Kommunicera – för att involvera och förändra

Veckans tema knyter an till pitch-uppgiften. Vi tittar närmre på berättande som metod (storytelling) och berättelsens potential. Vilka historier vill vi berätta? Hur kan vårt berättande gå hand i hand med det vi försöker skapa, förändra?

Videoreportage om Homebaked i Liverpool, ett exempel på en berättelse om ett initiativ.
→ Se reportaget (9 min). Vilka olika ingredienser används i filmen, vad väljer de att lyfta fram? Skriv gärna ner de olika “ingredienser” de använder för att skapa berättelsen om Homebaked.

Se/lyssna: The Storyteller’s Secret

Kraften i berättande, att kommunicera genom historier, understryks i en koncis presentation nedan med ljudkommentarer från Carmine Gallo. Vilken historia vill vi berätta i de initiativ vi driver?

Frågor för reflektion:
⇒ Citat ur inledningen: “Storytelling is not something we do, storytelling is who we are”.
Är det berättande (storytelling) som definierar oss som människor? Är det ett påstående du kan hålla med om?

⇒ Från mitten av presentation nämns fem kategorier av berättare – Storyteller’s who:
– Ignite our inner fire
– Educate
– Simplify
– Motivate
– Launch movements
I vilka situationer berättar du historier? Om du tänker på din roll i de sammanhang där du är verksam, kan du placera in dig själv i en eller flera av de här kategorierna?

⇒ “Storytelling culture at KPMG” nämns som ett positivt exempel där medarbetarnas motivation har ökat. Att arbeta med kulturen på en arbetsplats kan ses som ett “mjukt” sätt att styra utvecklingen. Kan du jämföra med erfarenheter i projekt eller verksamheter du har arbetat i, har det funnits en kultur av att dela historier? Hur har du isåfall upplevt den kulturen? Vilka risker finns med att bara betona positiva exempel och erfarenheter? Fortsätt läsa

v 7 Nå ut! Uppgift: Pitcha

Nästa del i kursen kallar vi “Nå ut!”. Vi fokuserar på kommunikation och berättande, med exempel och egen fördjupning.

Modulen sträcker sig från 10 februari till 15 mars.

Se kursöversikten för kursens moment närmaste tiden →

Den här veckan gör vi kursträff 10-11 februari i Malmö. Samtidigt har vi lagt ut planeringen för hela våren i kursöversikten. Det finns utrymme för att lägga till ytterligare några teman eller ändra om i veckoplaneringen.
→ Finns det fler teman eller moment som du skulle vilja se? Kommentera här eller skicka ett mail!

Uppgift: Pitcha – presentera idén

Inlämning: 2 mars, i kursforumet →

Den här uppgiften tangerar uppgiften med samma namn i grundåret Samhällsentreprenör. Tanken är att få tillfället att formulera presentationen av en idé eftersom det är ett återkommande behov, men du kan också välja att arbeta med något av de andra två alternativen som vi presenterar nedan.

Alternativ 1)

Skapa en pitch för ditt initiativ/projekt/verksamhet. Spela gärna in i video. Alternativ kan vara ljud, ett manus, eller en presentation i annan form. (Ta kontakt om du har tekniska funderingar!)
En riktlinje kan vara att det ska ta mellan en minut till max tre minuter att ta del av pitchen.

CSES i Stockholm listar 5 punkter som en möjlig struktur att arbeta med:

”Vår erfarenhet är att en bra elevator-­‐pitch ska ha följande innehåll och sekvens t.ex. som svar på frågan ”Vad jobbar du med?”:
1. Säg vad din verksamhet heter och vad du heter (om inte redan känt)
2. Förklara problemet du vill lösa och ev. varför det är ett problem
3. Beskriv kortfattat din lösning (produkt, tjänst)
4. Beskriv vilket värde (effekt/nytta) kunden/mottagaren/intressenten får av din lösning
5. Föreslå nästa steg anpassat till vem/vika som lyssnar”
(De ramar in mer på sida 19-20 i handboken “Att lyckas med finansieringen” – pdf)

Tips: Pecha Kucha som form, 20 bilder X 20 sekunder.
En annan struktur du kan pröva är Pecha Kucha-formatet, där du berättar till 20 bilder som var och en visas i 20 sekunder. (Totalt 6 min, 40 sekunder)
Pecha Kucha är evenemang med inspirerande presentationer, med ursprung i Japan.
Läs mer i introduktion/guide från Pecha Kucha i Göteborg →

Alternativ 2)

Välj ut två-tre befintliga pitcher att analysera, till exempel videopitcher från Kickstarter eller andra plattformar. Hur är pitchen strukturerad, vad är det som sägs? Hur är den filmad, och med vilken grad av personligt tilltal? Lyckas den med att fånga intresset?
Skriv (eller spela in) en sammanfattning och reflektion, med länkar till analysmaterialet.

Alternativ 3)

Ta fasta på en egen tidigare pitch/presentation och analysera den utifrån hur den har fungerat i skarpt läge, i möte med mottagare. Vad har fungerat bra? Hur skulle du vilka utveckla? Finns det nya/andra mottagare som du skulle behöva anpassa den till?
Skriv (eller spela in) en reflektion med din analys, länka/bifoga originalpitchen om det är möjligt.

Oberoende av vilket av alternativet ni väljer, fundera på mottagaren vilka kan de vara och varför skulle er pitch nå det behov de har eller en tanke de vill ha eller vara med om att skapa. Hur kan ni skapa denna dröm de efter er pitch känner att de kan röra vid?

Ta kontakt om du har frågor, och anpassa gärna uppgiften till dina behov!

Respons/kommentarer till varandra
Ett upplägg för kommentarer presenteras 3 mars.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration – pitcha för att fånga intresset?

En viktig utgångspunkt kan vara att flytta fokus från dig själv, varför projektet eller idén är viktig för dig, till mottagaren. Vem är mottagaren och vad är mottagarens drivkraft? Varför ska mottagaren vara intresserad av idén? Vad kan hen, hon eller han bidra med? Med kunskap och medvetenhet om den som du riktar dig till blir det lättare att forma presentationen. Samtidigt är det viktigt att mottagaren själv får läsa in sin roll i sammanhanget, det behöver inte vara övertydligt.

Vi kan tänka oss två nivåer i utformandet av pitchen:

– Att budskapet i första hand ska fokusera på visionen och resultatet, vad är det som ska skapas genom idén? I andra hand kan det handla om att presentera problemet eller möjligheten som idén svarar mot. Om det är välkänt behöver det inte utvecklas, ett exempel kan vara ett problem som klimathotet, där de allra flesta har med sig en bild av utmaningarna vi står inför.

– När vi ser att vi har fångat intresset är det också viktigt att gå vidare till vad vi kan kalla nivå två där vi berättar hur idén kan genomföras och varför vi är de personer som ska göra det. Här är det också viktigt att vara kortfattad. Hur ska idén sättas i verket, hur är den möjlig att genomföra? Varför har just du eller ni den kompetens som behövs för att få idén att hända, att bli verklighet.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Inspiration, Pecha Kucha

Några idéer för att få till en spännande presentation, som även är relevanta för kommunikation generellt.

Recept på ett gott arbetsliv?

“Hur förhåller vi oss egentligen till tiden och till vårt arbete? Hur medvetna är våra val kring hur vi fördelar vår tid, vad är inlärda normer och kan vi våga utmana oss i tanken? En som verkligen utmanat vårt tänkande kring tid och arbete och som förmodligen tänkt mer på det än de flesta av oss andra är dagens gäst, Bodil Jönsson. ”Det har smugit sig in i huvudet på folk att arbete är allt” säger hon och hur det är med det är en av sakerna som det kommer pratas om i dagens program.”

I podden En smart framtid från Europeiska Socialfonden djupdyker programledaren Anna Olin Kardell med gäster i frågor som på olika sätt rör utmaningar i samhället, tex kopplat till arbetsliv och integration. I detta avsnitt samtalar hon med Bodil Jönsson som är professor i fysik och författare som skrivit uppmärksammade böcker om tid, att bli gammal och arbetsliv. Hon har även haft flera uppskattade sommar- och vinterprat i P1. Här får du ta del av Bodil Jönssons recept på ett gott arbetsliv.

Klicka här eller på bilden nedan för att komma till poddavsnittet.

Vilka tankar väcks i dig av att lyssna på samtalet? Dela gärna med dig här nedan!

Kursträff i Malmö 10-11 februari

Snart är det dags för kursträff igen och vi ser fram emot att träffas för att samtala, utveckla era projektidéer och inspireras av studiebesök och varandra. Kursträffen görs tillsammans med grundkursen Samhällsentreprenör.

Anmäl dig via denna länk senast söndag 26 januari 

Resa till Malmö
För längre resor ger vi ett stöd för kostnader upp till 750 kr, mot inlämning av kvitto/biljetter.

Boende
Boende ordnar du med själv. Ett alternativ till vänner eller kontakter i Malmö kan vara:

PROGRAM

Måndag 10 februari, 10.00-18.00

OBS! Ny startplats på måndagen – Välfärden Kök & Kaffe nära Malmö central:

10.00 – 11. 45
Vi träffas på Välfärden – Kök & Kaffe (MINC-huset, Anckargripsgatan 3, karta)

Vi fikar, presenterar oss för varandra och har tid för samtal.

11.45 – 13. 00
Paus för lunch + promenad till Stapeln
(Västra Hamnen)

Handla lunch på Välfärden eller promenera över till Orkanen-huset (Malmö universitet) där medhavd lunch kan intas.

13.00 – 15.00
Studiebesök på STPLN (Stapeln). (Stapelbäddsgatan 3, karta)

“STPLN ÄR EN UNIK MÖTESPLATS, ETT MAKERSPACE OCH EN INKUBATOR FÖR INITIATIV OCH KREATIVA PROJEKT I MALMÖ.

STPLN (uttalas stapeln) finns för dig som har idéer och kreativa projekt. Dörren står öppen för alla erfarenheter, nivåer och åldrar. Det finns verkstäder, studior och kontorsplatser redo att användas. Här jobbar vi inkluderande, experimenterande och hållbart med teknik, hantverk, konst och kultur. Kom hit och säg hej, vi visar dig gärna runt.”

15.30 – 17.30
Workshop och verktyg för grupputveckling med Emma & August
Vi håller till på Storm, Malmö Universitet. (Citadellsvägen 7, karta)

Hur utvecklar vi förutsättningarna för samarbete? I den här workshopen utgår vi från några verktyg för att få syn på hur vi själva agerar när vi ingår i en grupp, och reflekterar över hur vi kan arbeta för att samarbeten ska fungera bättre.

17.30 – 18.00
Summering och avslutning av dagen

Tisdag 11 februari, 8.00-15.30

8.15 Vi möts på trappan utanför Malmö C (den mot lokal-bussgatan) för gemensam färd till Röstånga. Glokala står för resekostnaderna.

9.15 – 13.45 Studiebesök i Röstånga
Vi träffar Nils Philips från bl.a. Röstånga Tillsammans. Vi äter lunch i Röstånga.

Om Röstånga Tillsammans:
“Under vintern och våren 2009 samlades många engagerade invånare och föreningar i Röstångabygden för att tillsammans hitta teman och samarbetsformer för att utveckla bygden. Ett par stora mobiliseringsmöten hölls och olika utvecklingsgrupper bildades, främst inom boende, natur, kultur och näringsliv. För att formalisera och strukturera processen bildades den ideella föreningen Röstånga Tillsammans, med uppgift att driva olika utvecklingsprojekt i bygden.

Grundsynen i vårt utvecklingsarbete är att allt hänger ihop och påverkar varandra och bidrar till utveckling! Därför är det lika viktigt att träna knattarna i fotboll som att arrangera konserter på Stationshuset. Eller att ha en snygg bykärna, en ICA-butik eller hembygdsgård. Eller en bra skola, närhet till naturen och ett välkomnande klimat för våra besökare.

Om allt hänger ihop, så borde vi också samverka för att utveckla bygden – det gör vi i Röstånga Tillsammans.”

Från ett tidigare studiebesök med Samhällsentreprenörer i Röstånga

14.00
Gemensam resa till Malmö
, tillbaka på Malmö C klockan 15.05

15.00-15.30
Avslutnings-runda
och tack för den här gången!