v 37 Projekt och (samhälls-)entreprenörskap

Den här veckan presenterar sig Fredrik som är lärare i en del av kursens moment, med fokus på bland annat planering och organisering av initiativ. Du får ta del av en inledande föreläsning, och samtidigt presenterar vi uppgiften ”Erfarenheter av initiativ eller projekt” (inlämning 16 september). Läs mer nedan!

Samtidigt är det nu dags att boka in en tid för kortare avstämning med August. Samtalet är tänkt som en möjlighet att stämma av om hur det funkar att komma igång i kursen, men också få chansen att höra lite mer om det som du är engagerad i eller vill utveckla. Boka samtalstid →

Boka samtalstid

Boka in en tid för kortare samtal (max ca. 30 min) med August via kalendern här (länk). Samtalet är tänkt som en möjlighet att stämma av om hur det funkar att komma igång i kursen, men också få chansen att höra lite mer om det som du är engagerad i eller vill utveckla.

Passar ingen av tiderna? Skriv då till august@glokala.se eller skriv meddelande till August här på plattformen, skicka gärna två alternativa förslag på dagar/tider för samtal.


Uppgift 1: Erfarenheter av initiativ eller projekt

Beskriv dina erfarenheter av att arbeta i projekt eller liknande initiativ/verksamheter (kortfattat).
Vilken roll hade du? Hur var det att arbeta med initiativet/projektet? Vilka var svårigheterna?

Det kan handla om projekt/initiativ som du varit en del av ideellt eller som anställd. Här kan du också tänka lite vidare – det kan handla om saker du har genomfört på fritiden, i studier eller i ditt arbete, exempelvis organiserat en resa, ett arrangemang eller en fest.

Omfattning: Ungefär en A4-sida i text, eller 5-10 min i ljud/video.
Inlämningsdatum: 16 september. Forum för uppgift 1 →

– Skapa din inlämning som ett nytt ämne i forumet för uppgift 1 (inloggad) →
– Skriv en titel som innehåller ditt namn Ex: August – Erfarenheter
– Ladda upp din inlämning som en bifogad fil eller skriv/kopiera in hela texten för uppgiften direkt i inlägget.
Om du laddar upp en fil, använd gärna pdf.
Om du spelar in ljud/video är det enklast att ladda upp mediafilen externt, på exempelvis Google Drive eller annan tjänst. Klistra sedan in en länk till mediafilen i ditt inlägg.
Viktigt: Om du bifogar en fil behöver du även skriva något i textrutan för att kunna publicera inlägget.

Problem/frågor om att lägga upp din inlämning: Hör av dig till August!
Praktiska tips finns även på sidan Guide till plattformen.

Gruppindelning för respons: En indelning för kommentarer till varandra presenteras 17 september.
Respons: Ge respons till de andra i din grupp under tiden fram till 29 september.


Introduktion: Projekt och (samhälls-)entreprenörskap

Den här veckan tar du del av föreläsningen nedan, med tillhörande powerpoint.

Videoföreläsning:

Kommentera gärna här eller skriv i din reflektionsgrupp om det är frågor eller tankar som dyker upp när du tar del av föreläsningen!


Litteratur – tips:

Ett tips på en bok som kan komplettera det som tas upp i kursens moment kring att arbeta med projekt (eller utveckla projektansökningar) är denna:

Hallin, Anette & Karrbom Gustavsson, Tina (2019). Projektledning.
Finns i flera upplagor, även de äldre går bra att använda. Tillgänglig på en hel del bibliotek, se http://libris.kb.se/bib/8khx2wnn6f8ptm2x

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Fredrik säger i sin föreläsning att Rowan Drurys projekt “Gram” är intressant, men utvecklar inte detta – varför? Ett medvetet sätt att få oss att ta reda på detta själva kanske.

    Behöver ett projekt alltid vara nytänkande? Kanske man kan applicera något som finns nån annanstans? Att kunna använda det som dyker upp, att möjlighetsfönster öppnas.

    Jag gillar hur Fredrik använder broar som metafor, att man bygger något från två håll och möts på mitten.

  2. Värdefullt att ha med sig det Fredrik säger här om projektets avslut redan i början av processen:
    “Hur ska projektet avslutas? När projektet är slut, hur ska resultatet leva vidare?”

    Intressant reflektion du lyfter också Petra, att vara öppen för att applicera projekt som redan finns någon annanstans. Det låter som ett alternativ som öppnar för ännu mer möjligheter.

    1. Jo, det öppnar onekligen fler dörrar när man har det tänket. Man behöver inte alltid uppfinna hjulet gång på gång så att säga. Det blir lite som att tänka i en mindmap-karta, där ett redan existerande projekt är basen.

  3. Tack! Jag fick en fråga…när projektet är avslutat är det då meningen att möjligtvis verksamheten fortsätter? Eller är det ett nytt projekt som startar då? Till exempel lära sig cykla, kommer det starta med ett projekt för att sedan integreras in i en verksamhet? Eller kommer ett projekt “att lära sig cykla” starta varje vår? Hoppas ni förstår min fråga 🙂