Hej och varmt välkomna till kursen Samhällsentreprenör!
Vi har ett spännande år framför oss och vi, August & Fredrik, ser fram emot att höra mer om era idéer och utforska frågor tillsammans under året. Läs lite mer om oss som håller i kursen här (Lärare) →
Under fliken [Modul 1] i menyn kommer vi att publicera aktuell veckas material och uppgifter varje måndag. Håll pilen över knappen (se skärmbild), så kommer du att få se en rullmeny med de olika veckorna i modulen. Om du istället klickar på [Modul 1] så kommer du till översiktsplaneringen för hela modulen.
Vi rekommenderar att du använder en dator när du besöker kursplattformen. Skriv gärna till August om du har några frågor tekniskt/praktiskt när det gäller kursplattformen.
Mer praktisk info i kursstarten – se här →
Första veckan – vad ska vi göra?
- Ladda gärna upp en bild till din profil. Klicka på Profil → Profilbild i rullmenyn vid ditt namn. (Var ska man klicka? Se en skärmbild →)
Integritet: Profilbilden visas i huvudsak endast på sidor för inloggade deltagare. Om du kommenterar sidor som är publikt tillgängliga, till exempel kursens veckoteman, används profilbilden (miniatyr) även där. - Fram till måndag 7 september vill vi att du skriver något kort om dig själv och varför du deltar i kursen (cirka 300-500 tecken – tänk twitterlängd!). Beskrivningen publicerar du som en uppdatering i flödet på förstasidan, i rutan under rubriken ”Senaste händelser”. Välj synlighet ”offentligt” eller ”alla medlemmar”.
Integritet: Syns endast för inloggade inom kursen, även om du väljer ”offentligt” som synlighet.
(Var ska man skriva uppdateringen? Se en skärmbild från förstasidan →) - Ta del av video-, länk- och textmaterial på den här sidan, och gör ett inlägg i diskussionsforumet. Tankar att utgå ifrån hittar du längre ner på sidan!
Veckans tema: Samhällsentreprenörskap – intro
Video – introduktion till kursen, och inledande perspektiv på samhällsentreprenörskap:
Exempel från tidigare kursdeltagare som presenteras i videon:
Tikitut • Tahrir • Kollaborativ ekonomi Göteborg • Swinga • High on life • Story Tourist
Att lyssna på – ljudinslag (9:46 min): Malin Gawell (mp3, klicka för att ladda hem / lyssna!)
Vi lyssnar till forskaren Malin Gawell i en ljudinläsning. Hon presenterar sitt sökande efter sätt att förstå och kunna beskriva hur människor driver och utvecklar nya verksamheter. Hon beskriver också svårigheten i att få nya typer av initiativ att passa in, och vikten av att kunna kommunicera, förklara och förmedla nyskapande idéer.
Att läsa:
Under introveckan läser vi sida 1-21 i samhällsentreprenörs-guiden Det har aldrig varit lättare att förändra världen – En guide för dig som vill verka som social entreprenör. Du hittar den som PDF här →
Alternativ: Sida 1-21 som text utan layout (pdf)
Diskussion första veckan
Lägg in en kort reflektion kring materialet i introveckan. Du väljer själv vad du vill skriva om, men vill du ha stöd i ditt tänkande kan du utgå från detta:
→ Ta ut ett kort citat ur veckans material som du reagerade på och kommentera varför.
→ Begreppet samhällsentreprenör/social entreprenör (social från engelskans social, samhällelig) kan definieras på olika sätt. I Det har aldrig varit lättare att förändra världen kan vi läsa (s. 15):
Med en social entreprenör menas en person som har sett ett problem i samhället och kommit på en lösning som förändrar problemet med hjälp av affärsmässiga metoder.
Det som skiljer en social entreprenör från en traditionell entreprenör är att de mäter sin framgång i vinsten de skapar för samhället, snarare än den ekonomiska vinsten.
Reflektera över begreppet och vilken definition av det som passar dig. Behöver metoderna vara affärsmässiga? Jämför med Augusts resonemang om begreppet i videon. Du kan också ta in Malin Gawells kritiska reflektion om samhällsentreprenören som självutnämnd ”hjälte”.
Kommentera gärna varandras inlägg! Här lägger du upp din reflektion: Länk till tråd i diskussionsforumet →
Valbart som fördjupning:
Inledande del i antologin Samhällets entreprenörer, Gawell, Malin. Sida 14-33.
De texter som inleder antologin ”Samhällets entreprenörer” presenterar ett sammanhang för diskussionen om samhällsentreprenörskap.