Internat 23-24 februari

Tack för ett riktigt fint och fullspäckat internat i Göteborg, helgen 23-24 februari 2013.
Här en liten recap på vad vi gjorde!

Lördag 23 februari

12:00 – 13:45 Lunch med buffé på Café Tellus (vi bjuder på lunchen!)
I Folkuniversitetets lokaler på Norra Allégatan 6.
”Café Tellus består idag av åtta kvinnor ifrån fyra olika länder med ett brinnande intresse för matlagning och med goda kunskaper om caféarbete. Förarbetet består av att utforma café-meny, provlaga maten, jämför leverantörer, lägga schema utrusta köket, paketera och marknadsföra sig samt mycket mera. Parallellt får gruppen utbildning i hur ekonomin ska skötas och vad det innebär att bli företagare i ett socialt företag.”

café tellus

Medan vi åt riktigt gott från en internationell buffé som damerna i Café Tellus hade lagat till oss, fick vi även besök från Kulturhuset Kviberg, som en försmak på söndagens tur till Kvibergs marknad. Lisa Rosenberg (t.h. i gruppbilden) är samordnare för projektet att starta upp ett självorganiserat och alternativt kulturhus i anslutning till marknaden. Hon åt lunch med oss och berättade om arbetsprocessen.

14:00 – 15:00 Studiebesök hos Mama’s Retro

Tredje Långgatan 36.
”Mamas Retro är en secondhandbutik med barnkläder, mammakläder och leksaker. Butiken drivs som ett socialt företag med syfte att erbjuda vägar till empowerment, utbildning och meningsfullt arbete för kvinnor med olika bakgrunder. Med projektet vill vi skapa en plattform som binder samman utbildning, inom vuxenutbildning och folkbildningen, med målgruppens och samhällets behov av arbete och tjänster.”

mamas retro

Vi blev varmt emottagna hos Mamas Retro och fick en direkt inblick i utvecklingsarbetet de finns i. Flera nya spännande projekt verkar vara i utveckling! Bland annat Norma.

15:15 – 17:00 Studiebesök på Pavement – Coworking och möte med Stadsjord
Andra Långgatan 27
”Stadsjord handlar om odling, lokal mat och samverkan i kvarteret. Vi vill skapa en nygammal hållbarhetskultur och bygger mötesplatser för människor av alla sorter som vill vara med och göra kvarteret litet blommigare, roligare, varmare och mer hållbart.”

stadsjord

Niklas Wennberg höll en rafflande föreläsning om vår gemensamma urbana framtid och om vårt odlingsansvar här i norr. För att möta vår längtan efter ”begripliga landskap” och samtidigt handgripligen ta tag i miljöfrågan genom strategisk markanvändning har Stadsjord verkat bli en slagkraftig organisation i Göteborg. Vi satt som fastspikade under hela föreläsningen, därav enbart några få bilder innan Niklas sprang iväg till kvällsmatningen av grisarna och vi gick vidare till Hagabions Café för att diskutera de böcker vi har läst.

Söndag 24 februari

09:00 – 11:30 Planering för våren i kursen – hos Folkhögskolan i Angered
Hammarkulletorget 62 b, Angered http://goo.gl/maps/MYWua
Vi planerar gemensamt kursens upplägg för våren och återkopplade även till vårt pågående, individuella arbete genom en visuell projektprocess.

vårplanering

 

12:00 – 13:30 Lunch på Lärjeåns Kafé och Trädgårdar och möte med Tikitut
Ekevadsvägen 5, Angered.
Lunch med introduktion till verksamheten på Lärjeåns trädgårdar. Dessutom kom Ulla Gawlik och hennes kollega Mehmet Yamanlar och åt lunch med oss och berättade om utvecklingen i Tikitut – ”Community-based tourism när den är som bäst”. Efter maten fick vi en resumé av Vägen ut-kooperativet och dess verksamhet just på Lärgeåns Kafé och Trädgårdar.

tikitut, lärjeån

 

13:30 – 15:00 Besök på Kvibergs Marknad och möte med Kulturhus Kviberg
”Kvibergs Marknad lockar varje helg över 10 000 besökare i alla åldrar. Det är en av Göteborgs största sociala mötesplatser med ett spännande utbud av begagnade saker, mat och språk i en härlig basarkänsla. Kvibergs Marknad är ett bra exempel på hur sociala band, kultur och entreprenörskap får lov att blomstra på en och samma plats. Detta är något som är viktigt att bygga vidare på.
Därför vill vi skapa ett alternativt kulturhus som är självorganiserat. Det betyder att innehållet ska bestämmas av dem som använder det. Detta menar vi skapar social hållbar utveckling för stadsdelen och Göteborg.”
Pdf-infoblad om Kulturhus Kviberg

15:30 – 16:00  Besök hos kooperativet Beatebergs Hunddagis (där Frida jobbar)
Ett socialt företag med många år på nacken! Vi hade spännande samtal om utmaningarna i en verksamhet som har funnits länge, om strategier för utveckling i verksamheten.

– –

Praktiskt

Glokala ger ersättning för resor, lokala resor i Göteborg och boende upp till 750 kr, mot kvitton/biljetter.
Information om biljetter i lokaltrafiken finns här: http://www.vasttrafik.se/#!/biljetter-priser/

Mat under dagarna: Glokala står för lunch lördag och söndag då det integreras med studiebesök. Fika under lördag/söndag står var och en själv för.