v 21 Aktuella perspektiv & inspiration

Påminnelse: Dags för inlämning 23 maj – uppgift 10: Reflektion kring projektledning.
Hör gärna av dig till August om du har någon fråga eller fundering kring uppgiften!

Som kursmaterial den här veckan har vi också lyssning på temat ”Från specialist till generalist”, samt ett poddsamtal med Tinna Harling – Egnahemsfabriken.

Möjlighet: Tider för samtal
Funderar du på nästa steg i din idéutveckling eller hur ditt initiativ kan organiseras, eller har du frågor om kursmomenten?
August finns tillgänglig för samtal, per telefon/Zoom eller över en promenad i Malmö för er som bor i närheten.
Läs mer och se tider här i kursforumet →


Inspiration – lyssning: Från specialist till generalist?

Förra våren presenterade Klimatklubben och Våra barns klimat en lista över 101 framtidsjobb.

På plats 94 hittar jag: ”Kreativ generalist. Ett helt nytt samhälle behöver en uppsjö människor som ser möjligheter i utmaningarna, löser problem och kan anpassa sig efter ständigt förändrade situationer.”

Hur relaterar det till rollen som samhällsentreprenör och vår bild av oss själva?

Beskrivningen av en ”kreativ generalist” är bred (generell!), men finns det samtidigt något här som är värt att fundera vidare på? Vi lyssnar till ett avsnitt av Kropp & Själ i P1 från februari 2021 – där mångsysslandet står i fokus. Ta gärna med dig avsnittet i lurarna ut på en promenad!

Lyssna: Från specialist till generalist – det nya idealet

”Efter en tid då specialisten ofta hyllats våras det nu för generalisten. Den nytänkande människan med gott självförtroende som kan lite om det mesta. I takt med digitaliseringen och teknikens framfart på många områden har det skapats en längtan efter värden som inte går att digitalisera. Mänskliga värden som kreativitet, flexibilitet och social färdighet. Och även pandemin har påverkat detta.

– Generalistens tid är nu. När allt är osäkert och ingen vet vilken fot den ska stå på, då behövs generalisten. Det menar Linus Jonkman, författare och verksamhetsutvecklare.”


Apropå att vara generalist – kan även den med tummen mitt i handen bygga ett eget hus? Ja, i alla fall med stöd från Egnahemsfabriken – det menar Tinna Harling som har intervjuats av Tom Roodro i podden Engagemanget. Baserade på Tjörn utvecklar de intressanta lösningar utifrån devisen ”Vi bygger hus, gemenskap och omställning tillsammans”.

Lyssna: Tinna Harling, Egnahemsfabriken på Tjörn


+ Besök på Glokala: Bike4WesternSahara

I fredags hade vi fint och inspirerande besök på Glokala vid ett luncharrangemang: Sanna Ghotbi och Benjamin Ladraa, medlemmar i organisationen Solidarity Rising, har just påbörjat en cykelturné motsvarande ett varv runt jorden – för att uppmärksamma Afrikas sista koloni, Västsahara. Läs mer om deras arbete via solidarityrising.com/sv/bike4westernsahara eller facebook / instagram.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.