Kursträff 17-18 oktober i Malmö

Välkommen till kursens första träff på plats i Malmö! Tidsramar och delar av preliminärt program finns nu att ta del av. Det är frivilligt att delta i träffarna vi gör under året. Kursträffen görs tillsammans båda kurserna Samhällsentreprenör + fördjupning.

På torsdagen har vi ett fokus på att lära känna varandra och på idéer i gruppen. På fredagen deltar vi under eftermiddagen i halvdagskonferensen “Stad & Land 2024 – konst och kultur som redskap för förändring” som arrangeras på Glokala.

Tidsramar:
Torsdag 17 oktober 12:30 – 16:30 + frivillig kvällsaktivitet
Fredag 18 oktober 09:00 – 17:00

Meddela din medverkan via det här formuläret: https://forms.gle/JYdwEqyBkFswsN2R6

Resa till Malmö: För längre resor med kollektivtrafik ger vi ett stöd för kostnader upp till 750 kr, mot inlämning av kvitto/biljetter.

Boende: Boende ordnar du med själv. Ett alternativ till vänner eller kontakter i Malmö kan vara:

Mat under dagarna: Torsdagen bjuder vi på lunch & fika. Under fredagen bjuder vi på fika men lunch står du själv för.

Program:

Torsdag 17 oktober

12:30 – 13:15 Gemensam start med lunch & introduktion till dagarna
Plats: Glokala folkhögskolan, Lantmannagatan 34 i Malmö
Start med lunch, vi bjuder!

13:15 – 14:00 Rundvisning på Glokala och moment för att börja lära känna varandra

(paus)

14:15 – 16:15 Samtal om idéer för initiativ – i mindre grupper
Tid för samtal och utbyte kring era idéer, feedback och reflektioner.

16:15 Avrundning och gemensam utcheckning

16:30 Slut för dagen + ev. frivillig fortsättning med middag

Fredag 18 oktober

09:00 – 09:30 Samling på Glokala och promenad till Alternativa Kurirens kontor

09:30 – 11:00 Studiebesök: Alternativa Kuriren – cykelbudskooperativ

Hur organiserar sig en personalägd, kooperativ, cykelbudsfirma? Vi möter och lär av Alternativa Kuriren!

“Alternativa Kuriren föddes ur en önskan om värdiga arbetsförhållanden. Frustrationen kring lågavlönat hårt arbete, där lönsamhet går före ett väl utfört arbete. System konstruerade för att exploatera arbetaren så hårt som möjligt, men som ställer hen i periferin vid ett väl utfört arbete. Hög arbetsbelastning, låg avkastning.
Därför gick vi samman för att koka ihop något; Ett cykelbudskooperativ. Ägt, styrt och utfört av de som arbetar. Ett värdigt, sobert och tillförlitligt cykelbud på Malmös gator. Att vi råkar ha blivit snabbast är en bonus. Ingen är chef men alla är ansvariga.”
Från https://www.alternativakuriren.se/omoss/

För mer bakgrund, läs gärna reportage i Arbetet från 2021: Missnöjda bud på Foodora startade eget: ”Vi är inga robotar”

11:00 – 12:30 Promenad tillbaka & lunchpaus

12:30 – 16:30 Vi deltar i halvdagskonferensen Stad & Land – konst och kultur som redskap för förändring
(på Glokala)
Du behöver inte anmäla dig själv till konferensen – det räcker med att du anmäler dig till kursträffen / till August.

Stad & Land 2024 – konst och kultur som redskap för förändring
Hur bidrar konstnärer med sin kunskap, metodik och kreativitet till samhällsrörelser för lokal, hållbar utveckling och social förändring?

“Välkommen till Stad & Land 2024!
I år får vi inspireras och lära av konstnärer och aktivister som använder kulturen och konsten som redskap för social förändring och lokal utveckling. Det blir internationella exempel såväl som regionala och lokala, både från staden och landsbygden.”

Program Stad & Land 2024

Keynote: Jeanne van Heeswijk (Nederländerna)

Från https://www.jeanneworks.net/: “Jeanne van Heeswijk is an artist who facilitates the creation of dynamic and diversified public spaces in order to “radicalize the local”. Her long-scale community-embedded projects question art’s autonomy by combining performative actions, discussions, and other forms of organizing and pedagogy in order to assist communities to take control of their own futures.”

Parallella seminarier:

Exempel från staden

Kenneth Balfelt (Köpenhamn)

Kenneth Balfelt är en dansk konstnär som tillsammans med sin förening jobbar för att skapa “social infrastruktur för mänsklig utveckling” bl.a. med det långsiktiga målet att skapa plats och utveckla metoder för att inkludera socialt utsatta grupper i samhället och stadsutvecklingen. Föreningen jobbar genomgående med sociala frågor som stress, misstrivsel, social utsatthet, stadsutveckling, det offentliga rummet, konfliktlösning och brukarinvolvering både i projekt och på strategisk nivå.

Läs mer: https://www.kennethbalfelt.org/

Teater InterAkt (Malmö)

Teater InterAkt har arbetat med communityteater sedan 2010. Deras övergripande mål har varit att skapa intressant, relevant och innovativ scenkonst tillsammans med människor med migrationserfarenheter. Sedan 2010 har de skapat 15 communitykonstföreställningar i Malmö – t.ex. Asylmusikalen där 35 asylrättsaktivister var med, Malmökoden som baserades på djupintervjuer med polis och socialarbetare och Brofästet trilogin som utforskade hur det har varit att komma som flykting eller migrant till Malmö i olika tider. I projektet Fria Kvinnor som gjordes tillsammans med kvinnonätverket Maryam Sisters började Teater InterAkt arbeta med “community archiving” för att kunna ta till vara på och bevara den stora mängd material som genererades genom intervjuer, samtal och konstnärliga processer, vilket resulterade i ett arkiv med bilder, texter, videos osv. Detta projekt väckte ett djupare intresse för arkivering och gjorde “community archiving” till en central del av deras konstnärliga praktik.

Läs mer: https://teaterinterakt.se/

Exempel från landet

Carolina Castillo (Levande Önneköp) och Cecilie Möllmann Lundberg (ABF Skåne)

2023 startade ABF Skåne sitt arbete kring konstnärsresidens och testade idén i den nordvästskånska byn Röstånga. Inbjuden konstnär var Pussy Riot-medlemmen, aktivisten och konstnären Lusine Djanyan som spenderade tre veckor tillsammans med bybor och föreningar. 2024 fortsatte arbete vidare till byn Önneköp, strax utanför Hörby. Under tre händelserika veckor samverkade ABF Skåne tillsammans med föreningen Levande Önneköp för att lyfta samtal om kärlek och demokrati tillsammans med poeten Daniel Boyacioglu. I detta spännande samtal får vi hänga med på en resa där studieförbund och  civilsamhället utforskar arbetet med hur kultur kan vara en förändringskraft och varför kulturen spelar så stor roll för folkhälsan.

Maja Bergström-Svahn (Eslöv stadsbibliotek), Kristina Schultz och Johan Lindberg (konstnärer)

Under hösten 2023 arrangerade Eslövs stadsbibliotek sitt första konstresidens. Det blev konstnärerna Kristina Schultz och Johan Lindberg som fick spendera tre månader på biblioteket. Tillsammans med Maja Bergström-Svahn, projektledare på biblioteket, kommer de berätta mer om residenset.

Läs mer: https://eslov.se/nyheter/designduon-skapar-med-barn-och-unga-pa-biblioteken-i-eslov/

Halvdagskonferensen arrangeras i samarbete mellan Idéburen Utveckling, Gräsrotsakademin, Hållbar Utveckling Skåne, Coompanion Skåne, Glokala Folkhögskolan & ABF Skåne.

// Stad & Land slut. //

16:30 – 16:45 Gemensamma reflektioner och avslut för kursträffen

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.