v 42 Konst & provokation + kursträff
I veckans tema breddar vi perspektiven på samhällsentreprenörskap: Vad har provokationen för funktion och hur kan konstnärliga uttryck användas i förändringsprocesser?
Jag påminner samtidigt om att välja en bok eller annat material som du vill fördjupa dig i, inom uppgift 3. Bolla gärna med mig om du har frågor kring uppgiften. Läs hela beskrivningen och se förslag på böcker här: https://samhallsentreprenor.glokala.net/2024-2025/modul-1/uppgift-3-perspektiv-pa-samhallsentreprenorskap/
Kursträff i Malmö 17-18 oktober
Påminnelse: Meddela din medverkan via det här formuläret →
Introduktion
Video – en kort introduktion med kommentarer till temat och veckans material:
Att läsa:
Läs Lasse Ekstrands och Monika Wallmons kapitel i antologin Samhällets entreprenörer.
Uppbrottet från bruksmentalitet och inlärd hjälplöshet – eller konsten att tankeprovocera (s. 174-191)
Se: “Pussy Riot – Can You Fight With Paper Planes”
Intervju (32 min) inspelad i september 2023 med Maria (Masha) Alyokhina från Pussy Riot, i samband med utställningen “Velvet Terrorism – Pussy Riot’s Russia” på konstmuseet Louisiana i Danmark.
Aktivera engelska undertexter: Via knappen CC i nederkant kan du aktivera automatiskt genererade undertexter på engelska.
Önskar du få en transkribering av intervjun på svenska? Kontakta i så fall August!
“Pussy Riot reacted to injustice. When we see something that is unfair, we react. It happened step by step. There was no huge plan of resistance. Of course, revolution is the thing that lives in the heart. But we used what we had. We have been naked in front of the system. But we did something.”
Inspiration #1: Nu öppnar Black Archives i Malmö – så ser planen för hösten ut
Jonelle Twum som är tidigare kollega på Glokala intervjuades nyligen i Sydsvenskan om Black Archives Sweden som har öppnat i egen lokal! Läs artikeln som pdf via kursforumet.
“– Det här med lokalen hände så plötsligt, så vi har inte hunnit lösa finansiering än för allt det vi ska göra här. I väntan på att vi får besked om verksamhetsstöd har vi nu sjösatt en crowdfundingkampanj, säger Jonelle Twum som grundade Black Archives Sweden för tre år sedan.”
Läs mer om crowdfunding-kampanjen här: https://www.gofundme.com/f/black-archives-sweden-builds-a-home
Inspiration #2 Tips från Petra: “För er som kan besöka Malmö Konstmuseum”
“Jag vill dela med mig om en utställning av barnen på Berättarministeriet i Malmö där jag är volontär. En utställning om ‘Världens längsta berättelse om Malmö’.
Ni som har instagram: https://www.instagram.com/p/DA23NayqJYp/?igsh=MTkwNzY5MGJ3aXFrcA%3D%3D&img_index=1 /…/”
Fördjupning
Samhällsentreprenören som provokatör (s. 140-156 i antologin Samhällets entreprenörer)
För dig som vill få mer inramning finns också Bengt Johannisons och Caroline Wigrens kapitel ”Samhällsentreprenören som provokatör” där de illustrerar med fem korta exempel på entreprenörer som på olika sätt provocerar. Bert Karlsson och Lars Vilks är de två mest kända av de entreprenörer som lyfts fram. I kapitlet diskuterar de vikten av att irritera och utmana värderingar, och att ibland även utmana lagen.
Frivilligt: Tankar & reaktioner, tråd i gemensamma kursforumet, https://samhallsentreprenor.glokala.net/2024-2025/amne/konst-provokation-tankar-och-reaktioner/
Frivilligt kopplat till temat – hur reagerar du på veckans material? Tänker du på andra exempel där konst används eller där provokationen blir en konstruktiv kraft? Tänker du på några personer som provokatörer? Dela gärna exempel och tankar!
Hej,
Är det något i detta tema som är obligatoriskt och kräver skriftlig reflektion eller att man endast behöver läsa och se videorna? / Momo
Hej! Den här veckan är det materialet att läsa och videointervjun som du tar del av, sedan är det frivilligt att dela med sig av tankar & reaktioner.
Tankar kring konst och provokation
Ekstrand och Wallmon skriver att som provokatör vill man väcka känslor och ”inlåsta tankar om hur saker och ting ’bör’ eller ’måste’ vara” [1] . På sätt och vis är ”Varje människa är en entreprenör” [2] eftersom man ingår i olika sociala sammanhang och påverkar varandra. Det kan i sin tur leda till såväl konstruktiva och destruktiva processer. Det beror på gruppens sammansättning, psykologiska och sociologiska faktorer samt hur öppen man är för förändring och därmed också kreativt nytänkande. Jag tänker att om en idé är greppbar för en individ så blir hen lättare öppen för ett nytänkande och vågar prova. Den personen kan i sin tur agera som en bro mellan nuläget och en provocerande ny idé för dem som gärna vill hålla kvar det ”gamla” och trygga. Att våga utmana det som redan är etablerat i samhället. Att som Big Bengt, grundaren av High Chaparral, bryta ”mot outtalade normer utan också mot den skrivna lagen” [3] och Bert Karlsson som ”bärs av viljan att hjälpa den lilla människan, att ge röst åt dem som vanligen tystas” [4] . För min egen del dras jag mest till det sistnämnda. Jag har skrivit och gett ut en barnbok, en saga, om psykisk ohälsa vilket är ett ämne som jag är mycket intresserad av. Kanske den skulle kunna leda till ett projekt …
Johannisson och Wigrens intressanta text ”Samhällsentreprenören som provokatör” skapade onekligen nya tankar och idéer hos mig. De påtalar att ”Utan yttrandefriheten ingen debatt och därmed en förlorad arena för provokationer” [5]. Provocerande konst kan öppna upp för nytänkande och diskussion om hur det är och hur det skulle kunna bli. Att man kan hitta en ny flock för att ändra på saker i samhället och då bli en del av samhällsutvecklingen istället för att vara kvar som en betraktare. ”Men många förnekar sin egen skapandeförmåga, hyser inte tilltro till sig själva. Vi riskerar att vara våra egna, värsta fiender.” [6] Därför behöver de konstnärliga aktionerna ha en klart uttalad intention, vara organiserade och utförliga samt bjuda in till en dialog. Att ge en inblick i hur världen skulle kunna te sig annorlunda. Att man faktiskt kan vara med och skapa sin egen framtid.
[1] s. 174. L. Ekstrand, M. Wallmon. Uppbrottet från bruksmentalitet och inlärd hjälplöshet – eller konsten att tankeprovocera. Ur Gawell m.fl. Samhällets entreprenörer. (KK-Stiftelsen. 2009)
[2] Ibid.
[3] S. 144. B. Johannisson, C. Wigren. Samhällsentreprenören som provokatör. Ur Gawell m.fl. Samhällets entreprenörer. (KK-Stiftelsen 2009)
[4] S. 145. B. Johannisson, C. Wigren
[5] S. 151
[6] S.182. L. Ekstrand, M. Wallmon
Referenser
L. Ekstrand, M. Wallmon. Uppbrottet från bruksmentalitet och inlärd hjälplöshet – eller konsten att tankeprovocera. Ur Gawell m.fl. Samhällets entreprenörer. (KK-Stiftelsen 2009)
B. Johannisson, C. Wigren. Samhällsentreprenören som provokatör. Ur Gawell m.fl. Samhällets entreprenörer. (KK-Stiftelsen 2009)