Input: Non-violent Communication

Tankar från processen i non-violent communication kan kanske inspirera ert samhällsentreprenörskap eller förövrigt i livet i kommunikation med andra. En del av er kanske redan är familjära med det kommunikationssätt som beskrivs, men kan kanske ändå få någon ny inspiration av denna korta sammanfattning.

Non-violent communication, icke-vålds kommunikation kallas också för medkänslakommunikation eller samarbetskommunikation.

Nonviolent Communication menar att de flesta konflikter mellan individer eller grupper uppstår genom missförstånd kring aktuella mänskliga behov och på grund av tvingande eller manipulativt språk som syftar till att framkalla rädsla, skuld, skam, etc. Dessa “våldsamma” kommunikationssätt, när den används under en konflikt, avleder uppmärksamheten hos deltagarna bort från att klargöra sina behov, sina känslor, sina uppfattningar, och deras önskemål, vilket vidmakthåller konflikten.

Non- violent communication skapades av Marchall Rosenberg som växte upp i ett område i Detroit, USA som präglades av mycket våld och kriminalitet. Han funderade mycket på varför många människor förlorade sin känsla för medkänsla medan andra behöll den även om de levde under liknande svåra omständigheter, t.ex. med mycket våld och hot omkring dem.

Han upptäckte att de människor som kunde behålla sin form av medkänsla prioriterade behovet av kontakt väldigt högt. För att kunna prioritera och utveckla kontakt så krävs det att man

– kan hantera känslor dvs. att man kan prata om dem, se dem, relatera till dem, våga känna dem.
– inte skuldbelägger
– tar ansvar över sina egna känslor
– inte blandar ihop känslor och behov

Han började att forska kring detta och utvecklade därmed Non-violent communication i början av 1960- talet. Non- violent Communication fungerar ofta som en konfliktlösnings process. Den fokuserar på 3 aspektrar av kommunikation;

  • Självempati ( innebär en djup och medveten medkänsla av ens egna inre erfarenhet)
  • Empati ( innebär att kunna lyssna till någon annan med djup och äkta medkänsla)
  • Ärlig självuttryck (innebär att kunna uttrycka sig autentiskt på ett sätt som sannolikt kommer att inspirera medkänsla i andra).

NVC teori förutsätter att all mänskligt beteende härrör från försök att tillgodose grundläggande mänskliga behov och att dessa behov är aldrig i konflikt. Snarare uppstår konflikter när strategier för att tillgodose behov krockar. NVC föreslår att om folk kan identifiera sina behov, andras behov och känslor som omger dessa behov, kan harmoni uppnås.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.