. Team Better Block delar med sig av ”recepten” på lyckade projekt och därmed har de spridit sig över hela USA och ända till Australien. På sidan betterblock.org samlas nyheter från Better block-initiativ som tagits runtom i världen. Här kan du tex hitta ”receptet” för att göra en boulbana på en trafikerad väg.

Flera av projekten går ut på att skapa plats för cyklar i staden och med enkla medel målas helt enkelt cykelbanor ut på bilvägarna. På frågan om det inte är någon som stoppar dom svarar Jason Roberts att ”det är förvånadsvärt vad mycket man kan göra när man sätter på sig en reflexväst mitt på dagen”.

bike-lanethebetterblock2

Just denna föreläsning blev inte inspelad på Social Innovation Summit men här kan du lyssna till Jason Roberts i ett TED-talk där han berättar om hur Team Better Block startade och har utvecklats:

::::::::::::::

Förra hösten spenderade Fredrik tid i forskningsmiljöer i Rochester (USA) och Guelph (Kanada). I två inlägg delar han med sig av sina intryck från andra sidan Atlanten.

The High Line i New York: Ett bra eller dåligt exempel på filantropi?

”Även om donationer till exempelvis museer fortfarande är en mycket viktig del av filantropin i USA idag, börjar andra typer av initiativ också att synas. Ett sådant är The High Line på Manhattan, en järnvägssträckning som sedan några år förvandlats till en “upphöjd park” och slingrar sig fram flera kilometer, några meter ovanför storstadens kaotiska trafik. /…/” Läs vidare →

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stadsodling i matöknen

10372509_734910983235454_1575425570763843638_n

”Stadsodling har haft en stark utveckling i Nordamerika under det senaste decenniet. Orsakerna är flera, men tydligt är att man framför allt talar om stadsodling i förhållande till frågor om fattigdom, matsäkerhet (“food security”) och kunskap.

Fattigdomsfrågorna är de som kanske varit allra mest på agendan. Stadsodlingen kommer in genom att skapa möjligheter för människor med små eller inga medel att få tillgång till livsmedel. Såväl i Kanada som i USA är det vanligt med “Food banks”, institutioner som delar ut mat till fattiga. I flera fall finns stadsodlingsinitiativ som är kopplade till dessa för att bidra till att den mat som delas ut också är varierad och näringsrik. En annan, kopplad aspekt, är frågor om matsäkerhet, med vilket jag här avser tillgång till mat. Även detta kan sägas vara en aspekt av fattigdom och klassfrågor – men också om stadsplanering och segregation. /…/” Läs vidare →

::::::::::::::::::::::::::::::::

Att läsa: Enabling City – Volume 2

enablingcity_v2_coverChiara Camponeschi som ligger bakom Enabling City är sedan några år doktorand vid universitetet i Guelph, som Fredrik nyligen har besökt. Våren 2015 spenderade hon i  Malmö och Köpenhamn. Enabling City – Volume 2 gavs ut för precis ett år sedan. I den skriften ligger fokuset på människors kreativa initiativ för att möta utmaningar, lokalt i städer runt om i världen. Den inledande delen av skriften är värdefull med mer redaktionell text, och gästskribenter ger sedan inspel till de olika teman som lyfts fram.

Rekommenderad läsning: Sida 15-19, ”Collaborative transition – enhancing creative community resilience”
+ de teman som intresserar dig mest! Ladda ner pdf eller läs direkt via issuu.com:

“The second volume of Enabling City brings even more insight into how people all over the world are turning their cities and communities around – and how we can do that, too. But it is not (only) for these ideas that you should read this book. To notice a pattern emerge from thousands of seemingly unrelated stories you need a proper lens, and Chiara Camponeschi’s narrative of “place-based creative problem solving” is that lense. Enabling City provides us with a way to make sense of the shift that is taking place around and within us. It is a powerful message of hope that doesn’t shy away from the urgency and complexity of the challenges ahead.”
Ania Rok, Project Officer – Urban Governance and Sustainability Management, ICLEI Europe

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.