Hur formar vi som medborgare samhällsutvecklingen? Vi tar begreppet ”active citizenship” som ingång till den här veckans material och reflektion.
Kursträff online 5-6 oktober
Se det preliminära programmet →
Introduktion – Active citizenship
I ljudintroduktionen hör du ett utdrag från Vetenskapsradion Historia, 15 september, ”Hur blev Sverige världens jämlikaste land?”.
Jag citerar också två ryska författares öppna brev till stöd för demokratirörelsen i Belarus, de publicerades i Sydsvenskan 11 september.
Tips, samtal: Belarus – möt motståndet i Minsk
Samtal live, 22 september kl 12-13. ”I veckor har gator och torg i Belarus fyllts av demonstrationer riktade mot envist sittande president Aleksandr Lukasjenko. Vad är det som egentligen sker och varför? Vilken roll spelar fri folkbildning, folkrörelser och internationellt samarbete i en frigörelsekamp? Delta i samtalet om hur kampen för demokrati ser ut idag.
MEDVERKANDE: Julia Mickiewicz Förbundssekreterare för ABF Belarus, Sahra Ryklief, Generalsekreterare för IFWEA och Lina Jäderberg, Ombudsman på ABF Västra Hälsingland. MODERATOR: Anna Sundström, Generalsekreterare för Palmecentret.
SAMTALET SKER PÅ ENGELSKA” https://www.facebook.com/events/243093677037687
Här kan ni se samtalet i efterhand: https://www.facebook.com/abfsverige/videos/1171406719927762/
Att se: Samtal mellan Naomi Klein och Greta Thunberg
Videon är en klippt och förkortad version från en helkväll förra året med tal och en längre intervju mellan Naomi Klein och Greta Thunberg. Naomi Klein, författare & journalist, aktivist och filmskapare, är bland annat känd för böcker som Chockdoktrinen och Det här förändrar allt: kapitalismen kontra klimatet. I intervjun pratar de bland annat om ansvaret Greta fått som representant för en global rörelse, om att ena olika kamper, om att vara öppen med en diagnos och, så klart, om klimatkrisen.
I den längre versionen av videon kan man höra Naomi Kleins tre tankar om vad som simultant krävs för att stoppa utvecklingen mot det klimatkaos vi är på väg mot (från 35:12):
1. Modet att våga drömma om en annan framtid, och att våga skaka av oss känslan av oundviklig apokalyps som genomtränger varje aspekt av vår kultur: för att ge oss en riktning och ett gemensamt mål, en vision om världen vi jobbar mot.
Plockat ur Naomi Kleins tal, egen översättning
2. Att vi konfronterar sanningen om var vi är i historien, hur mycket som redan gått förlorat, och vad som kommer att gå förlorat om vi inte omfamnar revolutionära nivåer av förändring omedelbart.
3. Att vi hittar vår kamp och samarbetar, tvärs över våra skillnader, för att bygga upp en trovärdig och orubblig kraft.
Tips: Global aktionsdag för klimatet 25 september
Det internationella nätverket Fridays For Future bjuder in till en ny global aktionsdag för klimatet 25 september, läs mer på deras hemsida: https://fridaysforfuture.org/september25/
I Sverige planeras aktioner i många kommuner – här nedan är en karta. Är din kommun med?
Artikel 11 september i Landets Fria: ”Flera klimatstrejker återupptas efter coronapaus”
Att läsa: Samhällsentreprenörskap för en global utveckling
Läs (hela eller delar av, se nedan) Malin Gawells kapitel i antologin Samhällets entreprenörer: Samhällsentreprenörskap för en global utveckling (sida 157-173).
I texten beskrivs till en början organisationen Attacs start i Sverige och engagemanget bland de som blev drivande. Sedan förs mer generella diskussioner under rubrikerna Innovativt handlande och organisering, Några ord om samhällsnytta, och Aktivism som samhällsentreprenörskap. Du kan välja att läsa hela kapitlet, eller inledningen och någon av de nyss nämnda delarna.
Reflektion & samtal
Vi bjuder in till att reflektera och samtala tillsammans utifrån veckans tema och innehåll.
—> Skriv ett kort inlägg med dina tankar, och svara på ett inlägg från kurskamrat! FORUMTRÅD —>
Tidsram för reflektioner/svar: I första hand under vecka 39-40 (21 sep – 4 okt).
Om du vill kan du använda dig av frågorna nedan som stöd i din reflektion:
- Vad innebär aktivt medborgarskap för dig?
- Vems ansvar är det att ”förbättra världen”?
- Vad tror du krävs för att starta en rörelse?
- Vilka tankar väcker demokratirörelsen i Belarus?
- Vad tänker du om Naomi Kleins tre tankar kring vad som krävs för att stoppa klimatkaos?
- Hur bör man som samhällsentreprenör förhålla sig till klimatkrisen/-kampen?
- Vad tar du med dig från Malin Gawells text?
Citat från Malin Gawells bok Samhällets entreprenörer
”Känslan av att möta andra med liknade idéer om situationen i världen, som också tycker att något måste genomföras för att förändra, och av att ha någon form av gemensam syn på hur det kan göras. Känslan av att handla enligt det man tror på, eller i riktning mot en förändring till det bättre, uttryckas som meningsfullt och viktigt ”
När Malin skriver denna text beskriver hon kraften och den intensitet och energi som dessa känslor kan skapa i ett tidigt skede i en process av viljan att förändra världen.
När jag läser om samhällsentreprenörskap tror jag att samhörigheten att dela sin ide med andra fungerar lite som ett belöningssystem. Den Känslan att man strävar efter samma mål med andra med samma värdegrund är för mig en belöning och ett bevis på att jag är på rätt väg.
När jag framöver driver projekt vill jag skapa denna vi känsla och hitta den drivkraften att vilja förändra och förbättra.
– Gillar verkligen det Lars Trädgård säger att ”Vi har inte fått några gratis gåvor från pappa staten. allt det goda vi har fått i det här landet har folk kämpat för under generationer. vi får inte ett bättre samhälle än det vi kämpar oss till”. Det är SÅ viktigt att komma ihåg och inte ta för givet. För då kommer vi sakta förlora det vi kämpat oss till.
– Belarus: Väldigt intressant hur avgörande endast inställningen och bilden av sig själv påverkar hur man känner och agerar. Genom att de Såg sig som fria var det en självklarhet att kämpa för det för det är deras rättighet.
– Aktivt medborgarskap för mig innebär att vi alla har möjligheten att påverka samhället i den riktningen vi tror på och när vi väljer att göra det, oavsett hur, så blir medborgarskapet ”aktivt”.
– Jag anser att alla människor har ett ansvar för att stå för det de tror på stå upp för sina värderingar och kämpa för den världen man vill ha.
– Det enda som krävs är en person med en vision som uttrycker den så andra blir inspirerade att haka på.
– 1. Håller med fullständing. Vi MÅSTE ha en vision att kämpa i riktning mot för att få en klar riktning och inge hopp.
2. Vi har allt för länge nu förnekat hur situationen verkligen ser ut. Vi MÅSTE ta in hur allvarligt det är acceptera situationen, komma samman och göra det som VERKLIGEN krävs.
3. Vi har all möjlighet i världen att vända denna utveckling och skapa balans i världen men – Som jag skrev i ovanstående punkt så måste vi lyckas samarbeta på alla möjliga sätt för att få till det.
– Som Greta Thunberg säger ”Vi bör agera som om vårt hus stod i brand!”.
– Intressant det där hur man organiserar sig. Reflekterade över att kraften i budskapet är inte starkare än organisationen som för fram det. Och organisering är inte lätt med så många olika viljor och sätt. Men ack så viktigt att vi lyckas – nu världsomspännande!
”Vi får inte ett bättre samhälle än det vi kämpar oss till”, säger historikern Lars Trädgårdh i det ovan länkade avsnittet av Vetenskapsradion Historia. Och så ser jag på ett aktivt medborgarskap. Vi behöver gå samman och kämpa för ett samhälle som är bra för alla, inte bara för de som har pengar att köpa sig till det som borde vara standard för alla medborgare, t.ex. tillräckligt med utrymme för alla passagerares ben på tågen. Det är inte bara förstaklassresenärerna som ska ges extra utrymme för benen. Ett banalt exempel kan tyckas, men det säger mycket om hur vi ser på människor.
De människor som ”ser” hur ojämlikheten breder ut sig har ett ansvar att ”förbättra” världen. Om dessa människor väljer att blunda eller att titta bort, är de som osams med sig själva, som Sara Lidman skulle ha uttryckt det. De som inte ser, kan man tyvärr inte vänta sig något förbättringsinitiativ av, men de går att väckas ur sin dvala. Om de nu inte har blivit så bekväma eller obekymrade i sin tillvaro som kastrerade hankatter.
För att starta en rörelse tror jag att tajmingen är viktig. En samhällstrend som man vill ska stanna av behöver ha blivit igenkännbar, så det går att förutse dess framtida verkningar om den tillåts att fortsätta utvecklas. Insikten av hur många det är som förlorar på dess fulla potential. Man behöver också visa på en alternativ väg till ett bättre samhälle för alla, även om det kan komma att innebära förändringar. Men att dessa inte behöver bli till det sämre. En rörelse kan också komma till stånd när folket helt enkelt har fått nog. När det inte finns något att förlora, och när regimen inte kan sminka över sin maktfullkomlighet. När modet är något större än rädslan. Som i Belarus nu. När det inte bara är de unga som går ut på gator och torg utan även de äldre kvinnorna. Då finns det anledning för makten att inse allvaret.
Truth an fire is what we need, säger Naomi Klein i sitt tal. Det är viktiga och mäktiga vapen att bekämpa det klimatkaos som vi står i långt upp till halsen. Tyvärr är motståndarsidans vapen, osanning och förnekelse, också mäktiga. Klimatfrågan torde dock vara något som engagerar alla, och samhällsentreprenörer kan få människor att även se kortsiktiga vinster med att leva klimatvänligt, kommer nog fler att få upp ögonen för hur angelägen frågan är. Vi är avtrubbade av falska bilder och av falska nyheter, så vi känner inte igen alarmerande rapporter. Många kan välja att helt enkelt inte tro på dem. Jag tror på fler klimatkampanjer som visar på vad vi kan ändra i vår vardag för att få ett bättre klimat. Elbilen kanske kan bli som Folkvagnen på sin tid – möjlig att köpa för alla, inte bara för dem som lever på inkomster eller för dem som redan har.