Annika Andersson- uppgift 3- perspektiv och reflektion

Senaste händelser Forums Uppgift 3: perspektiv på samhällsentreprenörskap Annika Andersson- uppgift 3- perspektiv och reflektion

Detta ämne innehåller 2 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  Ola S 15 timmar, 55 minuter sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #976

  Annika A
  Deltagare

  Jag har valt att utgå från Ryszard Praszkier och Andrzej Nowaks bok Social Entrepreneurship: Theory and Practice, från år 2012. I filen återfinns en kort reflektion kring olika begrepp, nyckelord och teorier som tas upp i boken.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #1125

  Lone H
  Forumledare

  Hej Annika!

  Intressant att följa dina tolkningar, resonemang och vidareutvecklingar. Du diskuterar begreppet samhällsentreprenör ur olika perspektiv som lyfts fram i boken, och kopplar med annat material vi haft i kursen. Slutsatsen du gör är ett viktigt bidrag att ha med sig: Att oavsett begreppsdefinition behöver samhällsentreprenören alltid reflektera över vad hen gör och ha en kritisk och analyserande blick på sin egen verksamhet.

  Du ringar in tre områden för samhällsentreprenören att verka inom; social hållbarhet, miljömässig hållbarhet och ekonomisk hållbarhet och förtydligar därmed vad “samhällsnytta” kan/bör innebära. En annat viktig aspekt du lägger till senare är social förankring.

  “Med andra ord är det väsentligt för samhällsentreprenörskap att utgå från en idé om att stärka och främja samhällets inneboende kompetens” — fint uttryckt här, en mening att ha med sig som inspiration. Jag gillar hur tankesättet utgår från att kompetens redan finns, och att uppgiften kan vara att samla, lyfta fram, stärka den, snarare än att samhällsentreprenören ska vara en ensam “hjälte”. Kopplar också detta till ett annan intressant perspektiv som du lyfter, om konflikt som grund till innovation och social förändring, och tänker vidare på hur olika massrörelser (som arbetarrörelsen) bidragit till social förändring. Med allas gemensamma kompetens och handlingskraft tillsammans, utan att för den delen behöva idealisera en initiativtagare.

  #1147

  Ola S
  Deltagare

  Hejsan Annika!

  I denna uppgiften fick vi lite frågor vi skulle ställa oss kring vårt lästa material. Om nya tankar och idéer väckts, om det finns skillnader i litteraturen och för hur förståelsen för samhällsentreprensörsskapet påverkas.

  Jag får egentligen inga nya tankar och idéer kring hur olika forskare, författare etc (ex som Praszkier och Nowak) tolkar och försöker definiera socialt entreprenörsskap. Jag överlämnar med största respekt denna tolkningsproblematik till de som har intresse av att jobba med dessa frågorna.

  Att försöka skapa universiella definitioner av olika samhällsfenomen är absolut mycket viktigt för att förstå vad som händer i samhället ur ett teoretiskt perspektiv. Det finns verkligen utmaningar i att försöka kartlägga detta område som befinner sig i ständig utveckling och förnyelse, och forskningen har ju alltid varit en viktig grund för samhällsutveckling vilket den givetvis fortsatt kommer vara.

  De två böckerna som vi har läst är verkligen två olika infallsvinklar på detta ämnet vilket också är intressant. Praszkier och Nowak´s Social Entrepreneurship tar upp mycket begrepp och teori medans boken jag satte tänderna i handlade om presentation och beskrivningar av olika samhällsentreprenörer/kunskapsföretagare och deras idéer och arbetsmetoder.

  Båda är så klart intressanta på sina vis och vad jag drar för slutsats av detta är att den största kraften för samhällsförändring kommer då ett projekts teori och praktik kan bilda äktenskap med varandra och sedan leva tillsammans i harmoni och utveckling 🙂

  Bästa hälsningar
  Ola

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.