v 49 Organisering – exempel inom samhällsentreprenörskap
I veckans tema möter vi några exempel på verksamheter & initiativ. Vi får också ta del av de värden som skapas av dessa – för inblandade deltagare och för samhället runt omkring.
→ Lyssna till ett samtal med Pia Hammargren, drivande bakom Funkibator i Växjö.
→ Se en dokumentär om det sociala företaget Yalla Trappan i Malmö.
→ Lyssna till ett TED-talk med Jason Roberts – Better Block.
Frågor för reflektion: Vilka lärdomar går det att dra av hur de här olika initiativen har startats och hur de organiseras? Vilka intryck tar du fasta på när du tar del av materialet? Väcks några nya frågor?
Skriv en kommentar eller svar till kurskamraters tankar i din reflektionsgrupp.
Tidsram för reflektioner: I första hand under vecka 49-50 (2-15 dec).
#1 Lyssna: Firman & jag “10 Pia Hammargren och Funkibator” (34 min)
Lyssna på ett samtal med Pia Hammargren, drivande bakom föreningen Funkibator med bas i Växjö. Intervjuar gör Fredrik Bergman, journalist och tidigare förgrundsfigur för det sociala företaget Macken. Samtalet är ett av avsnitten i poddserien “Firman & jag” där Fredrik Bergman möter olika intressanta samhällsentreprenörer.
#2 Yalla! Vi lever
Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som drivs av en ideell förening på Rosengård i Malmö. Föreningen bildades våren 2009, som en fortsättning på ett tidigare projekt. Idag har Yalla Trappan ca 50 anställda och tar även emot praktikanter för arbetslivsintroduktion i sina olika verksamhetsgrenar kafé, catering, lokalvård, syateljé och konferensservice. Läs mer om Yalla Trappan på deras hemsida.
Vi ser dokumentären Yalla! Vi lever (46 min), producerad av Marcus Lindberg & Peter Malmgren, 2018. I filmen får vi möta några av kvinnorna i det sociala företaget, med varma porträtt och inblick i verksamheten. När du ser filmen: Fundera gärna på vilka undersökande frågor du hade velat ställa som dokumentärfilmare?
Om du har frågor kring Yalla Trappan får du gärna lyfta dem i kursforumet, Fredrik Björk har bra inblick i verksamheten och kan nog svara på det mesta kring kooperativets utveckling!
#3 Better Block — Jason Roberts
”You don’t have to have everything worked out”
Jason Roberts, Better Block.
Jason Roberts började göra projekt på egen hand och tillsammans med vänner, med kort startsträcka, och har fått se flera stora idéer ta form. Kanske är det ibland enklast att helt enkelt bara börja göra? Vi tittar på ett inspirerande tal med Jason Roberts.
Se även Team Better Blocks hemsida.
→ Tillgänglighet: Jason Roberts pratar på engelska och i högt tempo, så det kan vara svårt att följa med. Här finns två hjälpmedel. Du kan sakta ner tempot genom att trycka på kugghjulet nere i högra hörnet av videospelaren, klicka vidare på “Uppspelningshastighet” och förslagsvis välja 0,75. Det andra du kan göra för att lättare hänga med är att använda undertexter. Undertexter hittar du genom at klicka på symbolen precis till vänster om kugghjulet. Dock är de autogenererade och inte alltid helt korrekta.
Video (18 min):
Frågor för reflektion
- Vilka lärdomar går det att dra av hur de här olika initiativen har startats och hur de organiseras?
- Vilka intryck tar du fasta på när du tar del av materialet?
- Väcks några nya frågor?
Skriv en kommentar eller svar till kurskamraters tankar i din reflektionsgrupp.
Tidsram för reflektioner: I första hand under vecka 49-50 (2-15 dec)
Fördjupning: Olika organisationsformer
I Ashokas metodguide ”Det har aldrig varit lättare att förändra världen” (s. 84-87) hittar du en sammanfattning av olika juridiska organisationsformer i Sverige, och stöd för att fundera på om någon av dessa former passar ditt initiativ.
Kommentarer till metodguidens sammanställning:
– En kommentar och tillägg till texten i metodguiden är att det går utmärkt att ha anställda i en ideell förening.
– Informell organisering nämns inte men kan vara användbart: I en del fall passar det kanske bättre att organisera initiativ som ett nätverk eller en kampanj utan en formell organisation.
Verksamt.se har även en översikt med snabb introduktion till olika företagsformer.
Svar