v 51 Ledarskap som samhällsentreprenör

I veckans tema bygger vi på med några fler perspektiv och tankefigurer när det gäller samhällsentreprenörens ledarskap!

Påminnelse – utvärdering av hösten med kursen och avstämning: En utvärdering när vi närmar oss halvtid i kursen har skickats ut via mail, här är även direktlänken: https://forms.gle/oWyaDjZTD5YBcyxA6
Vi hoppas du vill bidra med dina tankar om kursen så här långt! Utvärderingen är anonym.

Tema: Ledarskap som samhällsentreprenör

Ta del av veckans tema – i fyra punkter!

  1. Se föreläsning från August “Ledarskap som samhällsentreprenör?”
  2. Lyssna på ljudinslag kring nätverkande “En entreprenör är ingen ö”
  3. Se videoinslag med Simon Sinek “How great leaders inspire action”
  4. Läs utdrag 5 sidor om reflekterande praktik i studie om mediehuset Fanzingo

1) Video / föreläsning:


Material/länkar – att lyssna, se och läsa:

2) Ljudinslag kring nätverkande:

”En entreprenör är ingen ö” (mp3). Inspelning kring nätverkande med Mats Westerberg, forskare i entreprenörskap vid Luleå tekniska universitet.

3) Video, Simon Sinek: ”How great leaders inspire action”

4) Att läsa: Kapitel 6, s. 70-75 i Fanzingo – Entreprenör i samhällsförändringsarbete: Från krigare till barnmorska (pdf)

Anneline Sander & Thomas Jordan, 2011.
Om reflekterande praktik, kapitel 6, s. 70-75. Introduktion till mediehuset Fanzingo ges i kapitel 1.3 ”Fanzingo som samhällsentreprenör”, s. 3.

Kommentarer till veckans material, eller frågor? Kommentera gärna här på sidan eller starta en tråd i kursforumet!


Fördjupning

Artikel: “Tackling Heropreneurship” (Daniela Papi-Thornton)

Lästips – böcker:

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

  1. Hej!
    Här kommer mina reflektioner efter att ha tagit del av de otroligt intressanta föreläsningarna:
    Efter att ha lyssnat på föreläsningarna och läst texten i Fazingo har jag reflekterat kring innehållet och det framträder flera intressanta samband mellan deras budskap och de grundläggande principerna för samhällsentreprenörskap och ledarskap.

    Reflekterande praktik (Fanzingo)
    Den reflekterande praktiken som Fanzingo beskriver visar hur viktigt det är att stanna upp och analysera sitt arbete för att kunna utvecklas. Detta påminner om Simon Sineks idé om att börja med sitt “Why”, där reflektion kan skapa en tydligare förståelse för syftet bakom ens handlingar. Att ta sig tid att utvärdera och omvärdera skapar inte bara insikter för förbättring utan kan också hjälpa till att förtydliga vad som driver ens arbete framåt.

    Balansen mellan kreativitet och struktur (Agust föreläsning)
    Agust föreläsning betonar vikten av att balansera det visionära och kreativa med strukturerat ledarskap. Detta går hand i hand med vikten av sociala relationer som stöd för att förverkliga idéer, vilket även Fanzingo och Sinek nämner. Att vara tydlig med sitt syfte, samtidigt som man bygger tillit och engagemang i sina relationer, skapar en stabil grund för framgång.

    Nätverkskompetens och givande (Mats föreläsning)
    Mats föreläsning om vikten av nätverkskompetens lyfter fram hur relationer bygger på ömsesidighet och långsiktigt utbyte. Hans tankar om att ge först för att få tillbaka liknar Sineks idé om att inspirera och engagera genom att förmedla ett tydligt syfte. Samtidigt ligger detta nära Fanzingos reflekterande praktik, där samarbete och utbyte är centralt för att skapa ny kunskap och hitta lösningar.

    Helhetsperspektiv och etik
    Agusts föreläsning som tar upp det här med hjärna, hjärta, mage och fötter förstärker tanken om att ledarskap kräver både logik och känslomässig medvetenhet. Detta reflekteras även i Fanzingos arbete, där en etisk grund och ett helhetsperspektiv har varit viktiga komponenter i deras utveckling. Ett sådant förhållningssätt skapar förutsättningar för hållbara och inkluderande lösningar.

    Sammanfattande reflektion
    Texterna och föreläsningarna visar på flera gemensamma teman, där självinsikt, reflektion och relationer är centrala för framgång inom samhällsentreprenörskap. Ledarskap handlar inte bara om att förmedla en vision utan också om att skapa ett samarbete där andra känner sig delaktiga och inspirerade. Att kombinera reflektion och nätverkande med en tydlig riktning ger förutsättningar för både personlig utveckling och positiv samhällsförändring.
    / God jul och gott nytt år från mig, Momo.

  2. Mycket intressant material att läsa och lyssna till! Så intressant att jag vid tillfälle tänker lyssna och läsa till dem igen för att det ska landa och väcka djupare inom mig. Från Augusts föreläsning tar jag främst med mig citatet från Magdalena Musiala, att samhällsentreprenörskap är ledarskap, där ledarskap innebär att känna sig själv för att bättre kunna kommunicera och sammarbeta med andra. Hennes jämförelse av isberget där hon beskriver hur viktig relationerna är fastnade också i mig. Den etiska kompassen berörde mig också. Jag själv tänker mycket på hur jag kan tjäna och bidra till världen/helheten och känner att det är otroligt viktigt att jag själv agerar som en ledare, där jag skapar en hållbar relation till livet och till min omgivning. Det här brinner jag väldigt starkt för och skulle vilja inspirera andra till att bli mer medvetna, en medveten ledare som kan föra sig själv framåt i världen med ett närvarande hjärta. Jag själv ser på livet som att alla varelser är tjänare till livet, alla ingår i samma cirkel, men där människan till stor del har gått vilse. Jag tror att om fler människor landade i hur viktiga de är, i ett djupare “varför” som också Simon Sinek tar upp, då tror jag att människans inre värld skulle blomstra och på så sätt då även vår värld. Jag tar även med mig tanken om att en entreprenör bör delta med hjärna, hjärta, mage och fötter (veta, vilja, våga och vandra) – helhetssynen inspirerar mig alltid.

    I Fanzingos text inspirerades jag av vikten av reflektion. Att reflektera anser jag vara att bli en medveten ledare, där man genom reflektion kan växa och skapa klarhet över helheten. Reflektion är vad jag idag arbetar med för att stärka människan som ledare, att medvetet röra sig framåt i världen. De är att ta ansvar, att leda sig själv i medvetenhet och i ansvar. När vi inte reflekterar så blir vi mer offer som skyller på den yttre världen istället för att reflektera och ta ansvar över det vi faktiskt kan påverka och förändra. Om någon är intresserad av det jag gör, av att självutforska så hittar ni mig på intagram: carolinesundberg.se. Som en av många drömmar jag har så är det att arbeta med detta på ett ännu djupare plan.