v 21 Samhällsentreprenören och välfärden

Aktuellt i kursen
➡️ Inlämning 19 maj: Uppgift: Mitt sammanhang – nästa steg i forumet
➡️ Påminnelse om kursutvärdering, senast 30 maj: Från Skolans rektor Jenny:
”Hej! Nu är det dags att svara på skolans kursutvärdering. Du som svarar är anonym. Dina svar hjälper oss att göra våra utbildningar bättre.” https://forms.gle/PCadzqJrfGKu8bNCA

På Glokala i veckan (finns det intresse att följa digitalt? Mejla lone@glokala.org så ordnar vi det):
LUNCHFÖRELÄSNING: FÖLJESLAGARPROGRAMMET
Vad händer på Västbanken?
Anja Grahn Avelar kom precis tillbaka till Sverige efter tre månader på södra Västbanken, Palestina. Där har hon genom följeslagarprogrammet rapporterat om brott mot folkrätten i samband med den israeliska ockupationen. Kom och lyssna på hennes egna vittnesmål och berättelser från de människor hon har träffat.
Plats: Glokala Folkhögskolan, Foajén
Torsdagen den 22 maj kl 12.00 – 12.45.
Skolan bjuder på macka.
Alla välkomna!

”Maten före moralen, säger hon. Det är den ordningen man måste ha i ett rättviseperspektiv.”

Vilken roll ska samhällsentreprenören ta i en välfärd som är i kris? Journalisten Elina Pahnke kom tidigare i vår ut med boken Alla ska äta – om mat, makt och moral (Ordfront förlag). Boken är en samling essäer om ett sviktande samhälle som inte längre klarar av att mätta sin befolkning. På gator i Sverige står människor i långa köer för att ta del av gratiskuponger till överbliven mat som skänks bort, och det rapporteras om elever som går hungriga till skolan. Hungern är en konsekvens av att ojämlikheten ökar, både globalt och i Sverige. Oxfam skriver i sin nya rapport Inequality Inc. att sedan 2020 har 99 % av Sveriges befolkning blivit fattigare – samtidigt som de tre rikaste svenskarna ökat sina förmögenheter med 29 %.

I boken får vi träffa engagerade eldsjälar – samhällsentreprenörer och ”intraprenörer” – som försöker täppa igen hålen. En diakon som skjutsar hem en pensionär, för att det är lättare än att kontakta färdtjänsten, i en kyrka som inte längre bara erbjuder gudstjänster utan också mat, kläder, dusch, läkarmottagning för papperslösa, juridisk rådgivning och ekonomisk hjälp till de som nekats ersättning från socialen. Vi får också besöka föreningen Folkets skafferi, som delar ut gratis mat som skänkts från matvaruaffärer, den subventionerade matvarubutiken Matmissionen, och Helamalmö, som bedriver frukostservering i Nydala.

Att läsa eller lyssna: Utdrag ur boken Alla ska äta

Denna vecka läser vi en av essäerna i Pahnkes bok, och besöker Helamalmös frukostservering i Nydala. I kapitlet får vi träffa några av dem som jobbar och äter där, samtidigt som frågor om ojämlikhet, engagemang för samhällsförändring och strategier i den amerikanska medborgarrättsrörelsen lyfts.

Ett par sidor från ett senare kapitel finns också med i utdraget, där vi får träffa en diakon på Mariakyrkan i Malmö, som funderar över sin roll i ett samhälle där behoven växer.

Utdragvälj om du vill läsa eller lyssna. Du hittar utdraget här i forumet –>

Att se på: Husby arbetarcentrum

Hur har Husby arbetarcentrum lyckats pressa matpriserna? Här berättar Yonis Ali, en av de drivande i föreningen om lösningen. Titta på ett kort inslag på SVT här.

Reflektion

”Den här platsen är inte sedd att vara en kompensation för det som inte fungerar, utan ska vara en utgångspunkt för förändring. Om man vill bygga ett bättre samhälle långsiktigt behöver man uppfylla folks behov. Ett barn kan inte koncentrera sig i skolan om det inte ätit. Men det är inte bara en fråga för individen. Vi kan inte rå om varandra om vi är hungriga. Vi behöver mat i magen för att ta hand om våra barn, vänner, de äldre” (s. 30) Så säger Aina Gagliardo, som jobbar på Helamalmö .

I ett senare kapitel i boken frågar sig diakonen Agnes Callewaert om det verkligen ska vara hennes uppgift att dela ut småsummor till behövande familjer, eller om hon snarare borde lägga tiden på att upplysa myndigheterna om hålen i deras verksamheter. ”Det blir ett dilemma för oss. Är vi med och upprätthåller ett system vi egentligen är emot?”, frågar hon sig (s. 71).

  • Vilken roll ska samhällsentreprenören ta i en välfärd som är i kris?
  • Vilka andra reflektioner väcks av att läsa texten och av inslaget i SVT?

Dela dina tankar i forumet! –>

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.