Aiina Larsson – Uppgift 3 – Perspektiv & reflektion

Senaste händelser Forums Uppgift 3: perspektiv på samhällsentreprenörskap Aiina Larsson – Uppgift 3 – Perspektiv & reflektion

Detta ämne innehåller 2 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  Lone H 3 dagar, 20 timmar sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1055

  Aiina L
  Deltagare

  I bifogad fil finns mina reflektioner och perspektiv på Muhammad Yunus erfarenheter och visioner kring det sociala företagandet och kapitalismens framtid. Jag har läst hans bok “En värld utan fattigdom” från 2007, och i texten ställer jag Yunus solskenshistoria mot den svenska välfärdsstaten, det ekonomiska systemet samt potentiella begränsningar för det sociala företagandet.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #1074

  Richard N
  Deltagare

  Låter onekligen som en väldigt intressant bok du läst.

  Kan hålla med om en hel del som Yunus och du anser om ekonomi.

  #1126

  Lone H
  Forumledare

  Hej Aiina!

  Spännande att läsa din text, det du lyfter fram ur och och dina resonemang med Yunus bok. Hur ska en samhällsentreprenör förhålla sig till/inom det kapitalistiska systemet? Vilka möjligheter finns inom det? Till vilken grad behöver systemet förändras och vilken roll spelar en samhällsentreprenör i den förändringen? Detta är ett par intressanta frågespår jag ser i din text.

  Du lyfter ett intressant citat ur boken;“Istället för att låta teorin spegla verkligheten tvingar vi verkligheten att spegla teorin.” Meningen tycks fånga samtidens tendens att se på ekonomin som en orubblig naturlag som vi måste anpassa oss efter snarare än ett system som vi människor har skapat, och som vi således också kan förändra.

  Du ställer också Yunus resonemang mot en svensk kontext och tar upp (det mer och mer nedmonterade) välfärdssamhällets roll. Jag tänker då på Karl Palmås resonemang i den valbara artikeln vi hade med vecka v 39: https://samhallsentreprenor.glokala.net/2018-2019/wp-content/uploads/2018/08/vaelfaerdsamhaellet-efter-den-svenska-modellen.pdf

  Han avslutar artikeln med att skriva: “Nästa välfärd kommer att skapas av människor som startar företag för att förändra världen, av människor som bygger nya samverkansformer mellan företag och civilsamhällesorganisationer, av människor som finner nya sätt att möta behovet av offentliga tjänster och samtidigt bli hjältar i sina närsamhällen. Det pågår en omkonstruktion av välfärdssamhället, och de hjältar som skapar dessa nya lösningar kommer inte att finnas inom etablissemanget. Är du en av dem?”

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.