Nyheter & inspiration

Inblick 15-16 maj i Malmö

Tack till er som var med i Malmö! Vi var ett litet gäng som träffades 15-16 maj, inblick i bilder:

Under måndagen fick vi besök av Mariia Tyschenko som jobbar med social innovation i Ukraina. Hon är på besök hos Nils Phillips (Centrum för Publikt Entreprenörskap) under en vecka. På fredag genomförs en frukostföreläsning i Malmö med Mariia →

På tisdagen tog vi oss till Lund och en workshop om hur företag kan arbeta med de globala målen i praktiken. Skånemejerier gav en inblick i hur de har börjat arbeta med att mappa hela sin verksamhet mot de olika delarna i hållbarhetsmålen – det synliggjorde hur varje verksamhet har påverkan på omvärlden på så många sätt.
Konsultföretaget Normative berättade om sin mjukvara för att snabbt räkna på hållbarhetseffekter, och bjöd in oss att själva göra räkneexempel utifrån de verksamheter vi jobbar i.

Framtidsfestivalens förfest – lördag 13 maj i Malmö

13 maj kl. 13.00-02.00.
Far i Hatten, Folkets Park.

Framtidsfestivalen är stolta att bjuda in till en heldag på Far i Hatten, Folkets Park. Festivalens officiella förfest kommer att bjuda på roliga aktiviteter för alla åldrar. Det blir en plats att träffa festivalens arrangörer, lära sig mer om en hållbar framtid, få koll på höstens arrangemang och fira att sommaren är på väg.

Fritt inträde. Kom förbi!

KLARA PROGRAMPUNKTER

Oslipat pratar om framtiden
Efter succén på Klimatfestivalen förra året har vi bjudit in humorgruppen Oslipat ännu en gång. De är Sveriges största alternativa ståuppklubb, och fokuserar denna gången på just framtiden. Vi kan lova många skratt och tankeställare.

Agusa
Agusa är en kvintett från Malmö som spelar instrumentell, psykedelisk progressiv folkrock. Soundet är melodiöst, hårt, episkt och äventyrligt, tankarna förs till 70-talet. Kompositionerna är långa, dynamiska och euforiska. De berättar sagor och tar lyssnaren på en resa…

Bandet har varit aktivt sedan 2013 och har sedan dess spelat in fyra plattor, varav tre studio-album och ett livealbum inspelat i Aten. Agusa har spelat runtom i Sverige och Danmark, i Holland på Roadburn Festival och i Polen tillsammans med Dungen och Anekdoten. Uppbackat av det amerikanska skivbolaget The Laser’s Edge, släpper Agusa sin fjärde platta i sommar

Swop shop
Våra kompisar på Swop shop (www.swopshop.se) kommer att ha en popup-butik på plats, Bring your own bag. Ta med en kasse, fyll den med kläder och betala ett fast pris för kassen. Billigt, enkelt och roligt sätt att fixa en ny, eller boosta din nuvarande, stil.

Framtidsjorden
Framtidsjorden är ett internationellt nätverk som stöder initiativ till utveckling på socialt rättvis och ekologiskt hållbar grund. De kommer till förfesten för att prata om vårt ekologiska fotavtryck, ge lite perspektiv på världen och tipsa om hur vi själva kan bli lite mer miljövänliga.

Phasing Out
Phasing Out med Lauren Miller och Krister Bladh bjuder på vibrerande vågformer och mjuka ljudmattor. Har det gått ett halvår sen sist? Ett år? Ingen vet, men nu är klubben som är uppkallad efter en obskyr gitarrpedal tillbaka.

Fler programpunkter tillkommer.

Far i hatten tar endast kort.
Vill man äta på White Guide-nominerade Far i Hatten, gå in och boka bord på www.farihatten.se/boka

Facebookevent: Framtidsfestivalens förfest.
Hemsida: framtidsfestivalen.se.

Samhällsentreprenör & fördjupning – distans 2017/2018

Utvecklas med dina idéer! Distanskurser på halvtid

Glokala Folkhögskolan ger Samhällsentreprenör & Samhällsentreprenör fördjupning. Kurser som är perfekta att kombinera med jobb, engagemang, studier eller skapande. Teoretisk fördjupning, projektplanering, inspirerande gästföreläsare. Var med och utmana framtiden!

Vi är på jakt efter samhällsentreprenörer!

Samhällsentreprenör – distans

Som samhällsentreprenör arrangerar du aktiviteter, driver projekt och verksamheter eller kopplar samman olika människor i oförutsägbara nätverk. Det finns inga begränsningar vad gäller ålder eller bakgrund – det viktiga är engagemang och förmåga till handling.

Kursen ges av Glokala folkhögskolan i samarbete med Malmö högskola. Under året har vi tre internatträffar i Malmö med olika typer av aktiviteter – från föreläsningar till studiebesök och andra sociala aktiviteter.
Parallellt med kursen kan du arbeta med olika typer av verksamheter eller projekt.

Studietakt: 50%. Längd: 1 år, kursstart 28 aug 2017. Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå.

Länk till kursbeskrivning med mer information →

Du kan även söka till fördjupningskursen där du arbetar mer självständigt:

Samhällsentreprenör fördjupning – distans

Distanskursen Samhällsentreprenör fördjupning fungerar som en plattform för utveckling av initiativ, där du med fördel har ett eget projekt eller en idé som du vill arbeta mer fokuserat med. Kursen vänder sig till dig som har tidigare erfarenheter och kunskap inom fältet.

Studietakt: 50%. Längd: 1 år, kursstart 28 aug 2016. Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå.

Länk till kursbeskrivning med mer information →

Ansök online: http://www.glokala.se/content/index.php?option=com_content&view=article&id=2775&Itemid=448

Antagning: Sök senast 7 maj, efter detta datum löpande antagning i mån av plats.
Efter att du skickat din ansökan tar kursansvarig kontakt med information om intervjutillfälle, alternativt personligt brev. Du som har sökt senast 7 maj kommer att få besked om antagning i mitten av juni.

Facebook-evenemang →

Normkritisk temadag på Glokala folkhögskolan 23 mars

Vi uppmärksammar Folkhögskolans dag genom normkritiska föreläsningar. Välkommen!

Plats: Kulturhuset Framtiden, Rolfsgatan 7b i Malmö.

I programmet:
– Psykisk (o)hälsa kopplat till normer och strukturellt förtryck.
– Kreativt skrivande och hur poesin kan användas som ett revolutionärt verktyg.
– Kampen om den muslimska kvinnans kropp – en historia om kolonial politik.
– Kriminalitet ur ett postkolonialt perspektiv samt dödsskjutningarna i Malmö.
– Att vara svart, muslim och queer i diasporan.

Kom gärna förbi! Förutom att ta del av föreläsningarna bjuder vi på fika och berättar mer om våra olika kurser.

Program med tider för dagen (pdf).
Facebookevent.

Calling social entrepreneurs in Skåne: SOPACT öppet för sökande

”Join SoPact for a 3-month acceleration program that will change the course of your startup and perhaps even your life. Our aim is to make sure your venture has a much better chance of succeeding by the end of the program, ready to scale your positive impact and be better prepared to take the next steps in your entrepreneurial journey.

Create a well defined MVP, build a stronger team, shore up support with vital stakeholders and partners, validate your product and market assumptions and start getting ready to attract funding. You should be ready to raise your first funding round 6-9 months after having successfully gone through the SoPact accelerator.”

Läs mer och ansök via: http://sopact.org/accelerator/