I veckans tema breddar vi perspektiven på samhällsentreprenörskap: Vad har provokationen för funktion och hur kan konstnärliga uttryck användas i förändringsprocesser?
Att läsa:
Läs Lasse Ekstrands och Monika Wallmons kapitel i antologin Samhällets entreprenörer.
Uppbrottet från bruksmentalitet och inlärd hjälplöshet – eller konsten att tankeprovocera (s. 174-191)
Inspiration
All Set For Change
Besök deras hemsida, läs om den alternativa budgetpromenaden och andra aktioner →
Video: Gatan som instrument
Vill du veta mer om Casper Hernández Cordes från filmen? Här kan du läsa ett inlägg skrivet av honom, om hemgjorda instrument i Colombia, och här hittar du till hans Youtube-kanal.
Lyssna: Samtal med Athena Farrokhzad – Konst som motstånd
Samtal inspelat på Stora Teatern i Göteborg, 14 september.
”På många andra platser i världen /…/ är det en fullständig självklarhet att människor som är intellektuella eller yrkesverksamma konstnärer, eller så, är engagerade i sociala rörelser. Det är ingen som höjer på ögonbrynen.”
Athena Farrokhzads sommarprat från 2014 som väckte mycket reaktioner finns här →
Fördjupning
Samhällsentreprenören som provokatör (s. 140-156 i antologin Samhällets entreprenörer)
För dig som vill få mer inramning finns också Bengt Johannisons och Caroline Wigrens kapitel ”Samhällsentreprenören som provokatör” där de illustrerar med fem korta exempel på entreprenörer som på olika sätt provocerar. Bert Karlsson och Lars Vilks är de två mest kända av de entreprenörer som lyfts fram. I kapitlet diskuterar de vikten av att irritera och utmana värderingar, och att ibland även utmana lagen.
Tankar & reaktioner, tråd i forumet: https://samhallsentreprenor.glokala.net/2020-2021/amne/v-42-konst-provokation-tankar-och-reaktioner/
Frivilligt kopplat till temat – tänker ni på andra exempel där konst används eller där provokationen blir en konstruktiv kraft? Tänker du på några personer som provokatörer? Dela gärna exempel och tankar i en kommentar.
+ ikväll 19:00 livesänder Glokala på facebook från arrangemang med författaren Betlehem Isaak: https://www.facebook.com/glokala/posts/10159164061027189
”Kvällens tema: Integration i denna samtid. Betlehem Isaak är författare, student och krönikör, uppväxt i Asmara och Göteborg, numera bosatt i Sofielund, Malmö.
Debutromanen Mitt liv utan dig kom ut tidigare i år och är en personlig berättelse om att växa upp utan sin far, Dawit Isaak. Redan som sjuåring ser hon sin far föras bort av säkerhetspoliser och han hålls fortfarande fängslad i Eritrea utan rättegång. Självbiografin ligger även till grund för pjäsen Jag är Betlehem Dawit Isaak som hade urpremiär tidigare i år på Angereds Teater i Göteborg.
Betlehem Isaak studerar statsvetenskap vid Lunds universitet.
Under kvällen får vi också höra om Betlehem Isaaks engagemang i mänskliga rättigheter med fokus på jämlikhet och rasism.”
Var ska man eventuellt kommentera/diskutera veckans tema? Här? Annat forum? Tack för spännande veckotema!
Startar igång en tråd i forumet nu! Så gärna där: https://samhallsentreprenor.glokala.net/2020-2021/amne/v-42-konst-provokation-tankar-och-reaktioner/