Ola Salomonsson – Uppgift 3 – Perspektiv & Reflektioner

Senaste händelser Forums Uppgift 3: perspektiv på samhällsentreprenörskap Ola Salomonsson – Uppgift 3 – Perspektiv & Reflektioner

Detta ämne innehåller 3 svar, har 4 deltagare, och uppdaterades senast av  Tove G 1 dag, 20 timmar sedan.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #916

  Ola S
  Deltagare

  Kunskapsföretagaren, Niklas Hill

  Jag har läst boken Kunskapsföretagaren av Niklas Hill. Mina tankar kring bokens innehåll finns bifogad som en pdf-fil i detta inlägget.

  /Ola

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #1124

  Lone H
  Forumledare

  Hej Ola!

  Det var trevligt att läsa din text. Du har plockat ut intressanta delar ur boken och kopplat dem till dina egna tankar och till din verksamhetsidé. Du lyfter fram behovet nätverkande som en viktig del av samhällsentreprenörsskapet, givande med dina tillägg om att kvalitet här är viktigare än kvantitet — att söka och hålla fast i de kontakter som är givande för verksamheten.

  En annan intressant sak som du tar upp, som ju är aktuell för alla som verkar inom dagens samhälle, är hur man kan förhålla sig till de föränderliga tider vi lever i. Intressant att läsa om dina erfarenheter från verksamhetsplaner inom kommunen, att de ändras i så mycket snabbare takt nu. Detta skapar antagligen både möjligheter och utmaningar för samhällsentreprenören, men är oavsett en viktig insikt att ha med sig in i en verksamhet.

  Också fint att läsa om dina resonemang om härskartekniker. Här finns ju Elaine Eksvärds bok med just namnet Härskartekniker som kan vara givande att läsa om man vill fördjupa sig i ämnet. En sak hon understryker i den är att det inte alltid är “någon annan” som är den som utför härskarteknikerna — ibland använder man dem själv, utan att veta om det. Kunskap om dem är såklart ett sätt att förebygga och kan vara värdefullt att ha med sig om man ska leda grupper och grupprocesser inom sin verksamhet.

  #1130

  Annika A
  Deltagare

  Hej Ola!

  Tack för intressant läsning.

  Det första jag reflekterar över i din text är vikten av att bygga upp och underhålla sina sociala nätverk. Precis som du skriver tänker jag att det är väldigt viktigt att ha ett socialt nätverk för att kunna bolla idéer med och möjligheten att få feedback ifrån. För mig personligen är samtal väldigt viktigt för att kunna reflektera över mina egna idéer och tankar. Genom att prata med andra öppnas ögonen för nya sätt att se på en situation, eller en idé.

  Precis som du skriver tänker även jag att det är viktigt att fortsatt behålla en relation till människor man exempelvis arbetat tillsammans med, studerat med eller på annat sätt varit i kontakt med. Ofta kan man få väldigt stort utbyte av varandras tankar, upplevelser eller persona.

  Vidare tycker jag att de tre principer du beskriver utifrån Marlena Batists text är ett klokt sätt att se på hur en kan utveckla sin entreprenöriella ådra. Själv gillar jag att planera och strukturera och tillhör nog den sortens människa som gärna vill ha en väl utarbetad plan innan jag påbörjar ett projekt, så Marlenas princip om att strunta i att göra allt ”perfekt” från början är något jag personligen behöver ta med mig för att kanske våga satsa i ett tidigare skede. Den här tanken kopplar även starkt an till exemplet med Sohrab Fadai som uppmanar att man ska hitta sin kreativa drivkraft, nischa sig tidigt och sedan skala upp sin verksamhet.

  Sammanfattningsvis kände jag igen mig i många av de reflektioner du tog upp i din text och det var väldigt intressant att läsa.

  Vänliga hälsningar,
  Annika

  #1200

  Tove G
  Deltagare

  Hej Ola

  Nu blev jag också nyfiken på att läsa Kunskapsföretagaren! Jag är ju mer en gör först tänk sedan människa – så kanske kan bli inspirerad till annat. Jag blev också igen sugen på att läsa boken Brinntid – det är precis den där balansen med att leva hållbart för sig själv och världen som jag eftersöker – mer än att driva företag…men måste jag så gör jag kanske det också. Lycka till och tack för din feedback på min film

  mvh/Tove

   

   

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.