v 10 Sociala medier – hur ligger landet?

Hej!

Vi kommer under tre veckor ha ett fokus på kommunikation och sociala medier. Den här veckan värmer vi upp genom att titta på hur sociala medier-användandet utvecklas i Sverige, och hur vi själva förhåller oss till den uppkopplade tillvaron. De kommande två veckorna blir mer praktiskt inriktade på hur du kan bygga upp kommunikationen i sociala medier för ett projekt du utvecklar.

+ Tid för inlämning 7 mars: Uppgift 7, Strategier för finansiering & hållbar ekonomi. Hör gärna av dig till August om du har någon fråga eller fundering kring uppgiften!

Foto: Internetstiftelsen, Svenskarna och internet 2021 (Youtube)

1) Lyssna: Ljudintroduktion med kommentarer

En kort introduktion till veckans material och veckorna som kommer (August):

2) Se – video: Svenskarna och internet 2021 (del om sociala medier)

Hur utvecklas internetvanorna i Sverige? Vilka sociala medier är mest använda? Det senaste två åren med pandemin har inneburit en acceleration för digitalisering. När vi funderar över hur vi ska kommunicera är det värt att titta på hur utvecklingen ser ut online.

Internetstiftelsen genomför varje år en större undersökning om utvecklingen – den senaste presenterades i höstas. Se ett utsnitt där sociala medier kommenteras, det startar vid 22 minuter in till 30 min (eller se hela presentationen om du är nyfiken):

+ Tips: Internetstiftelsen har också bra resurser på sidan Internetkunskap, bland annat en podd för ”dumma frågor”. För den som exempelvis inte känner sig helt hemma med Tiktok reder de ut vad det är för något i ett avsnitt –>

3) Läs – artikel: Så kan digitalisering främja delaktighet och demokrati

Artikel i tidskriften Kurage av Pernilla Näsfors Östmar, som är tidigare deltagare, maj 2021. Vilka möjligheter finns att använda andra digitala verktyg än de som erbjuds av de stora plattformsföretagen (Facebook, Google med flera)?

”I den här artikeln vill jag istället fokusera på de positiva möjligheterna och alternativ till de rum som de stora plattformsföretagen erbjuder.

För det finns alternativ. Om ni har en egen föreningslokal bestämmer ni själva reglerna och hur det ska se ut. Det kanske inte blir lika flärdfullt som i köpcentrumet, men ni har möjlighet att utforma platsen efter era egna värderingar och önskemål, på ett demokratiskt sätt.”

Ur artikeln: Så kan digitalisering främja delaktighet och demokrati


Frågor för reflektion

  • Är det något du reagerar på, som förvånar dig eller väcker nya tankar när det gäller hur användandet av sociala medier utvecklas?
  • Hur har ditt eget användande eller ditt förhållningssätt till sociala medier förändrats, säg de senaste fem åren?
  • I artikeln av Pernilla Näsfors Östmar lyfts alternativ på digitala verktyg fram. Hur ska vi tänka som samhällsentreprenörer – i vilken grad ska vi vara pragmatiska och använda de tjänster/appar som ”alla andra” gör? I vilken grad ska vi pröva alternativ där det går att ha mer kontroll över det digitala rummet?

Skriv en kommentar/svar i forumtråden kopplad till veckans tema →
Tidsram för reflektioner: I första hand under vecka 10-11 (7 mars – 20 mars).


+ Två exempel på hur Rysslands krig i Ukraina skapar reaktioner i den digitala kommunikationen:

Har du kanske sett solrosor dyka upp som emojis i flödet?

Då kan du få en utvecklad förklaring i den här artikeln från Mashable, 28 februari 2022: The sunflower emoji, explained

Remake på affisch från andra världskriget

Där Hitler som passagerare har blivit ersatt av Putin. Omställningen till förnybar energi har fått en ny dimension efter Rysslands invasion.

Från @no_face (twitter): ”If you want to hit Russia where it hurts, cut your petroleum use.”

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.