v 42 Konst & provokation + kursträff

I veckans tema breddar vi perspektiven på samhällsentreprenörskap: Vad har provokationen för funktion och hur kan konstnärliga uttryck användas i förändringsprocesser?

Jag påminner samtidigt om att välja en bok eller annat material som du vill fördjupa dig i, inom uppgift 3. Bolla gärna med mig om du har frågor kring uppgiften. Läs hela beskrivningen och se förslag på böcker här: https://samhallsentreprenor.glokala.net/2024-2025/modul-1/uppgift-3-perspektiv-pa-samhallsentreprenorskap/

Kursträff i Malmö 17-18 oktober

Se programmet →

Påminnelse: Meddela din medverkan via det här formuläret →


Introduktion

Video – en kort introduktion med kommentarer till temat och veckans material:


Att läsa:

Läs Lasse Ekstrands och Monika Wallmons kapitel i antologin Samhällets entreprenörer.

Uppbrottet från bruksmentalitet och inlärd hjälplöshet – eller konsten att tankeprovocera (s. 174-191)


Se: “Pussy Riot – Can You Fight With Paper Planes”

Intervju (32 min) inspelad i september 2023 med Maria (Masha) Alyokhina från Pussy Riot, i samband med utställningen “Velvet Terrorism – Pussy Riot’s Russia” på konstmuseet Louisiana i Danmark.

Aktivera engelska undertexter: Via knappen CC i nederkant kan du aktivera automatiskt genererade undertexter på engelska.
Önskar du få en transkribering av intervjun på svenska? Kontakta i så fall August!

“Pussy Riot reacted to injustice. When we see something that is unfair, we react. It happened step by step. There was no huge plan of resistance. Of course, revolution is the thing that lives in the heart. But we used what we had. We have been naked in front of the system. But we did something.”


Inspiration #1: Nu öppnar Black Archives i Malmö – så ser planen för hösten ut

Jonelle Twum som är tidigare kollega på Glokala intervjuades nyligen i Sydsvenskan om Black Archives Sweden som har öppnat i egen lokal! Läs artikeln som pdf via kursforumet.

“– Det här med lokalen hände så plötsligt, så vi har inte hunnit lösa finansiering än för allt det vi ska göra här. I väntan på att vi får besked om verksamhetsstöd har vi nu sjösatt en crowdfundingkampanj, säger Jonelle Twum som grundade Black Archives Sweden för tre år sedan.”

Läs mer om crowdfunding-kampanjen här: https://www.gofundme.com/f/black-archives-sweden-builds-a-home


Inspiration #2 Tips från Petra: “För er som kan besöka Malmö Konstmuseum”

“Jag vill dela med mig om en utställning av barnen på Berättarministeriet i Malmö där jag är volontär. En utställning om ‘Världens längsta berättelse om Malmö’.
Ni som har instagram: https://www.instagram.com/p/DA23NayqJYp/?igsh=MTkwNzY5MGJ3aXFrcA%3D%3D&img_index=1 /…/”


Fördjupning

Samhällsentreprenören som provokatör (s. 140-156 i antologin Samhällets entreprenörer)

För dig som vill få mer inramning finns också Bengt Johannisons och Caroline Wigrens kapitel ”Samhällsentreprenören som provokatör” där de illustrerar med fem korta exempel på entreprenörer som på olika sätt provocerar. Bert Karlsson och Lars Vilks är de två mest kända av de entreprenörer som lyfts fram. I kapitlet diskuterar de vikten av att irritera och utmana värderingar, och att ibland även utmana lagen.


Frivilligt: Tankar & reaktioner, tråd i gemensamma kursforumet, https://samhallsentreprenor.glokala.net/2024-2025/amne/konst-provokation-tankar-och-reaktioner/

Frivilligt kopplat till temat – hur reagerar du på veckans material? Tänker du på andra exempel där konst används eller där provokationen blir en konstruktiv kraft? Tänker du på några personer som provokatörer? Dela gärna exempel och tankar!

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.