8 december: Nätverksuppgift

Inför att julen närmar sig samlar vi ihop information om det som gäller fram till att vi startar igen till våren. Samtidigt presenterar vi idag nästa uppgift i kursen som fokuserar på att utforska och utveckla det nätverk vi har runt oss. Uppgiften löper till den 18 januari, och presenteras utförligt lite längre ner.

  • Inför pausen vid jul och nyår ber vi er se över höstens uppgifter och kontrollera att ni har gjort alla dessa så att de inte ligger kvar ogjorda. Om ni är osäkra, kontakta gärna oss!
  • Idag är sista dagen för feedback till varandras ekonomiuppgifter, som går att finna i “Mitt projekt”
  • Lägg in en kort reflektion så här långt kring den bok ni läser, i kursforumet under tråden “Förtydligande av skriftlig inlämning av bokreflektioner halvtid”.
  • Vi ber er också att bekräfta till oss om ni kan medverka på internatet i Malmö 31 januari-1 februari. Maila direkt till Towe, Hannah eller August.

Vårterminen startar formellt 12 januari. Tills dess önskar vi er en god jul och ett gott nytt år!
Towe, Hannah och August

natverksbild

Nätverksuppgift

Inlämning: 18 januari.

Följande uppgift på vår resa handlar om ditt nätverk.

Någon har sagt att varje människa du möter påverkar direkt 250 andra personer. Hur sant detta är låter vi förbli osagt men tydligt är iallafall att vi kan ha enorm inverkan på, och nytta av, varandra. Detta mer än vad vi kanske anar. Steven Johnson beskriver detta väldigt fint i ett inspirationsklipp som i förra veckan lades ut på vår plattform https://www.youtube.com/watch?v=NugRZGDbPFU#t=11.

I boken ” Gör din grej – hur du skapar jobbet som passar livet- istället för tvärtom av Fredrik Langborg och Christer Westlund (2002) så beskriver de att när du förverkligar dina ideér är ditt personliga nätverk en källa av möjligheter. De pekar på att du redan idag har ett personligt nätverk även om du kanske inte tidigare tänkt på relationer i ett nätverksperspektiv. De menar att aktivt leva i nätverket innebär att välja ett speciellt förhållningssätt till livet. Relationsskapande bygger på ett ständigt givande och tagande och i relationen med andra människor kompletteras kompetensen med andras kompetens. De menar att när man blir medveten om vilket närverk man har, så börjar helt nya möjligheter att flöda in i livet som man kan ta chansen att ta om man vill. När du vill skapa möjligheter med hjälp av ditt personliga nätverk finns det följande fyra punkter man kan utgå ifrån. Dessa beskrivs i boken enligt följande:

1)Veta vad du vill uppnå

2) synliggöra ditt personliga nätverk,

3) tillämpa nätverkstips. (mer i detta i inspirationsdokumentet Nätverksinspirationstips)

4) tillämpa möjlighetsskapande förhållningssätt (mer om detta i inspirationsdokumentet Nätverksinspirationstips).

I denna uppgift kring nätverk är det främst punkt 1, 2 och 3 som ni ska arbeta aktivt med för att redogöra för. Resten fungerar som inspiration för ett nätverksarbete.

1) Klargör vad du vill uppnå

Använd dig av din projektplan/skiss som du har skrivit tidigare som grund för att skapa din nätverkskarta. Vad är ditt mål och dina delmål? Med det i bakhuvudet kan du lättare se vilka sorts personer och kontakter du behöver. Personerna/kontakterna kan besitta olika tillgångar i form av kunskaper, förmågor, idé rikedomar, bolla ideér, stödjare, samarbetspartners besitta vidare kontakter, eventuella kunder, personlig utveckling, värdefull information, finansiering, beslutsrätt osv.

2) Synliggöra ditt personliga nätverk

– Skapa en form av nätverkskarta. När du synliggör ditt nätverk och vilka tillgångar det har har du lättare att se var du kan hitta det du letar efter. Ta helt enkelt fram papper och penna och skriv ner alla du känner och vilka tillgångar de har i ciklar eller staplar eller hur du vill. Du kan dela upp dem i olika grupper med enskilda personer såsom t.ex familj och släkt, vänner och bekanta, universitet/folkhögskolesvänner, lärare, barndoms-,rundskole- och gymnasievänner, ekonomer/revisorer, konsulter, inspirerande föredragshållare som du mött, nuvarande och f.d. arbetskamrater, myndighetspersoner. Men tänk också på att även reflektera över olika nätverksarenor som du har såsom föreningar, organisationer, projektgrupper och även sådana som du känner till men som du idag inte har en direktkontakt med, men som skulle kunna vara aktuellt för dig. Du kommer troligtvis att märka att du känner eller känner till, en hel del människor, grupper och sammanhang och att de har mycket att erbjuda. Reflektera också på samma gång vad du kanske skulle kunna vara för tillgång för dem.

3) Tillämpa nätverkstips – dela med dig och feedbacka

När du har skapat din nätverkskarta lägger du ut den helt och hållet eller i sammanfattad form synlig för de andra med en reflektion över vad du kom fram till genom den. Du kan välja hur du gör detta; i en skriftlig form, genom ett foto, en ritad bild, video eller annan form. Tanken är att ni genom att sedan ta del av varandras nätverkskartor kan se hur ni kan utveckla era och varandras nätverk ytterligare. Kanske upptäcker du att din kurskamrat har en nyckelperson som du behöver eller kanske har du en spännande kontakt som du kan ge till din kurskamrat? Eller kanske du ser en viktig kontakt i din kurskamrats nätverk som den själv kanske inte verkat ha reflekterat över.

Inlämning? : 18 januari

Hur? : I din projekttråd https://samhallsentreprenor.glokala.net/she2/groups/mitt-projekt/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.