Fanny Wellén – Perspektiv på samhällsentreprenörskap

Senaste händelser Forums Uppgift 3: perspektiv på samhällsentreprenörskap Fanny Wellén – Perspektiv på samhällsentreprenörskap

Detta ämne innehåller 3 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  Lisa N 21 timmar, 4 minuter sedan.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1087

  Fanny W
  Deltagare

  Här kommer mina perspektiv på samhällsentreprenörskap. Jag har utgått ifrån Sander & Jordans rapport från 2011 om Fanzingo.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #1108

  Sara H
  Deltagare

  Hej Fanny,

  Oerhört intressant material som du går igenom på ett övergripande sätt. Jag uppskattar verkligen kategoriseringen av samhällsentreprenörens 4 verksamhetssätt. Materialet känns väldigt givande och jag tror att vi alla hade kunnat dra nytta av att läsa studien- Att hitta strategier för att utforma ett samhällsförändrande arbete inom och i relation till etablerade institutioner och strukturer – att lära genom andras erfarenhet – kan hjälpa oss att bygga vår egen idé i relation till den kontext vi befinner oss i.

  Att kunna arbeta med intraprenörskap och genom ett barnmorske-tillvägagångsätt är något jag själv har många funderingar kring. Vad finns det för- respektive nackdelar med att förändra genom att motarbeta respektive medarbeta, arbeta med/igenom? Själv är jag nog rädd för att tappa bort mig själv i det dolda systemet av orättvisa – att jag ska bli för bekväm i min position och därmed glömmer bort mina egna värderingar.

  Jag vill avsluta min kommentar med ditt fantastiska avslut som jag på många sätt tror sammanfattar ett svar på mina rädslor, ” Om förändring och resultat istället ses som transformativa processer där många aktörer och individer får delta tror jag att det finns en chans till en samhällsförändring som gynnar många.” – tillsammans är vi starka!

  Tack för fin läsning!
  Sara

  #1143

  Lisa N
  Forumledare

  Hej Fanny,

  Jag hade skrivit en kommentar till dig här kring din läsning av Fanzingo, men av någon anledning har den försvunnit, kanske postades det inte ordentligt. Trist, jag ska försöka dra mig till minnes vad jag skrivit/skriva en ny, och återkommer under veckan. Men tills dess, tack för läsningen och om du vill läsa någon annans reflektioner kring Fanzingo så har även Åsa skrivit om den!

  #1145

  Lisa N
  Forumledare

  Jo! men som jag minns det så fokuserade min förra kommentar på det här med HUR, dvs vad en gör, hur en uppnår sitt syfte. Och att jag tyckte det var inspirerande att Fanzingo både utvärderade sitt görande, sitt hur, och sen kom fram till att de vill ändra det, gå från krigare till barnmorska. Det är ju så lätt att glömma bort att en måste kolla på sig själv ibland, och se om en faktiskt gör det en vill göra, det en säger sig göra, och där också våga säga “nej det går inte på det sättet vi tänkt, vi lyckas inte med det vi vill”. Men ändå fortsätta, att inte ge upp då utan att leta reda på ett ANNAT sätt att göra det, och undersöka och utveckla det istället. Inspirerande! Det är inte bara lätt att glömma bort att utvärdera sin egen verksamhet, utan det kan vara läskigt att göra det. Speciellt när en brinner för något och vill skapa förändring. Ett annat exempel, där HUR:et gått väldigt bra, är att jag i helgen fick lära mig att BRIS startades i början av 1970-talet med målet att jobba för att avskaffa aga i Sverige. 1979 blev så aga förbjudet, men organisationen BRIS finns ju ännu kvar, deras syfte var uppnått, men en kan tänka sig att deras HUR (dvs vad de gjorde för att både förändra lagstiftning men också stå upp för barns rättigheter och stötta utsatta barn) gjordes så bra så att de kunde säga att “ja, nu har vi gjort det vi sagt att vi ska göra, men vi behövs fortfarande och vi fortsätter”. Ja… Hoppas att detta gav dig något, nu såhär på eftermiddagen var jag eventuellt inte lika stringent som den här förmiddagen 🙂 Säg gärna till om du vill att jag ska utveckla något!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.