v 7 Tips för storytelling i video + Uppgift Pitch eller reportage
I modulen “Nå ut” går vi den här veckan vidare med ett fokus på video, och presenterar kursens nästa uppgift som löper några veckor framåt.
För dig som inte hade möjlighet att vara med under kursträffen finns också möjligheten att se samtal i efterhand!
Inspelade samtal från kursträffen 8-9 februari
Du kan se samtalen med våra två inbjudna gäster via forumet. I samtalet med Pernilla Näsfors Östmar berördes en del frågor och tips när det gäller att söka finansiering!
Tema: Storytelling i video med enkla medel – praktiska tips
I det här temat får du ta del av praktiska tips för att skapa video med utgångspunkt i enkel teknik som ofta finns till hands – en smartphone eller dator/platta med webbkamera.
Momentet bygger på förslag som väcktes inför kursen och har två syften:
- Att lära om enkla grepp för att kommunicera i video (och förhoppningsvis experimentera i praktiken!)
- Att bli mer medveten om anpassningar som användbara även när du deltar i videomöten av olika slag
Kopplat till temat presenteras också nästa uppgift i kursen: Video – pitch eller reportage. Inlämning 8 mars.
Video – intro till temat och uppgiften:
KAMERA
Har du en smartphone att filma med räcker det långt! Däremot kan det vara smart att skaffa ett litet tripod-stativ som mobilen kan monteras på.
Om du ska spela in dig själv är det också ett alternativ att använda webbkameran i datorn, men kameran i mobilen ger sannolikt bättre bildkvalitet.
LJUD
Det är ingen slump att en hel del guider och klipp om videomöten eller mobil video lyfter fram betydelsen av att få till bättre ljud. Det gör helt enkelt stor skillnad för upplevelsen!
Om du filmar dig själv med mobilkamera i en tyst miljö kan det fungera att ta upp ljud med mobilens inbyggda mikrofon. Men om du gör en intervju eller är i en ljudlig miljö kan det vara svårt att komma nära med mikrofonen. Ett alternativ kan då vara att investera i en mygga som RØDE smartlav+, som kan kopplas direkt till telefonen (eller till headset-ingång på en dator). Ditt mobilheadset kan också vara ett alternativ.
Eller varför inte omvandla ett gammalt mobil-headset som inte längre används till en “mygga”? Här kommer vi direkt in i klippet men spola gärna tillbaka och se hela med enkla tips:
LJUS
Utomhus: I dagsljus – ett tips är att filma i skugga då det ger ett jämnt ljus.
Inomhus: Ta hjälp av det naturliga ljuset som kommer in från fönster. Se det här klippet som ger några fördjupande tips:
FILMTEKNIK
Här tar vi hjälp av tre korta filmklipp från Digital Storytellers – en australiensisk kommunikationsbyrå med inriktning på social förändring. Framför allt är de här tipsen användbara om ska göra en intervju eller porträttera en verksamhet!
Filmklippen är på engelska men visuellt förklarande i stora delar – hör av dig till August om du vill få en sammanfattning på svenska.
Grundläggande tips när du filmar med smartphone
Att göra intervjuer
Att filma klippbilder, “cutaways”
REDIGERING & MUSIK
Redigering: Tipset är att i första hand samla ditt videomaterial på en dator och redigera där. Ofta har du redan något program för att redigera video förinstallerat i datorn eller din smartphone. Annars kan tips för iOS vara iMovie eller LumaFusion. För Android är PowerDirector eller InShot två av många alternativ. Till din dator kan du också googla på “open source video editor”. Ta gärna kontakt om du vill ha tips eller stöd kring redigering!
Musik: Kanske behöver du något för att sätta stämningen eller ge tempo? Det finns en hel del musik som är utgiven med creative commons-licens, och kan användas fritt i linje med licensens villkor. Ett tips är att söka via https://oldsearch.creativecommons.org/ eller direkt på exempelvis Soundcloud.
Fördjupning i videoskapande: Kanalen Youtube Creators har en del bra resurser där du lätt kan förlora dig i flera timmar!
Uppgift: Video – pitch eller reportage
Inlämning: 8 mars i kursforumet: https://samhallsentreprenor.glokala.net/fordjupning/grupper/kursforum-2020-2021/forum/topic/uppgift-video-pitch-eller-reportage/
Feedback: Efter inlämningsdatumet presenterar vi en indelning för kommentarer till varandra. Du får även feedback från någon av oss pedagoger.
Den här uppgiften syftar i första hand till att pröva att spela in video i praktiken med de medel du har tillgängliga, att experimentera! Du kan välja att spela in en presentation av en idé/initiativ du själv utvecklar, men du kan också välja att göra ett videoreportage om någon annan verksamhet som du är nyfiken på. Ett tredje alternativ är att analysera liknande exempel på kommunikation i video.
Alternativ 1) Pitch
Skapa en pitch för ditt initiativ/projekt/verksamhet i video. En riktlinje kan vara att hålla sig inom tre minuter, men anpassa utifrån behov.
CSES i Stockholm listar 5 punkter som en möjlig struktur att arbeta med:
”Vår erfarenhet är att en bra elevator-‐pitch ska ha följande innehåll och sekvens t.ex. som svar på frågan ”Vad jobbar du med?”:
1. Säg vad din verksamhet heter och vad du heter (om inte redan känt)
2. Förklara problemet du vill lösa och ev. varför det är ett problem
3. Beskriv kortfattat din lösning (produkt, tjänst)
4. Beskriv vilket värde (effekt/nytta) kunden/mottagaren/intressenten får av din lösning
5. Föreslå nästa steg anpassat till vem/vika som lyssnar”
(De ramar in mer på sida 19-20 i handboken “Att lyckas med finansieringen” – pdf)
Tips: Pecha Kucha som form, 20 bilder X 20 sekunder.
En annan struktur du kan pröva är Pecha Kucha-formatet, där du berättar till 20 bilder som var och en visas i 20 sekunder. (Totalt 6 min, 40 sekunder)
Pecha Kucha är evenemang med inspirerande presentationer, med ursprung i Japan.
Läs mer i introduktion/guide från Pecha Kucha i Göteborg →
Alternativ 2) Videoreportage
Skapa ett videoreportage om en verksamhet eller initiativ som du är nyfiken på! Börja med att fundera på vilken historia du vill berätta? Testa att göra intervju, filma klippbilder och redigera ihop det till en film som berättar om verksamheten.
Om det är svårt att göra reportage på plats på grund av coviden kanske det går att spela in en intervju online och använda annat fotomaterial som klippbilder?
Inspiration: Vi hade i materialet vecka 5 en film om Homebaked i Liverpool. Du kan också se den färdiga filmen om Fibreshed Melbourne som de har som case i de korta klippen under filmteknik.
Alternativ 3) Analys av storytelling i video
Välj ut två-tre befintliga pitcher eller korta videoreportage att analysera, till exempel videopitcher från Kickstarter eller andra plattformar. Hur är pitchen eller filmen strukturerad, vad är det som sägs? Hur är den filmad, och med vilken grad av personligt tilltal? Lyckas den med att fånga intresset?
Skriv (eller spela in) en sammanfattning och reflektion, med länkar till analysmaterialet.
Ta kontakt om du har frågor, och anpassa gärna uppgiften till dina behov!
Svar