Richard Nöjd – Uppgift 3 – Perspektiv och reflektioner

Senaste händelser Forums Uppgift 3: perspektiv på samhällsentreprenörskap Richard Nöjd – Uppgift 3 – Perspektiv och reflektioner

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Åsa S 3 dagar, 18 timmar sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1065

  Richard N
  Deltagare

  Har förkovrat mig i “Den dummaste jävla idé jag någonsin hört” av Johan Wendt.
  Samtidigt som jag bakat pizza hela helgen 😉

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #1129

  Åsa S
  Deltagare

  Tack för spännande, inspirerande och innovativa ideer!

  Håller med om att vi är många som är nyfikna på att utforska ett liv utanför ekorrhjulet. Eller tom så trötta på ekorrhjulet att det inte längre är ett alternativ. I vissa fall på grund av utbrändhet och i andra fall av brist på kreativitet och utveckling. Många är vi som vill vara med och förbättra samhället och skapa hållbara alternativ.

  Intressant reflektion om att inte alla kan eller bör kalla sig samhällsentreprenörer. Absolut inte Lundin Oil med de kränkningar på naturens inklusive mänskliga rättigheter som de utför både på den afrikanska och sydamerikanska kontinenten. Men håller med, inte heller en kaffestuga eller klädesföretag som för visso tar hänsyn till vissa hållbarhetsaspekter, kan lättvindigt kalla sig för samhällsentreprenörer. Kanske behöver det finnas en bedömning som dels mäter vissa hållbarhetsfaktorer men som också ser till helheten. Gör företaget mer skada än nytta, för samhället och miljön? Mäter de i första hand ekonomisk vinst och i andra hand samhällsnytta? Nej, då bör det inte kalla sig samhällsentreprenörer.

  Intressant att du nämner green wash och ”social economical market wash”. Är det senare ett uttryck som du eller Johan kommit på eller är det etablerat? Tänkte även på pink wash som från början kom till av att företag försöker sälja rosa produkter till förmån för bröstcancerforskning men som samtidigt eller kanske snarare profiterar på sjuka människor. Pink washing kan också vara att få något att verka HBTQ-vänligt. Kanske som när SD vill vara med på Pride men i själva verket för en politik som inskränker HBTQ-personers rättigheter.

  Tyckte också det var roligt att du tog upp copy left. Jag tycker att det i mångt och mycket är ett positivt förhållningssätt men med reservation för kulturell appropriering. Många företag (som exempelvis Gudrun Sjödén) stjäl ju flitigt mönster och tyger från urfolk och gör enorm vinst på ofta andligt kopplade kulturuttryck. Inte sällan har urfolksdräkter förbjudits genom historien och så kommer europeiska företag senare och profiterar på dessa. Inser att det är en lång diskussion men denna tanken väcktes hos mig.

  Något som jag verkligen tog till mig, var din reflektion kring vikten av tillit. Tex i att kunna lämna över arbetsuppgifter till andra och kunna släppa kontroll. Jag tar med mig din idé om att ifall det inte finns tillit så bör en inte arbeta i samma projekt. Funderade dock över personer som inte mår så bra, som kanske står utanför samhället, kanske har svårt att samarbeta, kanske präglas av brist av tillit till sina medmänniskor. I ett socialt projekt så tänker jag att de kan vara en viktig målgrupp. Tänker mig att en vill kunna inkludera människor från olika bakgrund i sociala projekt. Men tar med mig tanken om att tillit krävs för att få till ett riktigt bra nära samarbete. Tilliten mellan aktörer kopplade till ett projekt kan ju också öka eller minska och byggas upp med tiden och är inte konstant. Men som sagt, tillit och samarbete är nyckelfaktorer för ett lyckat projekt!

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.