Maria B uppgift 3 perspektiv

Detta ämne innehåller 2 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  Hannes O 4 dagar, 20 timmar sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1085

  Maria B
  Deltagare

  Här kommer min text.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #1107

  Nathalie S
  Deltagare

  Hej Maria!

  Intressant att läsa din text om ett annat sätt att tala kring samhällentreprenörskap i boken du läst. Såklart intressant att också läsa om hur din bok tog upp saker som jag inte hittade i den bok jag läste. Till exempel hade jag inte hört talas om samhällsintraprenörer. Det låter som att de redan är verksamma i systemet och därifrån försöker förbättra genom sitt företag/organisation. Dock låter det som att de inte är helt oberoende, så deras arbete för lösningar kanske förutsätter att de arbetar på ett företag/ organisation med god etik. Intressant också att få höra talas om intermediatorer, som kan sammanföra initiativ och finansiärer.

  Det finns vissa likheter mellan böckerna, t.ex. att samhällsentreprenören vill förändra sin omvärld. En annan likhet, om jag uppfattat texten rätt, är att det presenteras exempel från en mängd olika samhällsentreprenörer som är verksamma inom vitt skilda områden. Det gör att man förstår att det finns så många olika möjligheter.

  Det finns även skillnader, t.ex. finner jag inte samma tydliga presentation av samhällsentrenörskap. Jag får inte uppfattningen att det finns någon tydlig definition med kriterier i boken du läst, medan i boken jag läste så gavs en definition och det tillägnades stor plats till att förklara processen i samhällsentreprenörskap, och sen ge exempel som ger tydlig förståelse. I boken Getting beyond better (GBB) försöker man göra tydligt vad som skiljer samhällsentreprenören från andra som skapar positiva förändringar i samhället. Ett kriterium var att arbeta för en förändring i systemet och att det skulle ge storskalig effekt. Som jag uppfattar texten om boken Tjäna pengar och rädda världen (TPORV) så tycks fokus vara mer på hur man kan göra något positivt för samhället och samtidigt vara ekonomiskt vinstdrivande, och andra frågor kring det. Känslan jag fick är att det i boken TPORV handlade mycket om företaget, vinst, finansiering, bolagsformer. Det togs också upp i boken GBB, hur man kan få saker att gå ihop ekonomiskt, men för mig kändes det som att fokuset i den boken låg i att förklara processen kring hur man lyckas genomföra en samhällsförändring som samhällsentreprenör.

  Denna skillnad gör att jag kan behöva läsa ett flertal olika böcker för att bli insatt i det hela från olika perspektiv.

  #1123

  Hannes O
  Deltagare

  Hej Maria!

  Vad intressant att läsa dina reflektioner av boken. Det väcktes mycket tankar i mig under tiden jag läste. En sak som fick mig att börja fundera var när du skriver att ”samhällsentreprenörskap egentligen kan verka inom vilket område som helst, offentlig verksamhet, produktinriktade privata företag, tjänsteinriktade bolag, banker, informationsspridning, inkubatorer m.m.”. Jag har inte riktigt tänkt på det tidigare, utan jag har nog en något snävare bild av vad samhällsentreprenörskap kan verka inom och där har bland annat inte banker ingått.

  Jag är visserligen inte jätteinsatt i banker och hur de är uppbyggda, men rent spontant så kopplar jag inte ihop banker eller de som driver dem med samhällsentreprenörskap. Jag kanske är väldigt cynisk, men jag tänker att de allra flesta som driver/jobbar på bank gör det för att tjäna ännu mer pengar och för mig går inte det ihop med samhällsentreprenörskap. Det är klart att en även som samhällsentreprenör behöver tjäna pengar för att kunna leva, men när det primära målet är att tjäna pengar och inte göra samhället och världen bättre så känns det inte så bra. Särskilt inte heller när ”tjäna pengar” innebär enorma summor som inte återinvesteras för att utveckla företaget så det kan göra mer nytta för världen, utan går till löner och bonusar till chefer.

  Ett av råden från min bok ”Den dummaste jävla idé jag någonsin hört” är att en ska mäta framgången i social påverkan och inte i ekonomisk vinst, vilket jag har svårt att tro att många stora företag och banker gör. Det redovisas oftast hur mycket ekonomisk vinst företaget har gjort, inte hur mycket social påverkan de har bidragit till. De företagen, till exempel HM som du nämner, anser inte jag är samhällsentreprenörer även om de gör vissa saker för till exempel miljön. Men i grund och botten är det kapitalistiska företag som vill tjäna så mycket pengar som möjligt och det är varken bra för oss, vårt samhälle eller vår planet. /Hannes

  PS. Jag håller med om att citatet ”There is no business to be made on a dead planet” är riktigt bra. Precis som du säger så önskar jag att fler företag tänkte så.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.