”Ett verktyg för samarbete – och en dörröppnare för förändring, för möjligheter att använda tomma byggnader”
Jesper Koefoed-Melson inledde Think Space i Malmö med att ge den snabba ingången till vad det hela handlar om. Ett konferensformat som vill vara mycket mer verkstad och pådrivare för deltagande stadsutveckling, än vad ”konferens” leder tanken till. För tredje året i rad arrangerades Think Space, men för första gången med delar av dagarna i Malmö.
”Det här är bara ett konstprojekt”
Citatet från den inledande Jason Roberts är talande för många av initiativen som fanns med under dagen – med ”konst” som beteckning eller strategi för att pröva nyskapande saker. Jason Roberts från Team Better Block bjöd på en amerikanskt sprudlande upptäcksresa i de satsningar han har varit med att driva fram – där stadsdelar och kvarter är deras lekplats. En framgångsfaktor har varit att jobba snabbt från idé till genomförande – med konkreta insatser som förändrar gatumiljön, utformat tillsammans med lokalt boende och verksamma. Lyssna på Jason Roberts i en tidigare Ted-presentation.
Några fler citat från Jason Roberts:
”If you have a passion, you have everything you need to be a leader”
– Om allas möjlighet att samla människor utifrån sin passion.”Om du vill ha riktig innovation – ta bort en nolla från budgeten. Om du även vill ha hållbarhet – ta bort två nollor.”
– Hållbara och nyskapande initiativ tas sällan med stor budget.”People love great design”
– Om bra grafisk design som en nyckel för spridningen av nya initiativ”Blackmail yourself”
– Tipset att ge dig själv deadlines att jobba mot, till exempel ett annonserat datum då invigningsfesten kommer att hållas!
I de exempel jag lyssnade på från Frankrike och Tyskland var också påfallande ofta konst (och arkitektur) i centrum.
I Marseille pågår i några veckor till ett 6 månaders projekt med utforskande av olika typer av småskaliga och hållbara boenden – Yes We Camp! De har involverat runt 500 volontärer i skapandet av den tillfälliga byn i en gammal industrihamn i norra Marseille – som en alternativ del av kulturhuvudstadsåret. Bilderna från Yes We Camp! ger lite känsla:
Fotoreportage med fler bilder.
Från Hamburg kom tre konstnärer/arkitekter som delade med sig av exempel från organiseringen i det kraftfulla nätverket ”Right to the city” (Recht auf stadt). Runt 60 organisationer/grupper/nätverk har samlats i nätverket, med en gemensam agenda som handlar om bl a ökat deltagande i kommunalpolitiska processer, om insyn i vad det offentliga gör och om stopp för privatisering av stadsrummet. Nyligen genomfördes en folkomröstning om det framtida ägandet och driften av elnätet i Hamburg – där en majoritet röstade för att kasta ut Vattenfall som har det nuvarande kontraktet och arbeta för att återta det i offentlig regi.
Ett omskrivet initiativ är Gängeviertel där ett historiskt kvarter räddades när byggnader som stod tomma först togs över – och sedan öppnades med konstutställning från botten till toppen av husen, öppet för alla. Den stora populariteten för initiativet gjorde att kvarteret räddades, och nu drivs det vidare i kooperativ regi.
Det här var några av intrycken från första delen av Think Space 18 september. Passar på att skriva tack till arrangörerna för den spännande mixen och inspirationen! Jag ser fram emot den fortsatta resan in i 2014 med Think Space och Givrum.nu.
Lämna ett svar