31 okt: Respons och rapport #SISUMMIT16

Liksom förra veckan, är det denna vecka fortsatt tid att ge respons på uppgift # 3 Perspektiv på samhällsentreprenörskap (deadline 7 november). Grupper för respons står längst upp i forumet. Om du ännu inte har lämnat in uppgiften, kommer du att bli placerad i en grupp när du lämnar in. Vid frågor, skriv en rad till malin@glokala.se.

Rapport från Social Innovation Summit

I förra veckan, den 25-26 oktober, hölls Social Innovation Summit i Malmö med drygt 600 deltagare. Alla resurser från konferensen kommer att publiceras inom kort på sisummit.se, bland annat alla sessioner som livesändes dessa två dagar. I väntan på det är här några exempel på vad som lyftes under konferensens olika teman: hälsa, integration, metod och jobb.

I minglet: Vad betyder innovation för dig?

Ideon innovation var på plats och fångade olika perspektiv på innovation.

Social innovation – impossible is an opinion

Caroline Casey fick äran att öppna konferensen. Caroline har inspirerat människor världen över att vända på perspektiven kring vad det innebär att ha en funktionsnedsättning. Vad händer när man vägrar att placeras i ett fack eller få en viss etikett? Casey har utvecklat en ”best practice” för att förändra människors syn på funktionsnedsättningar, som används av hundratals organisationer världen över. På konferensen, liksom i tidigare TED-talk, delade hon med sig av sin egen resa.

Tema hälsa: Humanitas – en pionjär inom regeneration

En av de stora samhällsutmaningar vi tampas med idag är bostadslösheten. Gea Sijpkes, VD på holländska Humanitas, berättade om deras regenerationboende där ett äldreboende på 160 lägenheter delas av äldre och studenter – som bor gratis mot att de umgås med de äldre.
– To bring gezellig to an old folks’ home meant injecting life, menar hon.

Artikel: Is this the world’s coolest old people’s home?

Tema: integration, metod, jobb

Ett aktuellt tema var givetvis integration, som även återkom i diskussioner om metod och jobb. Här tre exempel.

1.) SVT lanserade SVT Språkplay – Världens första TV playtjänst för språkutveckling. Användaren kan välja fritt bland alla program och få översättningar på femton vanliga invandrarspråk. Det går också att göra integrerade språkövningar. Läs mer och ladda ner appen hos sprakkraft.org.

2.) Näringslivsuppropet har utvecklat en metod där de gör det enklare för företagare att engagera sig i flyktingfrågan. I ett öppet frukostseminarium samlade de representanter från näringslivet, föreningslivet och offentlig sektor tillsammans med nyanlända som söker efter jobb och praktik. De som ville presenterade sig kort från scenen och alla i rummet fick i uppdrag att komma med kontakter och öppna dörrar för varandra.
– Jag söker jobb inom ljudteknik, teknik och fotografering, berättade Deniz.
– Kan du jobba ikväll? undrade en i publiken. Vi skulle behöva en fotograf.
Samma kväll gjorde Deniz fotouppdraget och fick betalt via appen Just Arrived.

deniz-fick-fotouppdrag

Här en artikel om hur Närinslivsupproret startade i Helsingborg: Näringslivsuppropet ska få fler att anställa nyanlända
Facebookgrupp: Näringslivsupproret Malmö

3.) ÖppnaDörren samlar flera olika initiativ för att bryta segregationen och samtidigt ha kul. Det kan handla om att ta en fika, ordna en middag eller träffas med barnen. Genom Yrkesdörren matchas personer som vill bygga ett yrkesnätverk i Sverige med personer som verkar inom samma yrke. Målet är att träffas vid ett tillfälle, utbyta erfarenheter och identifiera två nya konkater.

Intervju: De hjälper nya svenskar att bygga upp nätverk (P5 STHLM, 8:42).
För övrigt söker Axfoundation en ny kollega som vill arbeta med ÖppnaDörren och Yrkesdörren. Jobbet är baserat i Stockholm och sista ansökningsdag är 13/11, utifall någon är intresserad.

niklas-308x205Värt att hålla koll på:
Vinnovas nya utlysning för social innovation

I december kommer Vinnova med en ny utlysning för social innovation, som omfattar 15 miljoner.
– Ni är alla välkomna att söka! Ni har en betydelsefull roll i vår uppgift att driva framåt mot ett innovativt och inkluderande samhälle, uppmanade statssekreterare Niklas Johansson.

Fotograf: Håkan Röjder / Mötesplats Social Innovation