v 18 Hur kan vi involvera och motivera ideella?

För en samhällsentreprenör är frågan om hur andra kan involveras ofta central. Andras engagemang är viktigt, ibland avgörande, för att den verksamhet vi utvecklar ska bli möjlig. Hur kan vi göra för att involvera och motivera andra att engagera sig när de ekonomiska resurserna är knappa? Vad finns det för fallgropar när det kommer till att jobba med ideella krafter? Och vad finns det för vägar runt dem?
Veckans tema knyter an till perspektiven på social mobilisering som vi lyfte i höstas!
Dessutom – tips! Ny utlysning för samhällsentreprenörer från Postkodlotteriets stiftelse:
”Vi lanserar en särskild satsning och ger möjlighet till samhällsentreprenörer i Sverige att söka projektstöd mellan 200 000 – 900 000 kronor för att på ett nytänkande och entreprenöriellt sätt bidra till samhällsförändring. Vi är övertygade om att det finns många idéer runt om i Sverige som kan leda till förändring. Om ni som samhällsentreprenör har en sådan idé, och uppfyller våra kriterier, så ser vi fram emot at läsa er ansökan. Läs mer om vad vi söker inom satsningen ’Samhällsentreprenörskap för en bättre värld’ här. Sista ansökningsdagen är den 31 maj 2025. Välkomna med era ansökningar!”
Att läsa – artikel: ”Hur en får fler att vilja vara med”
s. I en artikel i tidskriften Kurage skriver han om hur styrelsen i en ideell förening kan jobba för att behålla engagemanget i föreningen. Resonemanget går såklart att känna igen och inspireras av även för andra former av ideellt arbete – tex engagemanget i en social eller samhällsentreprenöriell verksamhet.
“Medlemmarnas engagemang är en förenings viktigaste resurs. Förvalta den väl för den är inte outtömlig.”
Läs mer om hur du kan göra för att förvalta denna värdefulla resurs. Till artikeln –>
En kort intervju med artikelförfattaren, om ledarskap och ideellt engagemang:
Fakta om ideellt engagemang i Sverige
– Varannan svensk mellan 16 och 84 år är ideellt engagerad, de flesta inom idrott
– Det finns ungefär 250 000 föreningar i Sverige
– Antalet timmar människor engagerar sig har ökat, från 15 timmar i månaden i snitt till hela 18 timmar i månaden
Källa/läs mer: https://socialforum.se/ideellt-engagemang/
Frågor för egen reflektion:
- Artikeln nämner tre behov som är grundläggande för att människor ska kunna känna sig motiverade: Kompetens, självständighet och samhörighet. Vad kan vi som ledare eller medarbetare göra för att dessa behov ska kunna mötas i en ideell verksamhet?
- Får du någon insikt eller inspiration kopplat till den verksamhet du driver eller vill utveckla?

Valbart – för dig som vill fördjupa dig mer:
1) Bok – Motivera Ideella
Aron Schoug har skrivit boken Motivera Ideella – om ledarskap, människors behov och drivkrafter.
2) Föreläsning – inspelat seminarium med Aron Schoug
Titta på en timmas frukostseminarium med Vuxenskolan där Aron Schoug pratar om motivation i relation till ideellt arbete. Hur motiverar vi andra utan morot och piska (tex löneförhöjning eller hot om avskedande)? Vad kan vi göra för att påverka andra människors inre motivation?
3. Rapport – Gemenskap bygger beredskap – Civilsamhället och det ideella engagemangets avgörande roll i kris

Sverige har en enorm vilja att hjälpa till i kris – men hur vill vi ta till vara på den? Hur kan vi skapa bättre strukturer för att kanalisera viljan att hjälpa? Vilken roll ska civilsamhället spela i Sveriges krisberedskap? Det är frågorna som Forum och Volontärbyråns färska rapport ”Beredskap bygger gemenskap” vill svara på. Ladda ner den här.
Svar