v 41 Från idé till uppstart & sociala kooperativ
Video – perspektiv och kommentarer till temat
Se inledande reflektioner från August:
Att lyssna till: Firman och jag, #5 Frasses fulflyttar
Kan ett företag vara ett konstverk? Lyssna till journalisten Fredrik Bergmans (tidigare drivande bakom Macken i Växjö) samtalsintervju med Frasses fulflyttar. I det här poddavsnittet får vi ett exempel på hur ett initiativ kan växa från idé till rullande verksamhet. Samtidigt är sättet de organiserar sig på intressant, de kombinerar formen ideell förening och aktiebolag på ett sätt som gör att vi kan kalla det en hybridorganisation.
“Ett gäng flyttgubbar i Malmö ledsnade på stadens tråkiga och giriga flyttfirmor. För att uthärda gjorde de på skämt en egen blogg som de kallade för ‘Frasses fulflyttar’. Den blev alltmer populär. Människor frågade om inte Frasses fulflyttar kunde finnas på riktigt. Gänget började först hyra bilar. Idag har de egna flyttbussar Malmö och Göteborg. På somrarna håller Frasses fulflyttar egen rockfestival på Österlen. De har också öppnat ett ölbryggeri och är på gång med hushållsnära tjänster. Det här är historien om Frasses fulflyttar.”
Att läsa: Utdrag ut “Det är vi som äger”
För inspiration och fördjupad förståelse läser vi också ett utdrag ur Fredrik Bergmans bok Det är vi som äger – En bok om sociala kooperativ som kom ut förra året (Verbal, 2023). I boken synliggörs många fler exempel på det som Fredrik Bergman benämner som sociala kooperativ. Några av exemplen hämtas från andra länder i Europa men de flesta av bokens exempel finns i Sverige. Det här är ett sätt att titta närmre på hur samhällsentreprenörskap kan organiseras genom gemensamt företagande.
“Företagen i denna bok har valts utifrån intressanta affärsidéer och upplägg. För mig som skrivit känns de som förebilder allihop. Det har varit ett sant nöje att få möta dem. Så många företagshjältar, gräsrotskämpar, innovatörer, kooperatörer och inspiratörer. Det är ett roligt Sverige och Europa jag har fått lära känna.”
s. 26 Det är vi som äger
I utdraget från boken får du ta del av:
⦿ Inledningskapitlet (s. 9-27) som ger en snabb introduktion till utvecklingen för sociala företag/kooperativ i Sverige. Vilka är fördelarna med den här typen av företag och varför ser vi inte fler av dem?
⦿ Kapitlet “Vi heter vad vi är – om A-lagets Allservice i Östersund” (s. 84-94).
⦿ Avslutande kapitlet (s. 237-246) om några utmärkande drag utifrån exemplen i boken och de möjligheter som (trots allt) finns för att utveckla den här typen av företagande
Ladda ner utdraget via kursforumet ➡
Mer om boken, från förlaget:
“Runt om i Europa finns det exempel på hur människor i utsatthet startar egna kooperativa företag för att själva lösa frågorna om arbete och försörjning. Den här boken handlar om den våg av företagande som för 30 år sedan uppstod i norra Italien, och som sedan spridits ut över Europa.
Strålkastarna riktas mot 21 sociala kooperativ som alla bygger på affärsidéer som visat sig fungera och skulle kunna spridas.
Journalisten Fredrik Bergman har själv arbetat i många år med de sociala kooperativen Macken och Street business.”
Frågor för egen reflektion – i relation till läsningen och temat
- Vad reagerar du på och vilka tankar väcks när du lyssnar och läser?
- I det inledande och avslutande kapitlet beskrivs utvecklingen och förutsättningarna för sociala kooperativ i Sverige. Hur stämmer beskrivningen med din bild? Vilka nya perspektiv på förutsättningarna får du genom läsningen?
- På sida 25-26 punktas fördelar med sociala kooperativ. Håller du med om punkterna? Finns det fler som kunde läggas till?
- På sida 238-243 nämns några “filosofiska beslut” som ett socialt kooperativ ställs inför, när det gäller exempelvis lön, demokratisk struktur, medlemskap och associationsform (juridisk organisationsform). Hur kan de här filosofiska besluten hanteras?
Svar