Hannes Olofsson – Uppgift 3 – Perspektiv & reflektioner

Senaste händelser Forums Uppgift 3: perspektiv på samhällsentreprenörskap Hannes Olofsson – Uppgift 3 – Perspektiv & reflektioner

Detta ämne innehåller 7 svar, har 4 deltagare, och uppdaterades senast av  Maria B 2 dagar, 1 timme sedan.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1062

  Hannes O
  Deltagare

  Jag har läst boken ”Den dummaste jävla idé jag någonsin hört” av Johan Wendt.

  #1067

  Richard N
  Deltagare

  haha! nice 🙂
  jag med.

  kunde bara inte hålla mig ifrån en sådan titel

  #1068

  Richard N
  Deltagare

  Kul det där med Kafé.

  Jag och min vän har precis startat en pizzeria i skattungbyn – pizzaklubben – med samma approach som erat kafé.
  Närodlat, ekologisk, vegansk om en vill och också glutenfritt.

  Har du träffat nån som heter Jimmy Norman i kiruna? han brukar hänga runt där ofta, jobbat i gruvan tidigare.

  #1079

  Hannes O
  Deltagare

  Vad kul med er pizzeria! Vi har pratat om att starta något liknande här i Kiruna också, men våra kroppar är lite för slitna ännu efter tiden med kaféet.

  Nja, namnet känns lite bekant, men jag är inte säker på vem det är.

  #1109

  Nathalie S
  Deltagare

  Hej Hannes!

   

  Kan inte se din bilaga i ditt inlägg, men jag såg det häromdan tror jag. Finns den fast jag inte ser den nu?

  #1110

  Hannes O
  Deltagare

  Hej Nathalie!

  Det var Lone som råkat radera den, så lägger upp den på nytt! 🙂

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #1128

  Nathalie S
  Deltagare

  Hej Hannes!

  Det var intressant att läsa din text. Tipsen på slutet kändes uppmuntrande, tycker jag, mycket genom att de stöder ett positivt förhållningssätt. Boken du läst tycks med sina råd vara så praktiskt inriktad också, vilket är givande. Det känns som att ämnet presenterades i mestadels stora drag i boken jag läst.

  Jag tyckte också att det var intressant att det presenterades olika definitioner av samhällsentreprenörskap i boken du läst, jämfört med den bok jag läste som hade en definition och sen gav olika exempel för att visa på olika aspekter av processen.
  I din bok tycks det i vissa fall ligga betoning på det ekonomiska men att samhällsnytta också ingår, medan det i andra fall tycks vara mer betoning på samhällsnyttan. En av definitionerna tar upp storskaligheten, som tas upp även i boken jag läste. Liksom du skrev, tror inte jag heller att storskalighet är ett måste för att det ska vara samhällsentreprenörskap.

  Johans eget recept på vad han skulle ägna sig åt, som var kombinationen av vad han var duktig på, det han tyckte var viktigt och det som gjorde honom lycklig låter riktigt bra. Jag tror att dessa värden kan guida en långt.

  #1131

  Maria B
  Deltagare

  Hej Hannes,

  Tack för en fin och inspirerande sammanställning och reflektion av boken den dummaste jävla idé jag någonsin hört.

  Din text gjorde mig mycket peppad på att läsa boken och jag uppskattar extra att du sammanställde tipsen. De känns användbara och genuina.

  Gillar också argumentet kring att mäta framgången i samhällsförändringen och inte den ekonomiska vinsten. På denna punkten hade våra böcker lite olika ingångar även om det verkar ha funnits likheter. I den bok jag läste handlade det till en viss del om att våga ta betalt och kunna leva på sin idé. Sen var idéerna som sådana i grunden samhällsförändrade med exempel som klädföretaget dem collective som ville skapa schyssta kläder men för att verkligen kunna göra det behövde de starta egen fabrik där de kunde formulera villkoren i produktionen och anställningen. Likväl som ditt och din kusins cafe är det kanske svårt att bedriva denna verksamhet långsiktigt om den inte kan finasiera sig själv. Precis som du själv skriver är det inte konstigt att vilja kunna ta ut lön för det arbete som har lagts ned även om jag också tror att det blir mycket ideellt arbete. Särskilt med tanke på att egagemanget grundar sig i något individen verkligen tror på.

  Gillar din nyanserade bild av att hitta det som ger dig energi varje morgon samt håller med om vikten av att även förändring på det småskaliga planet räknas.

  p.s. banken som presenterades i min bok var ekobanken  https://www.ekobanken.se/om-ekobanken/ d.s.

  p.s.2 i övrigt håller jag med dig om resonemanget om kaptialistiska bolag och hade därmed lite svårt att ta till mig exempel likt ikea från den bok jag läste. d.s.2.

  //Maria

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.