Inspiration från växtriket

Ur växtperspektiv!

Här kommer lite inspitaion från min egen nördiga verklighet. Jag tycker att det knyter an litegrann till diskussionen i gårkväll om att ta helikopterperspkeitv och sätta sina projekt i ett större sammanhang.

Det är Michael Pollan som i ganska rörig presentation utrycker flera intressanta idéer. Han börjar med att beskriva att tanken att vi människor inte manipulerar naturen mer än vad den manipulara oss. En spännande tanke som han utvecklar i boken Botany of Desire som jag varmt rekomenderar. Han släpper en idé om at språket är diskriminerande genom att dela in allt i objekt och subjekt. Det hade varit kul att höra den utvecklas lite mer.

HAn går sedan vidare och slänger ett stort lass skit över Cartesiska dikotomer och visar att på system där man kan skapa något samtidigt som man extraherar resurser ur det.

Det där sista, att skapa synergistiska system där summan av delarna är större än  delarna  var för sig  (något som vi strävar efter inom permakultur) är intressant för oss samhällsenprenörer. Kapitalister verkar inbland tro att man inte kan skapa någonting utan att trampa på någon annans fötter.

Vi vet naturligtvis att det inte är så och varför inte inspireras av naturen  och försöka skapa projekt och affärsmodeller som likt stabila ekosystem uttnytjar alla sina individers potential att skapa mervärden utan att några resurser blir förbrukade!

2 thoughts on “Inspiration från växtriket

  1. Henrik Haller Författare

    Jodå ecology without nature (som jag dock inte hade hört talas om) ligger helt klart i linje med det tal av Pollan som jag la upp i inlägget, Du behöver alltså inte vara rädd för att uttala dig om detta:)
    Ecology wihout nature är en provocerande och vacker titel, jag har på senare år blivit allmer skeptisk till begreppet ”natruligt” Ofta är det det ”natruliga” någonting väldigt subjektivt och inte har dte användst för att rättfärdiga olika former av förtryck -det är naturligt att kvinnan stannar hemma och att mannen jobbar, det är naturen som satt den vita mannen och högre upp i den evolutionära hierarkin och det är därför dess plikt att kolonisera, bögar bryter mot naturen och så vidare….
    Jag välkomnar därför nya sätt att se på ekosystemen som konstruktiva förebilder
    Ecology without nature ligger bra i munnen eller vad sägs om queer-ekologi?

  2. Hannah

    Utan att veta alls mycket om detta, så påminner din text mig om något jag snöade (eh..surfade) in på för ett tag sen. Ett ganska nytt filosofiskt spår (den objektorienterade ontologi – 000) som verkar ha en gren till ekologi. Du kanske känner till ”Ecology without Nature” av Graham Harman? Med parolen ”Nature is not natural and can never be naturalized” tänker jag ju på den kritik på vår natursyn som du är inne på när du skriver om att naturen manipulerar oss lika mycket som vi den. Som sagt vågar jag inte riktigt uttala mig alls om detta…men det är intressant och viktigt i miljödebatten inte minst!

    http://ecologywithoutnature.blogspot.com/
    http://books.google.se/books/about/Ecology_without_nature.html?id=b2dS5v8BdIwC&redir_esc=y
    http://etyder.blogspot.com/2012/01/objektorienterad-ontologi.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.