24 okt: Inlämning och respons – uppgift 3

Introduktion till veckans uppgifter

Hej,

Idag, måndag den 24/10, är det dags att lämna in uppgift #3: Perspektiv på Samhällsentreprenörskap. Du lämnar in uppgiften här i forumet. Imorgon tisdag blir ni indelade i grupper för att ge feedback till varandra fram till den 7 november. Respons till varandra ingår som en del i uppgiften.

Här nedan hittar du tre nyheter från den gångna veckan som alla har koppling till samhällsentreprenörskap eller CSR, Corporate Social Responsibility. Ta gärna del av en eller flera av nyheterna för omvärldsbevakning, inspiration och reflektion.

Hälsningar Malin

Nyhet 1: Bittra druvor i Sydafrika

karelSystembolaget är en av de institutioner som svenska folket har allra högst förtroende för. Sedan flera år tillbaka har de en etisk uppförandekod för sina leverantörer som säger att mänskliga rättigheter ska respekteras och schyssta arbetsvillkor råda. Med håller Systembolaget verkligen vad de lovar?

Just nu strejkar arbetarna på Robertson Winery i Sydafrika. I snart två månader har de krävt en lön som de kan leva på.
– Vi har träffat Systembolaget både i Sverige och i Sydafrika. Ofta har de till och med skickat egna kontrollanter för att undersöka klagomålen. Det var tre-fyra år sedan och det har fortfarande inte blivit någon förbättring. Efter det att Systembolagets kontrollant var här har läget blivit ännu sämre, berättar Karel Swart, vice generalsekreterare för fackförbundet CSAAWU, i Uppdrag granskning.

– På vems sida står Systembolaget? På arbetarnas eller chefernas? Det frågar sig Tom Winther som praktiserar i Sydafrika genom Olof Palmes Internationella Center.

Uppdrag granskning: Bittra druvor (SVT play, 59 min)
Palmepraktikanterna – inför resan (ABF Play, 6:44 min)
Systembolaget – ta ert ansvar! (Debattartikel i ETC)

Nyhet 2: Offentlig upphandling som hävstång för hållbar samhällsutveckling

debattinla%cc%88ggI Sverige upphandlar den offentliga sektorn varor och tjänster för cirka 600 miljarder kronor per år. Den avgörande faktorn för vad som ska inhandlas har hittills varit lägsta pris, men nu är stora förändringar på gång.
– Offentlig upphandling kan användas som hävstång för en hållbar samhällsutveckling, argumenterar Petra Flaum, hållbarhetsstrateg.

Regeringen lade nyligen fram propositionen ”Nytt regelverk om upphandling”. Den öppnar för att den offentliga sektorn kan ställa krav på att leverantörer har löner, arbetstider, semester, försäkringar och pensioner i nivå med kollektivavtalen. Regeringen föreslår också att vissa upphandlingar ska vara reserverade för den idéburna sektorn och sociala företag, företag vars verksamhet och mål är att skapa samhällsnytta.

– Om du lägger en konferens i en bygdegård i Broby, så får du inte bara en konferenslokal, utan du får mervärden. Då är det inte bara snack om lokal utveckling, utan du gör lokal utveckling, argumenterar Christoph Lukkerz, verksamhetsutvecklare på NÄTVERKET – Idéburen sektor Skåne, som förra året höll en föreläsning för Sveriges offentliga inköpare.

Debattinlägg Sydsvenskan: ”Finns det något sätt att ge utvecklingen en knuff framåt, något som kan bidra till att minska inkomstklyftorna?”
SOI:s årskonferens 2015: Idéburen sektor, social hänsyn och lokal utveckling genom upphandling (Youtube, 47:40 min)

Nyhet 3: Hur kul är det att rädda världen själv?

Aktuell hållbarhet menar att hållbarhetsfrågorna byter skepnad och att hållbarhetsproffsen förnyas. Med kimhjälp av sina läsare har de listat 33 hållbarhetstalanger under 33 som formar morgondagens agenda.

”Till skillnad från tidigare generationer där miljö- och hållbarhet ofta sågs som som frågor som kunde hanteras separat, ser dagens unga att hållbarhetsfrågorna genomsyrar allt. En generation som vuxit upp med ett överhängande klimathot har inga problem att se att mänskligheten är beroende av planeten för sin överlevnad, och att de frågor som rör miljön- och klimatet därför måste övertrumfa alla andra intressen”, skriver de.

– Jag var med på listan, vilket jag tycker är oerhört hedrande. Men att se mitt namn på listan väckte något inom mig som jag inte var beredd på. Hur kul är det egentligen att rädda världen själv? undrar Kim Jakobsson, Vd Ungdomar.se och grundare av we_change.

Aktuell hållbarhets lista: 33 hållbarhetstalanger under 33
Metro debatt: Hur kul är det att rädda världen själv?