v 4 Inspiration: Recept på ett gott arbetsliv?
- Programmet för kursträff 8-9 februari har nu tagit form! Meddela din medverkan via det här formuläret: https://forms.gle/5h35MDBQLcLjZRqo7
- Tid för arbete den här veckan med vårplanering – skiss. Uppgiften beskrivs mer i forumet – läs mer där! Inlämning 1 februari.
I veckans tema lyssnar vi till ett samtal med Bodil Jönsson, professor i fysik och författare:
“Hur förhåller vi oss egentligen till tiden och till vårt arbete? Hur medvetna är våra val kring hur vi fördelar vår tid, vad är inlärda normer och kan vi våga utmana oss i tanken? En som verkligen utmanat vårt tänkande kring tid och arbete och som förmodligen tänkt mer på det än de flesta av oss andra är dagens gäst, Bodil Jönsson. ‘Det har smugit sig in i huvudet på folk att arbete är allt’ säger hon och hur det är med det är en av sakerna som det kommer pratas om i dagens program.”
I podden En smart framtid från Europeiska Socialfonden djupdyker programledaren Anna Olin Kardell med gäster i frågor som på olika sätt rör utmaningar i samhället, tex kopplat till arbetsliv och integration. I detta avsnitt samtalar hon med Bodil Jönsson som är professor i fysik och författare som skrivit uppmärksammade böcker om tid, att bli gammal och arbetsliv. Hon har även haft flera uppskattade sommar- och vinterprat i P1. Här får du ta del av Bodil Jönssons recept på ett gott arbetsliv.
Lyssna: Bodil Jönssons recept på ett gott arbetsliv (Soundcloud)
Programmets titel är “En smart framtid”: Ämnet är väldigt spännande och diskussionen om hur man arbetar och ser på en intelligent hälsosammare framtid.
Samtalet med Bodil Jönsson, professor i fysik och författare ger perspektiv om den hälsosamma balansen mellan fritid och arbete…
Diskussionen handlar om hinder och svårigheter för barn och deras arbetande föräldrar. Många väldigt viktiga och kreativa idéer som väcker nya tankar.
Nödvändigheten av ett bra arbete och ett bra balanserat liv som baseras på individens förmåga.
Att förmåga och effektivitet på demokratisk måttstock som baseras på individens förmåga. Detta ger i sin tur arbetet och en annan balans som ger en uthållighet. Att alla individer lever ett liv med stabilitet och säkerhet.
Vikten av att börja prata om vad vi vill ha egentligen av våra liv. Frågan är hur vi ska arbeta både på den psykologiska biten och för en trygghet för oss alla.
.
Svaret är otroligt viktig och ger en tydlig bild av aspekten av att vi har alla en individuell förutsättning och vision av ett gott liv.
Att det finns ett spektra och inte en mall för alla..
Hej, tack för tankar utifrån poddavsnittet, det finns tankespår i samtalet som jag tycker är värda att komma tillbaka till. Bodil Jönssons sätt att nyansera synen på arbete är intressant, och hur hon resonerar om relationen förälder-barn utmanar mig också personligen i rollen som förälder.