Bokcirkel under hösten

En av önskemålen från er deltagare under internatet var att individuellt läsa en valfri bok för att sedan presentera och diskutera den med de andra kursdeltagarna.Vi har nedan gett förslag på litteratur som väckte intresse under internatet samt litteratur som vi som kurskoordinatorer tror kan vara givande att fördjupa sig i som samhällsentreprenör. Naturligtvis finns det mer intressant litteratur inom ämnet som ni också är välkomna att välja bland.

Alltså – välj en bok att läsa som du är nyfiken på.
Meddela ditt val av bok senast 6 oktober, svara  på forumtråden för Bokcirkeln i kursforumet och skriv vilken bok ni väljer.
Skypesamtal om böckerna –halvtid i läsningen. Efter den 24 november kommer vi att ha delat in er i grupper och bokat gemensamma gruppskypesamtal där ni får dela med er av era tankar och reflektioner kring er litteraturs innehåll. Vi återkommer med upplägg för samtalet. Tanken är att det blir ett tillfälle att reflektera om boken ungefär i mitten av läsningen, som i sin helhet pågår fram till januari.

Samtal om böckerna vid internat i januari. När vi träffas för kursens andra internat, mot slutet av januari, får vi tillfälle att diskutera böckerna i sin helhet med varandra.

 

Förslag på litteratur;

 Prometheus eller Narcissus? Entreprenören som samhällsomvälvare

   Karl Palmås (2011)

En mer filosofisk bok som varvar en rad teoretiska ingångar med exempel på verksamheter:
”Den här boken kartlägger gränslandet mellan affärsverksamhet och politisk verksamhet. Varför framställer sig allt fler företag som revolutionära aktörer? Är det möjligt att förändra världen genom att driva ett företag?

Med utgångspunkt i fem svenska företags berättelser jämför Palmås olika perspektiv på entreprenörers möjligheter att förändra samhället. Vad har hänt med det vi kallar kapitalism om marknaden har blivit en arena för motståndet, samtidigt som motståndet har blivit en marknad?”

Länk till libris

Det enda som räknas – socialt entreprenörskap på riktigt

   Björn Söderberg (2012)

Från socialinnovation.se: ”Söderberg är transparent med sina misslyckanden – vilket är en frisk fläkt i företags-världen – och hur dessa lett honom till ännu bättre lösningar och företag. I tillägg får läsaren konkreta exempel på hur personalens sociala engagemang uppmuntras (som ringar på vattnet av Söderbergs egna engagemang), hållbart ledarskap, att samarbeta med målgruppen istället för ”jag-ska-rädda-de-fattiga-inställningen” samt goda exempel på kreativa lösningar för ett välkänt problem – nämligen mutor.”

Länk till boken på libris.kb.se

Social Entrepreneurship: Theory and Practice

9780521149785_large_social-entrepreneurship_haftad   Ryszard Praszkier & Andrzej Nowak (2011)

”Social Entrepreneurship: Theory and Practice is about the creative ways in which social entrepreneurs solve pressing and insurmountable social problems. Theories of social change are presented to help demystify the ‘magic’ of making an immense, yet durable and irreversible, social impact. Utilizing case studies drawn from various fields and all over the world, the authors document how social entrepreneurs foster bottom-up change that empowers people and societies.”

Länk till boken på libris.kb.se – Länk till e-bok på libris

Tjäna pengar och rädda världen – Den hållbara ekonomins entreprenörer

getxinfo   Erika Augustinsson, Maja Brisvall (2009)

Presenterar en rad exempel på svenska samhällsentreprenörer och försöker beskriva vad som är nytt i förhållningssätt och perspektiv. Hur resonerar Dem CollectiveO2 el eller Sanyar Adami? Boken är bättre än sin titel!

”I boken Tjäna pengar och rädda världen berättar Erika Augustinsson och Maja Brisvall om den hållbara ekonomins nya ledare. De är med och sätter en ny agenda för Sverige, där folkrörelsen redan är död, den traditionella industrin har kört i diket och offentliga sektorn går på knäna. Det är dags att dra ett streck och gå vidare.”

Länk till boken på libris.kb.se – se var den finns tillgänglig att låna

The Lean Startup

Eric Ries, 2011

”How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses”

Eric Ries presenterar en modell för att starta upp som bygger på hans erfarenheter från flera uppstartsföretag i USA. Metodiken har först blivit populär kring Silicon Valley, men har sedan fått ett internationellt genomslag.

Länk till boken på libris.kb.se

::::::::::::::::::::::::

Fler tips på böcker att läsa finns här: http://www.samhallsentreprenor.glokala.se/2014-2015/modul-1/1-2-september-internat/3-perspektiv-pa-samhallsentreprenorskap/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.