Samtidigt som det närmar sig inlämning för uppgift 5 (18 januari) presenterar vi den här veckan en inspirerande kort föreläsning och en artikel som kommenterar pandemins effekter för klimatkrisen.
Den här veckan innebär även starten för ”vårterminen” med kursen (höstterminen löpte till 8 januari). Du behöver bekräfta att du fortsätter läsa kursen genom att logga in på kursplattformen – eller meddela August på annat sätt.
Terminsstart – aktivera dig!
Kursens terminsdatum för våren är 11 januari – 4 juni. För att vi ska registrera dig som aktiv i kursen behöver du logga in på kursplattformen den här veckan, eller ha varit inloggad under v. 1. Det går också bra att meddela August på annat sätt. Ta kontakt om du skulle ha förhinder.
Om du inte loggar in eller meddelar förhinder kan du förlora din studieplats.
Perspektiv i starten för det nya året
(1) Uncharted: How to make the future – inspiration med Margaret Heffernan
Inledningstal från Social Innovation Summit 10-11 november, 16 min (MauPlay) →
Tillgängligt till och med 23 januari. Talet är på engelska med textning – skriv till August om du skulle önska en översättning till svenska i text.
+ Ett alternativ om du inte hann se hennes tal innan 23 januari – lyssna på det här poddavsnittet där hon medverkar: ”Margaret Heffernan: Mapping the Future and Avoiding Wilful Blindness” (Januari 2021, Podcasten Leading Transformational Change från Heart Management)
Don’t wait for the masterplan /…/ action is how you search.
Lyssna på Margaret Heffernans öppningstal från Social Innovation Summit. Här blir det lite repris på det material jag tipsade om i vecka 52, men det kan inte hjälpas för det tål att lyftas fram! Just innan jul gick det ut ett mail från Mötesplats Social Innovation med länk till talet.
Några av oss i kursen som var med under SI Summit har tidigare kommenterat talet och andra intryck från konferensen här.
Frågor för egen reflektion:
- Vad tar du fasta på när du lyssnar? Vad reagerar du på?
- Vad betyder talet för dina planer och engagemang under 2021?
(2) Vilka är pandemins effekter för klimatkrisen?
Debattartikel: Ändrad livsstil räcker inte för klimatet (3 januari, Svenska Dagbladet)
I helgerna har kanske en del av er sett dokumentären Greta eller någon av Attenboroughs aktuella filmer (SVT Play // Netflix). I en debattartikel från årets första dagar kommenterar Victor Galaz, knuten till Stockholm Resilience Center, vilken påverkan anpassningarna under pandemin har fått för klimatet. Och vad sker när ekonomierna åter kommer igång för fullt?
I första hand lyfter Victor Galaz fram de större systemförändringar som behövs inom bland annat energi, matproduktion och byggsektorn – men uttrycker sig försiktigt hoppfullt:
”Vi kan låta cynismen ta vid när vi ser utsläppskurvan börja luta brant uppåt igen, eller inse att dessa motsägelsefulla budskap är ett tecken på att den stora omställningen bara har börjat. Det vi gör är att försöka bygga om ett ostadigt skepp i full marschfart.
Att många av världens länder, trots den pågående pandemin, lyckades samla sig kring mer ambitiösa klimatmål i slutet av 2020 är ett styrkebesked från det internationella klimatsamarbetet som inte ska underskattas.”
Svar