Tre utgångspunkter för skype-samtalet 7 mars – lyssna, se och reflektera! Vi tar med oss frågor och tankar till samtalet.
Intervju med biståndsminister Gunilla Carlsson
Denna intervju är från Ekots lördagsintervju i p1 från 11 februari 2012.
Börja gärna lyssna från 08.07 – 22.22 min.
I samtalet diskuteras huruvida resultatmätningen behöver ses över eller inte, och om den är relevant så som den görs idag. Det intressanta med intervjun är att Gunilla Carlsson för en tydlig argumentation för behovet mätning och redovisning, så att faktiska förändringar kan visas och utvärderas. Därmed illusterar hon ganska väl den ena sidan av mät-debatten, så som jag uppfattar den. Den andra sidan brukar ofta framföra uppfattningen att vi istället måste uppvärdera det som inte går att mäta (i reda siffror), till exempel påverkansarbete. Detta leder då, tvärtemot Gunilla Carlssons önskemål, till ett fokus på implementering och genomförande istället för resultatredovisning. Gunilla varnar här för en “pratbubbla” och en helt missanpassad biståndspolitik med närapå neo-kolonialistiska tendenser om vi fortsätter med denna inställning och inte ser över åtgärderna.
Håller ni med om att det går en tudelning här eller upplever ni andra, viktigare spänningar i debatten? Hur tar ni ställning i frågan? Finns det fler argument som väger in?
Intervju med Miguel Ganzo, JAK Medlemsbank
Miguel berättar i videointervjun om JAK-banken, hur intresset för banken utvecklas och om den politiska utvecklingen i Spanien det senaste året.
Från 9:00 ställs en fråga om hur banken väljer vilka som får lån.
Hur ser du på bankens sätt att värdera vilka initiativ som ska få lån? Kan vi tänka oss andra kriterier?
”Anyone just stops to listen!”
Intervju med Jim Couch som jobbar med folkbildning i Afghanistan och hans erfarenhet av storytelling.
Hur använder vi berättande och hur vill du utveckla ditt berättande?