Ellinor Wigefjord – Uppgift 3

Detta ämne innehåller 2 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  Lone H 4 dagar, 14 timmar sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1059

  Ellinor W
  Deltagare

  Mina tankar kring Social entreprenör utifrån boken “den dummaste jävla idé jag någonsin hört”.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #1104

  Alex S
  Deltagare

  Det låter som en inspirerande bok med djupgående fokus på ett projekt snarare än ett brett perspektiv om berättar mer ytligt om flera, om i boken jag läste. Jag kan tänka mig att dessa två böcker därför skulle fungera bra som komplement till varandra för att få en mer holistisk bild av samhällsentreprenörskapet. Liksom i många exempel som togs upp i “Tjäna pengar och rädda världen” som jag läste började projektet i den här boken inte så mycket med själva entreprenörsperspektivet utan snarare med att initiativtagaren såg ett problem och därefter bestämde sig för att lösa det. Det är också intressant, och inspirerande att se varifrån bakgrunden till Wendts idé kommer, att det dels går tillbaka till hans egen barndom och dels till att hjälpa grannbarnen och därifrån ta det till något större.

  Att det är personen som skrivit boken som också drev igenom projektet låter också som att det kan ge ett unikt perspektiv både på svårigheter och möjligheter och att det kan ge en mer fullständig bild av hur det kan vara och gå till.

  Wendt verkar, till skillnad från författarna av “Tjäna pengar och rädda världen” titeln till trots fokusera mycket på den ekonomiska aspekten, men i båda böckerna beskrivs dilemmat kring att tjäna pengar, ta emot pengar etc. vilket är ett perspektiv jag tror kan vara viktigt att ha med sig och som åtminstone i min mening inte tagits upp så mycket i andra sammanhang. Varunmärkes- eller identitetsperspektivet är något jag inte sett eller ens tänkt på tidigare även om det låter självklart nu när jag läser det och det är bra att Wendt tar upp det.

  Jag håller med om att socialt entreprenörskap inte innebär att man måste gå med vinst, entreprenörskap för mig handlar snarare om idéer och drivkraften att genomföra dessa än att de per definition ska leda till ekonomisk vinst.

  #1198

  Lone H
  Forumledare

  Hej Ellinor! Tack för din text.

  Intressant att följa dina återberättelser från boken och de tankar som väcks av läsningen. Ja, det finns en mängd olika försök till att definiera vad samhällsentreprenörskap ska/kan vara. Här låter det som att du stött på en del synpunkter som du inte själv håller med om — och som jag skrev till en annan deltagare här i forumet: som med allt material på kursen plockar vi med oss det som känns meningsfullt för oss och kan lämna annat bakom. Men det som kan uppstå när man inte håller med om någonting är ett givande samtal — jaha, vad tycker egentligen jag då? Här verkar det som att du följer med i författarens resonemang kring begreppet. Även många andra här på kursen har tagit upp den här tråden och diskuterar ekonomisk vinst i sina texter. Vi verkar eniga om här om uppfattningen att samhällsentreprenörskap inte behöver (eller ens bör) vara ekonomiskt vinstdrivande. Väldigt många initiativ som klassas som social innovation ÄR bidragsfinansierade.

   

   

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.