v 3 Aktuella perspektiv

Samtidigt som det närmar sig inlämning för uppgift 5 (20 januari) presenterar vi den här veckan en video och tips på övningar som kan väcka tankar och (förhoppningsvis) nya perspektiv i det som fortfarande är ett ungt 2025.

Nästa vecka fortsätter vi med nästa del i kursen, modul 3!

Inspiration – perspektiv i det nya året

1) Att se: Video: Vad är ett gott liv?

Vi har ganska nyss passerat högtider och för många av oss gissar jag att något som hamnar i fokus är maten vi samlas kring. Vi bjuder här in till att se en föreläsning där utgångspunkten är just vår relation till mat, som människor och som mänsklighet!

I den här föreläsningen från The Conference i Malmö häromåret är det vårt existentiella behov av mat som är utgångspunkten, när författaren och arkitekten Carolyn Steel tar oss med på intressant resa. Hur ska vi leva ett gott liv, och hur ser vår relation till maten som vi sätter på bordet ut?

“Carolyn Steel is of the belief that we live in a world shaped by food and everything ultimately comes back to food. She takes us on a journey back through time, looking at how humans used to interact with food in the days of hunting and gathering all the way through to our relationship with food today.”

Föreläsningen är på engelska – skriv till August om du skulle önska en översättning till svenska i text.

Frågor för egen reflektion:

  • Vad tar du fasta på när du lyssnar? Vad reagerar du på?
  • Finns det aspekter i föreläsningen som knyter an till dina planer och engagemang under 2025?

2) Tips – övningar för att stärka tilltron till din förmåga

Tyckte du att läsningen i förra veckans tema, med utdraget kring konflikthantering ur “Ensam eller stark”, var intressant? Då kanske du är sugen på att prova några övningar som Psykologifabriken delar med sig av i en kurerad “hålla nyårslöftet”-kurs i deras digitala plattform Habitud. Med hjälp av fyra föreslagna övningar är syftet att utforska hur vi kan stärka vår “självförmåga”.

Läs mer här!

“Om två personer har som nyårsmål att ta körkort och båda är precis lika duktiga på att köra bil och har precis samma praktiska förutsättningar men olika tilltro till sin förmåga att lyckas, vem av dem har då störst chans att uppfylla målet under året? Här menar forskningen på att det är personen med högst tilltro till sin egen förmåga.
Men vad innebär tilltro till sin förmåga skiljer det sig från att ha gott självförtroende eller en stark självkänsla? En fråga som många av oss kanske har lite svårt att ge ett självklart svar på. I denna kurs ska det faktiskt inte handla om varken självförtroende eller självkänsla. Hur krångligt det än må vara med dessa två svenska ord för vad som kan tyckas vara ungefär samma sak så bräcker de engelskspråkiga oss här – de har tre. Self confidence för självförtroende, self esteem för självkänsla och self efficacy som kan översättas till självförmåga. Det är denna tredje och kanske minst välkända självförmåga som denna kurs handlar om.” Från https://www.habitud.se/courses/sj%C3%A4lvf%C3%B6rm%C3%A5ga

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Jag tog fasta på hela den målande beskrivningen av vårt existentiella behov av mat (stad och land i symbios) och reagerade starkt på bilden av vår jord som en hamburgare. Den bilden sammanfattade allt på ett minnesvärt (och avskräckande) sätt för mig. Jag tror verkligen på att vi behöver leva närmare naturen i gemenskap med mer tid till vårt förfogande för att må bra. De allra flesta av oss får antingen landet eller staden, inte båda. Följande knyter an till mina planer och engagemang under 2025: Fortsätta att försöka balansera upp livet genom att leva lite mer som bilderna “Being Human” och “A good life” illustrerar så väl (community, good health, closeness to nature, collaboration, self-reliance, meaningfulness, place and belonging, agency, dwelling in time). Därav studierna i socialt entreprenörskap bland annat.