v 2 Konflikthantering

God fortsättning i det nya året!

I veckans tema sätter vi fokus på praktiska förhållningssätt när det gäller att hantera konflikter: Läs ett utdrag ur boken “Ensam eller stark – åtta principer för framgångsrika team”, ta del av en kortfattad uppsättning tumregler och se en Tedx-video som beskriver konflikter som något användbart. Det här temat och materialet knyter an till reflektionerna i tidigare moment om samarbetet i grupper, och om ledarskap.

Om du är nyfiken finns också valbar fördjupning med material som introducerar Nonviolent Communication!

Terminsstart – aktivera dig!

Kursens terminsdatum för våren är 30 december – 5 juni. För att vi ska registrera dig som aktiv i kursen behöver du logga in på kursplattformen under vecka 1 eller vecka 2. Det går också bra att meddela August på annat sätt. Ta kontakt om du skulle ha förhinder.
Om du inte loggar in eller meddelar förhinder kan du förlora din studieplats.


Ta del av veckans tema:

  1. Läs utdrag ur boken “Ensam eller stark – åtta principer för framgångsrika team” kap 6
  2. Läs (eller lyssna) på “Sju tumregler för konstruktiv konflikthantering”
  3. Inspiration – se Tedx-videon “Conflict – Use it, Don´t Defuse it”
  4. Valfri fördjupning: Introduktion till Nonviolent Communication

1) Läs utdrag ur boken Ensam eller stark – åtta principer för framgångsrika team

Utgiven av gänget bakom Psykologifabriken. Ta del av utdrag ur Kapitel 6, “Konfliktens födelse och död” som pdf via kursforumet (inloggad) →
I kapitlet får du ta del av både en introducerande text med perspektiv på konflikter i arbetsgrupper, men också praktiska träningstips att använda.

“Vissa kan känna att pulsen går upp bara av att höra ordet “konflikt”. Mycket riktigt är konflikter på arbetsplatsen en vanlig källa till stress och oro, och kan både dra ned effektiviteten och minska trivseln. Men så måste det inte vara. Forskaren Bret Bradley har visat att psykologisk trygghet inom gruppen påverkar om konflikter och meningsskiljaktigheter påverkar samarbetet negativt eller till och med positivt.”

Läs mer om boken: Ensam eller stark – åtta principer för framgångsrika team


2) Att läsa: ”Sju tumregler för konstruktiv konflikthantering” – pdf

Spänningar eller konflikter uppstår när vi arbetar i grupper i olika sammanhang. Hur kan vi förhålla oss och hantera olika situationer? Sju punkter att reflektera utifrån föreslås i den här korta artikeln, av Thomas Jordan (Göteborgs universitet).

Inläst version av artikeln:


3) Inspiration, se video: Conflict – Use it, Don´t Defuse it

– Kan konflikter bidra till kreativitet och innovation?

Tips, tillgänglighet: Möjlighet finns att aktivera svenska undertexter. Dock är de autogenererade och inte alltid helt korrekta. Du kan också sakta ner tempot genom att trycka på kugghjulet nere i högra hörnet av videospelaren, klicka vidare på “Uppspelningshastighet” och förslagsvis välja 0,75.
Hör av dig till August om du önskar få videon översatt till svenska.


Valbar fördjupning

4) Nonviolent communication – introduktion

En populär metod som kan användas i konflikthantering är nonviolent communication (NVC). Inom NVC menar man att alla människor har samma grundläggande behov, och att konflikter kan uppstå när dessa behov inte blir tillgodosedda. För att lösa konflikter behöver vi således gå tillbaka till våra behov, och lära oss att kommunicera dem, till oss själva och till varandra. Vi tittar på en video som introduktion till NVC (12 minuter, på engelska) och läser en text:

Här finns en introduktion i text: NVC-modellen (pdf)

Vill du lära dig mer om NVC?

Det finns mycket information på internet men också i bokform. Här är en liten lista med tips om du vill gå vidare.
– En lång workshop med grundaren Marshal Rosenberg finns att tillgå HÄR på Youtube. Vill du hellre se en kort sammanfattning? Kolla HÄR.
– Marshall Rosenbergs bok ”Nonviolent communication – a language of life” gavs ut första gången 1999 och kan sägas vara NVC’s grundbok. På svenska heter den ”Nonviolent Communication – ett språk för livet”.
HÄR hittar du en intervju med Rosenberg.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.