I veckans tema möter vi några exempel på verksamheter & initiativ. Vi får också ta del av de värden som skapas av dessa – för inblandade deltagare och för samhället runt omkring.
→ Ta del av en kort dokumentär om hur människor i den lilla staden St Just (Cornwall) mobiliserade och utvecklade lokala nätverk när pandemin slog till i våras.
→ Se en dokumentär om det sociala företaget Yalla Trappan i Malmö.
→ Lyssna till ett TED-talk med Jason Roberts – Better Block.
Frågor för reflektion: Vilka lärdomar går det att dra av hur de här olika initiativen har startats och hur de organiseras? Vilka intryck tar du fasta på när du tar del av materialet? Väcks några nya frågor?
Skriv en kommentar/svar i en forumtråd kopplad till veckans tema →
Tidsram för reflektioner: I första hand under vecka 49-50 (30 nov – 13 dec).
Daisy Chain: Can a Cornish town adapt to survive another lockdown?
När Storbritannien i mars sattes i lock-down började Daisy Gibbs, en lokalt förtroendevald i den perifera staden St Just, mobilisera för att se till att alla lokala hushåll hade stöd i krisen. Filmaren Sky Neal har följt hennes arbete och de anpassningar som skedde i den lokala ekonomin, där den lokala matproduktionen plötsligt fick en mycket mer framträdande roll. Kommer de klara att mobilisera och anpassa sig ännu en gång när den andra vågen med restriktioner sätter in?
→ Tillgänglighet: Dokumentären är på engelska. För att lättare hänga med kan du aktivera undertexter på engelska eller automatisk översättning till svenska. Undertexter hittar du genom att klicka på symbolen precis till vänster om kugghjulet. Dock är de auto-genererade och inte alltid helt korrekta.
Daisy Chain – The Guardian-dokumentär (17 min):
Fördjupning/bakgrund: Läs en intervju med dokumentärfilmaren Sky Neal, ”Lessons from a small town: resilient community is key to sustainability” (The Guardian, 2 november 2020)
Yalla! Vi lever
Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som drivs av en ideell förening på Rosengård i Malmö. Föreningen bildades våren 2009, som en fortsättning på ett tidigare projekt. Idag har Yalla Trappan över 35 anställda och tar även emot praktikanter för arbetslivsintroduktion i sina olika verksamhetsgrenar kafé, catering, lokalvård, syateljé och konferensservice. Läs mer om Yalla Trappan på deras hemsida.
Vi ser dokumentären Yalla! Vi lever (46 min), producerad av Marcus Lindberg & Peter Malmgren, 2018. I filmen får vi möta några av kvinnorna i det sociala företaget, med varma porträtt och inblick i verksamheten. När du ser filmen: Fundera gärna på vilka undersökande frågor du hade velat ställa som dokumentärfilmare?
Om du har frågor kring Yalla Trappan får du gärna lyfta dem i kursforumet, Fredrik Björk har bra inblick i verksamheten och kan nog svara på det mesta kring kooperativets utveckling!
Better Block — Jason Roberts
”You don’t have to have everything worked out”
Jason Roberts, Better Block.
Jason Roberts började göra projekt på egen hand och tillsammans med vänner, med kort startsträcka, och har fått se flera stora idéer ta form. Kanske är det ibland enklast att helt enkelt bara börja göra? Vi tittar på ett inspirerande tal med Jason Roberts.
Se även Team Better Blocks hemsida.
→ Tillgänglighet: Jason Roberts pratar på engelska och i högt tempo, så det kan vara svårt att följa med. Här finns två hjälpmedel. Du kan sakta ner tempot genom att trycka på kugghjulet nere i högra hörnet av videospelaren, klicka vidare på “Uppspelningshastighet” och förslagsvis välja 0,75. Det andra du kan göra för att lättare hänga med är att använda undertexter. Undertexter hittar du genom at klicka på symbolen precis till vänster om kugghjulet. Dock är de autogenererade och inte alltid helt korrekta.
Video (18 min):
Frågor för reflektion
- Vilka lärdomar går det att dra av hur de här olika initiativen har startats och hur de organiseras?
- Vilka intryck tar du fasta på när du tar del av materialet?
- Väcks några nya frågor?
Skriv en kommentar/svar i forumtråden kopplad till veckans tema →
Tidsram för reflektioner: I första hand under vecka 49-50 (30 nov – 13 dec).
Fördjupning: Olika organisationsformer
I Ashokas metodguide ”Det har aldrig varit lättare att förändra världen” (s. 84-87) hittar du en sammanfattning av olika juridiska organisationsformer i Sverige, och stöd för att fundera på om någon av dessa former passar ditt initiativ.
Kommentarer till metodguidens sammanställning:
– En kommentar till texten i metodguiden är att det går utmärkt att ha anställda i en ideell förening.
– Informell organisering nämns inte men kan vara användbart: I en del fall passar det kanske bättre att organisera initiativ som ett nätverk eller en kampanj utan en formell organisation.
Möjlighet: Tider för samtal – projektutveckling
August finns tillgänglig för samtal om projekt och idéer, per telefon/Zoom eller på plats i Malmö för er som bor i närheten. Läs mer och se tider här i forumet →
Passar ingen av tiderna hittar vi såklart en annan tid som passar, hör av dig!
Samtalet kan vara en möjlighet för dig att reflektera kring var du befinner dig just nu och vilka nästa steg du planerar i de projekt/initiativ som du vill utveckla.
Johan är en bra vän med vi spelar musik och har jobbat tillsammans med olika projekter som Baobab festival.
Yalla trappans projekt jag kan lite historian är en av det mest lyckade integration projekt i Malmö som jag vet i Malmö!
Bakom de engagerade kvinnor har funnit många människor med höga kunskaps nivåer som har trot på idén har stött de.
Jag har några frågor:
1: Är de nu en ekonomisk förening?
2: det finns rätt många organisationer med näst liknade arbete samt företagen som känner bra på abertförmedelingen i Malmö.
Hur lyckades de att behålla motiverade medlemmar med erfarenheter när man vet att Malmö är en stad med höga konkurrenter på olika nivåer!
3: Hur klarar de med Corona pandemin??
Tack för tankar och frågor! När det gäller organisationsformen är de fortsatt en ideell förening.
Fredrik är bättre ställd att svara om hur pandemiperioden hanterats och hur det aktuella läget är, jag skickar dina frågor vidare och ser om vi kan följa upp.
Hej!
Roligt att du tycker att Yalla Trappan är inspirerande, det tycker jag också. Jag sitter i styrelsen sedan flera år tillbaka.
1) August har rätt – Yalla Trappan är en ideell förening (med näringsverksamhet). Syftet med detta är att det inte ska finnas några enskilda ekonomiska intressen i verksamheten.
2) Yalla Trappan försöker ha en balans mellan näringsverksamhet – försäljning av varor och tjänster på marknadsmässiga villkor – och projekt av olika slag. Helst ska det ligga på 50/50, det gör det ungefär nu. Bland de långsiktiga samarbetspartners vi har finns Malmö Stad och Arbetsförmedlingen, men också inom näringslivet IKEA, Skanska mfl. Att vi lyckas behålla motiverade medlemmar tror jag är för att vi hela tiden ligger i framkant med att utveckla nya verksamheter, och det är en process med bred förankring i verksamheten.
3. Det viktigaste – vad jag vet har inte några i personalen varit allvarligt sjuka. Det har funnits oro, men man har varit ett stort stöd för varandra. Under sommaren fick vi vara innovativa – och tog fram en matkasse som vi sålde. Ekonomiskt har Covid drabbat oss på liknande sätt som andra verksamheter. Än så länge klarar vi oss, men precis som alla önskar vi snart att restriktionerna skall lättas.
Tack så jättemycket. Fantastiskt utveckling!