v 6 Resurser för samhällsentreprenörskap

I veckans tema presenterar Fredrik perspektiv på att mobilisera resurser för det vi vill genomföra.

Parallellt har vi hållit kursträff online 8-9 februari – du kan ta del av samtalen med inbjudna gäster i efterhand, via forumet.
I samtalet med Pernilla Näsfors Östmar berördes en del frågor och tips när det gäller att söka finansiering!

Video (MauPlay):

Väcks frågor eller funderingar när du lyssnar på föreläsningen? Skriv gärna en kommentar eller starta en tråd i forumet!


Digitala plattformar för crowdfunding har utvecklats över de senaste tio åren och fått uppmärksamhet som metod för att samla ekonomiska resurser från många – och samtidigt skapa en community kring projektet. Några av de större plattformarna är Kickstarter, Indiegogo, GoFundMe och svenskstartade Funded by me.

Att läsa: Crowdfunding: Grassroots funding for grassroots organisations?

I artikeln Crowdfunding: Grassroots funding for grassroots organisations? (Tidskriften Kurage, 2018) diskuteras förutsättningar för att nå framgång för gräsrotsinitiativ som vill pröva crowdfunding. Kristian Roed Nielsen, forskare vid Copenhagen Business School, ger en snabb introduktion till hur crowdfunding har utvecklats och beskriver fem aspekter som kan vara viktiga för att nå framgång. Bland annat betonas hur lokal förankring kan spela en avgörande roll:

“/…/ location still matters even in a crowdfunding context thus engagement with the local community is often vital for crowdfunding success.”

Crowdfunding: Grassroots funding for grassroots organisations?


Valbar fördjupning – crowdfunding

Fredrik nämner exempel på crowdsourcing (många bidrar med lite) och crowdfunding i föreläsningen. Nedan lyfter vi fram två intervjuer med filmare som delvis använt detta i sina filmprojekt.

Video: Intervju med regissören Hanna Sköld

I videon intervjuas Hanna Sköld – regissör till filmen Granny – om den kickstarterkampanj som blev en del av finansieringen för filmen. En kampanj som förutom pengar bidrog till värdefullt engagemang bland tittarna. Läs mer i denna artikel.
Här hittar du den avslutade kickstarterkampanjen.

Lyssna: Intervju – Crowdfunding för filmen Hackitat

Intervju från 2012 – om delfinansieringen av dokumentären Hackitat, en av filmerna som Alex Veitch berättade om under kursträffen 8-9 februari. I intervjun tas strategier upp och det berättas om arbetsprocessen under kampanjen!

Artikel i Skånes Fria om filmprojektet:
”Hackare vill förändra världen” (15 februari 2013)

Läsning: Myndigheten för Kulturanalys gjorde för några år sedan en undersökning om crowdfunding för kultursektorn. ”Jakten på medborgarfinansiering: en omvärldsanalys av crowdfunding” – länk till pdf
Vilken betydelse kan det ha och vilken potential finns? Resonemangen i rapporten är relevanta även när vi tänker bredare kring initiativ inom social innovation och samhällsentreprenörskap.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    1. Ja, jag lät den ligga kvar i alla fall för att ge lite mer kontext, och tänkte jag skulle hitta något som beskrev motsvarande, men har inte hunnit med!